Nyheter

Full splitt om flyktningtall

Partiene er så uenige om hvordan kommuner klarer flere flyktninger at det trykkes på pauseknappen. Neste uke avgjøres flyktningspillet.

– Vi bør være ferdig før Stortinget tar ferie, men neste uke bør være avgjørende for om vi får til en avtale, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, til Vårt Land.

Etter torsdagens møte meldte toppene pass. De trengte mer tall og undersøkelser i de pågående flyktningforhandlingene.

Derfor: Utsettelse til det mer ulne tidspunktet «uti neste uke».

Ikke bare er opposisjonen og regjeringen uenige om Norge klarer 10.000 kvoteflyktninger over to år. Nå er de også rykende uenige om hva regjeringens spørrerunde til kommunene egentlig forteller dem.

LES MER: Kommunene vil at flyktningene finner bolig selv

Enige om enighet for enighet?

Som om ikke dette er nok: Flere partier er uenige om de må være enige om dette for å bli enige om en avtale.

– Det er helt avgjørende at vi alle er enige om hva kommunene kan få til, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Onsdag kom nemlig tallene som får opp adrenalinet i deler av opposisjonen: Etter rundspørringen i norske kommuner er fasit så langt at kommunene er villige til å ta imot 1.700 flyktninger. Gapet til målet om 10.000 flyktninger er altså stort.

– Urealistisk, fastslo inkluderingsminister Solveig Horne da hun kommenterte oversikten.

LES MER: – Ingen vil hjelpe flyktninger der de er

Støre: Hva var spørsmålet?

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttaler seg også skeptisk til om regjeringen egentlig har et tydelig tallgrunnlag:

– Tallene som kommer fra kommunene er svar på et spørsmål. Men hva er egentlig spørsmålet? Det var: Hvor mange kan dere tenke dere å ta ekstra. Dermed blir jo rapporteringen en del av en forhandlingsdynamikk mellom kommuner og stat.

– Lytter partiene altså til kommunene slik dere selv vil?

– At partiene lytter ut i fra sitt politiske utgangspunkt. Men nå sitter vi altså sammen i Stortinget for å finne en løsning. Hva partiene sier i ulike kanaler er ikke avgjørende for forhandlingene, svarer Støre.

Høyre vedgår dokumentasjonsflom

Ap-lederen poengterer at «det er ikke disse tallene som avgjør den ambisjonen Norge bør ha».

Høyres parlamentariske leder mener regjeringen har fått tydelige oversikter på bordet og skjønner ikke helt motstanden:

– Statsråden har bare spurt: Hva vil kommunen bidra med? Det er jo et klart spørsmål.

Overfor Vårt Land vil Helleland ikke tidfeste når han i neste uke innkaller stortingspartiene på nytt. Han vedgår at forhandlingene krever et økende tallgrunnlag og dokumentasjonsbehov.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ap-oppgjør med NRK

Men partene lufter mulige alternativer til dagens bosettingsløsninger. I korridoren i går hadde Ap-leder Støre behov for å knuse inntrykket fra NRK-reportasjer i pinsehelgen om at partiet nå åpner for svensk løsning om selvbosetting av flyktninger.

– Nå skal jeg si dette veldig tydelig: Dette med egenbosetting er gjengitt feil fra NRK. Vi er åpne for forsøk på noen utvalgte områder. Men det er helt klare bergrensninger for pressområder i hovedstadsregionen, Østfold og videre.

– Ap er ikke for lettvinte løsninger. Bosetting skal skje på skikkelig vis.

Statsråden «svartmaler»

Både SVs Lysbakken og Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) var alt før torsdagens møte provosert av de blåblås kommuneoversikt. Også Venstres Ola Elvestuen var skeptisk.

– Det Horne sier er feil. Når bare 2 kommuner sier nei og 300 som ikke har svart, er det mange flere som sier ja på ulike måter enn summen av nei. Man må heller kalle dette et kjempepositivt svar. Horne svartmaler, sier Hansson.

– Jeg reagerte på tonen hos statsråden. Her i Stortinget skal vi forhandle om 10.000 ekstra flyktninger, men så sies det fra utsiden at dette er umulig å få til.

Bosnia-modellen

SV foreslo i møtet å bruke Bosnia-modellen fra 90-tallet som utgangspunkt for en løsning:

– Da ble det inngått en trepartsavtale mellom stat, kommune og frivillighet. Da fikk kommunene være med på å diskutere hvordan det skulle gjøres – og frivillige organisasjoners ressurser ble brukt. Nå trenger vi kreative ideer og noe annet enn en statsråd som sier at dette er umulig, sier Lysbakken.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter