Nyheter

Fylkesledere krever ikke Frp-exit

Til tross for at statsminister Erna Solberg har meldt at Norge kan komme til å ta imot 15.000 flyktninger i år, krever ikke Frps fylkesledere regjerings-exit nå.

– Vi skal ikke ha 9.999, vi skal ikke ha to, vi skal ha null, sa Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde under vårens landsmøte.

Flere flyktninger

Kort tid senere forlot Frp forhandlingene om syriske kvoteflyktninger. Regjeringspartner Høyre inngikk forlik med de andre partiene – minus SV – om å ta imot 8.000 over tre år. Et forlik som Frps statsråder må administrere. Og som grasrota må leve med.

LES KOMMENTAREN: Erna må enten gi opp Frp eller KrF

Statsminister Erna Solberg meldte dessuten nylig at hun tror Norge kan komme til ta imot så mye som mellom 16.000 og 17.000 flyktninger i løpet av året. Selv om noen vil bli sendt ut, anslår hun at Norge vil måtte bosette 15.000 flyktninger bare i år.

15 fylkesledere

Vårt Lands ringerunde til Frps fylkesledere viser at mange er fornøyde med regjeringssamarbeidet og Frps gjennomslag. Blant de 15 fylkeslederne Vårt Land snakket med er det kun én som mener smertegrensen for antall flyktninger er nådd for Frp. Det er fylkesleder i Østfold, Leif Eriksen.

LES OGSÅ: Null kroner til nærområdene fra regjeringen

Det store flertallet av fylkesledere mener den politiske helhet er viktigst, og viser til at Frp har fått godt gjennomslag innen samferdselspolitikken. Justispolitikken blir også trukket frem av noen. For eksempel det at Frp har fått fart på utsendelsestempoet av flyktninger.

Ikke opprør

Flere legger vekt på at det ikke er opprørstemning i partiet:

– Våre folk i regjeringen leverer. Å drive med politikk er å ha innflytelse. Går vi ut, mister vi den. Jeg mener vi nesten uansett bør fortsette i regjering. Jeg kan ikke se noen sak i dag som tilsier at vi skal ut, sier Einar Almaas, fylkesleder i Nord-Trøndelag.

Han legger til at det er ikke ett eneste politisk område som alene er så viktig at partiet må ut av regjering.

Den viktigste saken for oss er nok samferdsel. Vi må kunne komme oss frem der vi skal bo og arbeide.

– Geir Arne Winther, fylkesleder for Frp i Troms

Lars-Svein Drabløs i Sogn og Fjordane gir en liknende beskrivelse av stemningen i partiet:

– Jeg tror ikke det er et stort press internt for å trekke seg ut av regjeringen. Det er det nok bare noen enkeltpersoner som mener.

Drabløs mener tvert imot det er andre partier som ønsker Frp ut av regjering. De har forsøkt å tegne et bilde av Frp som styringsudyktige.

Ingen smertegrense

Buskeruds fylkesleder Morgan Langfeldt svarer et klart og tydelig nei på at på at antall flyktninger kan lede til regjerings-exit.

– Jeg tror ikke noen slik smertegrense eksisterer. Vi har ikke noe annet valg enn å forholde oss til konvensjoner og regler når folk kommer hit, sier han, og legger til at Frp har fått et «voldsomt gjennomslag».

Samferdsel

Samferdsel går igjen som den suverent viktigste saken der fylkeslederne mener Frp leverer godt i regjering. En av dem er fylkesleder i Vestfold.

– Vi i Vestfold har fått godt gjennomslag etter at partiet gikk inn i regjering, sier Frode Gaasland Hestness.

Han nevner konkrete saker om lavere bomsatser og raskere åpning av store veiprosjekter.

LES OGSÅ: – Vi klarte ikke selge søndagsåpent

En av de andre som peker på samferdsel, er fylkesleder i Troms, Geir Arne Winther. Han trekker blant annet frem vedlikehold av fylkesveier.

– Den viktigste saken for oss er nok samferdsel. Vi må kunne komme oss frem der vi skal bo og arbeide.

Stolte

Det ser ut til at partileder og finansminister Siv Jensen har fanget opp signalene fra partifeller i fylkene. Heller ikke hun opplever å ha fått hastesignaler om å gå ut av regjering. Dette sa hun i et interjvu med NTB fredag:

– I utgangspunktet er folk veldig stolte av at vi sitter i regjering. Vi skal fortsette å levere, men også være flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger på hvordan vi kan bli bedre. Noen er mer kritiske, mens andre er mer positive, sa Jensen.

Unntaket

Østfold-leder Leif Eriksen er unntaket blant dem Vårt Land har snakket med. Han mener det finnes en klar smertegrense for Frp i spørsmålet om flyktninger.

Eriksen sier regjeringsdeltakelsen ikke har vært et diskusjonstema i Østfold Frp, men at et så stort antall flyktninger som Erna Solberg legger opp til, vil møte motstand i fylkeslaget.

– Men folket har talt, og ønsker tydeligvis å ta imot alle disse flyktningene. Så da må de som har stemt for det ta konsekvensene av det.

– Er det en smertegrense i partiet for hvor mange man kan ta imot?

– Det er det, og det er mange som mener den grensen allerede er passert. Dette blir en sak på landsstyremøtet, sier han.

Svært mange av fylkeslederne Vårt Land snakket med sa tydelig at det ikke var flyktingene i seg selv, men løsningene de er kritiske til.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter