Politikk

Full strid om kvoteflyktninger

KrFU og Unge Venstre krever gjennomslag for 5.000 årlige kvoteflyktninger i regjeringsforhandlingene. – Useriøst, svarer FpU.

– Flyktningkrisen er en av de store utfordringene i verden. Som et rikt land, mener vi Norge bør ta en større del av ansvaret. sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

Kvoteflyktninger ligger an til å bli en stridssak i de kommende regjeringsforhandlingene mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre. Mens Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim har sagt at ønsker at antallet kvoteflyktninger skal kraftig ned, ønsker KrF og Venstre å gå i motsatt retning.

Ber om flere

FNs høykommissær for flyktninger har bedt Norge om å ta imot 5.000 kvoteflyktninger årlig. Det er langt unna dagens realiteter: I år skal Norge ta imot 2.120 kvoteflyktninger, mens det i forslaget til statsbudsjett for 2019 er foreslått å ta imot 3.000. Både KrF og Venstre har uttalt at det er et mål for dem å komme opp på 5.000 «på sikt».

Nå krever KrFU og Unge Venstre at man i en eventuell regjeringsplattform mellom de fire partiene skal tallfeste at Norge skal ta imot minimum 5.000 kvoteflyktninger årlig. I tillegg ønsker de to ungdomspartiene at man skal spesifisere at man i fremtiden som et minstekrav skal ta imot det antallet FN til enhver tid ber om.

LES OGSÅ: KrF krever 1.000 flere kvoteflyktninger i 2019

Binde stortingsflertallet

De to ungdomspartiene peker på at det er essensielt å få bundet opp politikken på kvoteflyktninger i regjeringsplattformen.

– Det er et stort flertall på Stortinget som er for en streng innvandringspolitikk. Da er vi avhengig av konkrete formuleringer i plattformen som forplikter, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

KrFU-lederen stemmer i:

– Vi vet at det er stor avstand mellom de fire partiene i dette spørsmålet. Dermed er det naturlig å bli enige om dette i regjeringsplattformen slik at vi slipper å ta disse kampene hvert år, sier Tønnessen.

Åpen

Venstres innvandringspolitiske talsperson Guri Melby er åpen for forslaget fra ungdomspartiene.

– Jeg tenker det kan være lurt med tallfesting av kvoteflyktninger, sier Melby.

I dagens regjeringsplattform står det at man skal se antall kvoteflyktninger og de totale asylankomstene i sammenheng. Melby mener det er fornuftig fortsatt å ha en slik formulering.

– Man kan ha et tall på kvoteflyktninger, men ta et forbehold om asylsituasjonen, sier hun.

Integrering

Høyres innvandringspolitiske talsperson Ove Trellevik sier han ikke vil kommentere et slikt forslag like før regjeringsforhandlingene begynner.

– Dette er et tema som helt sikkert vil dukke opp i forhandlingene. Jeg vil gi rom til dem som forhandler, sier Trellevik.

På generelt grunnlag sier han at utgangspunktet når man skal ta imot flyktninger, er at man har en evne til å integrere disse.

LES OGSÅ: Kirken ønsker flere flyktninger

Useriøst

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er på sin side ikke nådig i sin kritikk av forslaget.

– Dette er det mest useriøse forslaget jeg har hørt fra KrFU og Unge Venstre på lang tid, sier han.

FpU-lederen sier regjeringen allerede har gått langt i forslaget til budsjett for neste år der det er foreslått 3.000 kvoteflyktninger.

– For FpU er det uaktuelt å ta i mot flere kvoteflyktninger enn hva regjeringen allerede har lagt opp til, rett og slett fordi vi må sørge for å ha et godt og velfungerende integreringssystem til dem som får opphold i Norge, sier Svendsrud.

Heller ikke Unge Høyre-leder Sandra Bruflot støtter forslaget.

– Unge Høyre mener vi bør ta imot flere kvoteflyktninger når asylankomstene er lave. Nettopp fordi vi mener det bør sees i sammenheng, vil jeg ikke låse oss til noe tall, sier Bruflot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk