Nyheter

Fusjonerer for å bli sterke nok

Fire kristne høgskoler blir til én gigant. – Flere kan bli med innen kort tid, sier rektor på Diakonhjemmet Høgskole.

1. januar 2016 ser en helt ny høgskole dagens lys: VID vitenskapelige høgskole. Det er Diakonhjemmet Høgskole i Oslo og Sandnes, Høgskolen Betanien og Haraldsplass diakonale høyskole i Bergen og Misjonshøgskolen i Stavanger som slår seg sammen. Navnet VID står for vitenskapelig, internasjonal og diakonal.

– Det har vært et grunnleggende premiss å skape noe nytt, også et nytt navn. Til sammen har vi 486 års erfaring og tradisjon, sier Bård Mæland, rektor på Misjonshøgskolen, under pressekonferansen onsdag morgen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skole med relevans for samfunn og kirke

Den nye høgskolen vil ha rundt 3.300 studenter og 300 ansatte, og er med det landets nest største private høgskole, etter Handelshøyskolen BI.

– Vi skal samle krefter og skape en ny, verdibasert, kirkelig forankret og vitenskapelig høgskole med høye faglige ambisjoner for utdanning og forskning. Skolen skal ha høy relevans for samfunn og kirke, sier Ingunn Moser, rektor på Diakonhjemmet høgskole under pressekonferansen.

LES OGSÅ: Bibelskoler under lupen

– Hva betyr dette konkret i praksis?

– Det betyr at studentene får et stort studie- og læringsmiljø. Fusjonen gjør at vi kan tilby høyere kvalitet i utdanning og forskning. Vi skal ha brede, verdibaserte, kirkelig forankrede profesjonsutdanninger. I tillegg ønsker vi å få noen internasjonalt ledende fagmiljøer.

Hovedadministrasjonen vil ligge i Oslo.

Historiene forsvinner ikke

– Dette er en viktig og riktig beslutning. Det er imponerende å se hvordan ulike eiere klarer å finne sammen, sier Bjørn Haugstad (H), statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Han referer til evalueringer de siste årene som viser at over tid er små, fragmenterte, fagmiljøer et hinder for bedre kvalitet.

– Dere er forbilder for både private og statlige kolleger.

LES OGSÅ: Kristne høyskolekamerater jubler for fusjonspenger fra staten

I det reviderte nasjonalbudsjettet som regjeringen la fram i mai, får de fire høyskolene ni millioner kroner til sammenslåingsprosessen.

– Historiene deres forsvinner ikke i fusjonen, ta dem med i det nye prosjektet. Dere har de beste forutsetningene for å bli en foregangsinstitusjon.

Statssekretæren påpekte at de nå har en jobb å gjøre med konsolidering og videreutvikling.

– Geografi blir en utfordring, men vi vet at slike utfordringer er vi gode på å håndtere i høyere utdanning og forskning. Spredningen gir dere også et stort geografisk nedslagsfelt.

Ikke de første til å fusjonere

Ved årsskiftet 2012-2013 fusjonerte NLA Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo (HiS) og Mediehøgskolen Gimlekollen (MhG) i Kristiansand.

– For NLA vil fusjonen med HiS og MhG bety at vi etter vel 40 år blir det grunnleggerne så for seg: En institusjon som favner hele landet. Med studiesteder i Bergen, Oslo og Kristiansand blir vi synlige med våre studietilbud på en langt større arena, sa NLA-rektor Kvam da dette ble kjent i april 2012.

Felles kultur blir utfordrende

Moser påpeker at de allerede ved denne fusjonen har fått et dobbelt så stort doktorgradsmiljø med mer enn 50 doktorander til sammen.

– Enkeltvis er vi sterke i dag, men ikke på lang sikt. Sammen blir vi det.

LES OGSÅ: Alt klart for kristen høgskolefusjon

– Hva er den største utfordringen?

– Det er å klare å bygge sammen disse fem studiestedene til én felles kultur og høgskole, men det har vi erfaring med.

Hun viser til at Diakonhjemmet ble fusjonert med Rogaland høgskole i Sandnes i 2006-2007.

– Det er klart det er en stor jobb, men vi er rolige for at dette går bra.

Kan bli flere i fusjonen

Fusjonen innebærer at eierne, Det Norske Misjonsselskap (NMS), Haraldplass i Bergen, Betanien i Bergen og Diakonhjemmet i Oslo, har gått sammen i et nytt eierselskap, et såkalt holdingselskap. VID får en egen generalforsamling og styre.

– Det er en struktur som lar seg utvide, sier Ingunn Moser.

– Er det en invitasjon?

– Det er en invitasjon, og vi er i samtaler med andre allerede.

– Vil du si hvem?

– Nei, men det tar ikke så lang tid, tror jeg.

Fremtiden er større institusjoner

– Hver for oss har vi løpt og løpt, men sammen vil vi skape en robust høgskole, sier Anneline Røssland, rektor Høgskolen Betanien.

Hun viser til at myndighetenes arbeid med strukturreform og høyere utdanning har sannsynliggjort at institusjonslandskapet i løpet av kort tid vil være i kraftig endring og preget av færre og større institusjoner.

– Hver for oss er vi gode på utdanning innen helse, kirke og samfunn. Sammen skal vi bli fremragende.

Lang, krevende navneprosess

Navnearbeidet har vært en lang prosess der det kom inn 116 ulike forslag. Det engelske navnet er ikke avgjort ennå, og det arbeides fortsatt med navn til de lokale enhetene.

LES OGSÅ: Fire kristne høyskoler vil slå seg sammen

I jakten på høgskolenavnet VID var en rekke kriterier viktig.

– Det måtte være kort, ha en konkret og metaforisk betydning, en tydelig verdifortelling, reflektere verdiene den nye høgskolen skal ta med seg videre og det måtte være en ledig internettadresse, sier Bård Mæland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter