Nyheter

Full terroralarm i Belgia

Belgiske myndigheter har slått full terroralarm og øker trusselnivået i Brussel-regionen til det høyeste. Begrunnelsen er at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

T-banen i Brussel er stengt og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ba lørdag innbyggerne om å unngå menneskemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst.

– Rådet til folk er så langt det lar seg gjøre å unngå steder der mange mennesker kommer sammen, som kjøpesentre, konserter, andre tilstelninger og stasjoner for offentlig transport, sier en talsmann.

Paris-mistenkte

Myndighetene har ikke sagt hvilke konkrete opplysninger som ligger til grunn for terroralarmen, men flere av de mistenkte etter forrige ukes terrorangrep i Paris har koblinger til landet.

I Brussel-området er trusselnivået nå hevet fra tre til fire, som er det høyeste nivået i Belgia, mens det for resten av landet fortsatt ligger på tre.

– Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, opplyser OCAM.

LES OGSÅ: – IS er ­sterke nok til å slå til hvor som helst

Varsler flere opplysninger

Mer ville ikke myndighetene opplyse om bakgrunnen for den økte terrorberedskapen i og rundt hovedstaden. De sier at flere detaljer kommer først senere lørdag, på grunn av etterforskningshensyn.

Beslutningen ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terroristorganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

LES OGSÅ: Militæranalytikar trur ikkje IS kan bombast vekk

Molenbeek

Både Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud, mannen som er beskrevet som «hjernen» bak Paris-angrepet, vokste opp i bydelen Molenbeek i Brussel, kjent som et arnested for militant islamisme.

Abaaoud, en belgisk statsborger med marokkanske røtter, ble drept av fransk politi under en aksjon i Saint-Denis nord for Paris onsdag denne uken.

Mandag ble trusselnivået for Belgia hevet til tre, noe som indikerer en alvorlig trussel. Dagen etter ble de belgiske fotballherrenes landskamp mot Spania avlyst.

UD advarer

Utenriksdepartementet advarer norske statsborgere mot terrorfare i Brussel-området og ber dem følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter