Nyheter

Fylkes-optimisme i Venstre

Venstres fylkesledere er fornøyde med gjennomslag og synlighet i regjering. Men valgforsker tror de blir lurt av en intern synlighet.

I vinter var det full splid blant Venstre-tillitsvalgte om partiet skulle gå i regjering med Frp. En tredjedel av partiets landsstyre stemte mot samarbeid med Frp.

I etterkant av at partiet gikk inn i regjeringen fulgte utmeldinger, blant annet ordfører på Finnøy og «programsnekker» Gro Skartveit gikk ut av partiet.

Stemningen har endret seg tydelig til det bedre blant de 13 fylkeslederne i Venstre Vårt Land har vært i kontakt med. De mener at regjeringssamarbeidet går bedre enn forventet. Begeistringen for Trine Skei Grande som kulturminister er unison. Også Klima og miljøminister Ola Elvestuen og Høyre utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø får skryt.

Les også: Tidligere programsnekker og ordfører Gro Skartveit melder seg ut av Venstre.

Næringsminister

– Det er en fryd å se Trine Skei Grande som Kulturminister. Kulturbransjen er veldig begeistret, sier Espen Ophaug, leder i Oslo Venstre.

Den eneste flere av fylkesledere har å innvende er at de gjerne skulle hatt næringsministerposten, for å kunne vise fram Venstres politikk på et viktig område for partiet.

– Når vi har valgt Miljødepartementet, så burde vi også hatt Næringsdepartementet, sier Leif Gøran Wasskog, leder i Finnmark Venstre.

Flere andre fylkesledere trekker fram det samme poenget som han.

Men hovedoppfatningen er at samarbeidet med Frp går bedre enn forventet, og at synligheten blant statsrådene har vært god i deres fylke. De fleste trekker fram at de har fått en rekke besøk av statsrådene, og at de har markert seg på viktige saker.

Les også: «Føler jeg har lurt folk»

Lures av besøk

Valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap, Svein Erik Tuastad, er ikke imponert over synligheten som fylkeslederne peker på.

Han mener at Venstre må markere seg på noen krevende «meningssaker», for å få til viktige velgerbevegelser før valget neste år.

– Det er viktig å skille mellom synlighet innad og utad. Venstre har lyktes med det første, men ikke med det siste. Det skulle bare mangle at statsrådene reiser mye rundt i eget parti, men de har de ikke klart å markere seg overfor velgerne, sier Tuastad.

– Jeg tror fylkeslederne blir lurt. Det som er «big in Venstre» er ikke stort i landet ellers, sier Tuastad.

Til nå virker det ikke som det er en fordel å være i regjering, samtidig kan den fordelen vise seg tydeligere når det igjen nærmer seg stortingsvalg, mener han.

– Fordelen Venstre kan ha av dette samarbeidet er «forhandlingskortet» de nå har overfor velgerne. For velgere uten særlig partitilhørighet på høyresiden blir det viktigere å holde Venstre over sperregrensen enn KrF, sier Tuastad.

Les også: «Venstre splittet om fremtiden»

Synlighet

Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark, er enig med Tuastad i at Venstre ikke klarer å markere seg på hovedsakene til partiet.

– Det er litt tidlig å kaste terning nå, men synligheten i media har vært for dårlig, sier Hansmark.

Han påpeker at Venstre er i en annen situasjon nå enn da de var utenfor regjering.

– Tidligere har vi vært i en posisjon der vi må svare på de sakene som kommer opp. Nå burde vi klare å sette dagsorden i større grad enn vi får til nå, sier Hansmark.

Venstre har noe å lære av hvordan Frp spisser sitt budskap, mener Hansmark.

– Vi må tørre å være tydelige på primærpolitikken. Vi er litt for redde, og for opptatt av å forsvare regjeringens politikk. Det siste eksempelet er at vi har vært utydelige i saken om hvordan vi skal stille oss til EUs migrantavtale, sier Hansmark.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter