Nyheter

Fylkesmannen kan anerkjenne ekteskap dersom den ene parten er gift fra før

Men underdirektøren kaller det en «unntaksbestemmelse».

– Vi har opplysninger på at religiøse ekteskap med flere skjer, men så lenge ekteskapet ikke er registrert så er det ikke mulig for oss å følge det opp, sier Hege Skaanes Nyhus, fungerende underdirektør juridisk avdeling, Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Vi kommer bare borti ekteskap som er registrert. Ekteskap kun bygd på religiøse seremonier kommer vi ikke bort i, legger hun til.

– Men hva mener fylkesmannen om at det gjennomføres religiøse «vigsler» som for de involverte anses som like gyldige som et juridisk ekteskap?

– Vi får ikke kjennskap til religiøse vigsler, men dersom det skulle skje vil det være naturlig å ta kontakt med dem som har utført handlingen.

– Unntaksbestemmelse

Anerkjennelse av ekteskap inngått i utlandet omtales i ekteskapsloven paragraf 18a. Her står det blant annet ekteskap inngått i utlandet anerkjennes ikke dersom en av partene allerede var gift. Men det står også at «Fylkesmannen kan likevel etter begjæring fra begge parter anerkjenne ekteskapet dersom sterke grunner taler for det.»

Nyhus opplyser at bestemmelsen kom inn i ekteskapsloven i 2007. Fram til årsskiftet i fjor var det Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som fulgte opp bestemmelsen. Deretter fikk fylkesmannen ansvaret.

– Vi har ikke hatt så mange saker som berøres av denne bestemmelsen. Det er en unntaksbestemmelse som gir en snever adgang til å avhjelpe tilfeller som oppleves helt urimelig. Men det skal foreligge sterke grunner som taler for en anerkjennelse av ekteskapet, sier Nyhus og fortsetter:

– Det som av og til har skjedd er at den ene parten kan være separert, men at skilsmissen ikke er endelig når ekteskap nummer to blir inngått. Da kan det være at vi kommer til at det er sterke grunner som taler for å anerkjenne ekteskapet.

– I strid med ekteskapsloven

– En lovparagraf i Sverige gjør at staten må godkjenne ekteskap som er lovlig inngått i utlandet, også tilfeller av polygami. Kan det samme skje i Norge?

– I utgangspunktet er ekteskap som er lovlig inngått i utlandet også gyldig i Norge. Dersom det ikke strider mot norsk rettsorden, sier Nyhus.

– Barneekteskap og tvangsekteskap strider mot vår rettsoppfatning og vil ikke bli godkjent i Norge siden det virker støtende på norsk rettsorden, legger hun til.

– Hva med polygamiske ekteskap som er inngått og gyldige i utlandet?

– Da kan den snevre unntaksbestemmelsen komme inn, men den gjelder kun hvis minst én av partene har tilknytning til Norge, sier Nyhus, før hun fortsetter:

– Men polygami er i strid med ekteskapsloven, så jeg kan ikke se at vi kan eller vil anerkjenne disse ekteskapene.

– Ikke kompetanse

– Hva hvis ingen av partene hadde tilknytning til Norge da ekteskapet ble inngått i utlandet, må Norge anerkjenne ekteskapet da?

– Da har ikke fylkesmannen kompetanse til å vurdere om ekteskapet skal anerkjennes. Om det er noen andre offentlige organer som vurderer disse ekteskapene vet jeg ikke. Og jeg er i tvil om de kan bringe det inn for domstolene.

– I mange land er det vanskelig å fremskaffe dokumentasjon, hva gjør dere i tilfeller der partene sier de ikke er gift fra før, men kan ikke dokumentere det?

– Folkeregisteret vil alltid stille spørsmål ved om vedkommende skal gifte seg, og de må skaffe dokumentasjon fra hjemlandet på at de er ugift. Dette blir grundig kontrollert av folkeregisteret som utsteder prøvingsattest. Dersom det er krevende å skaffe dokumentasjon kan de kanskje få avslag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter