Politikk

Full splid om alko-politikken

De blåblå og Venstre avviser absolutt alt i vårens brede KrF-fremstøt mot alkoholforbruk. Dermed blir KrF og Ap nå tettere makkere.

En stortingsinnstilling om 15 forslag for en «mer solidarisk alkoholpolitikk» avslører full frontkollisjon mellom KrF og borgerlige samarbeidspartnere.

I både Frp og Venstre hersker det forundring over KrFs samarbeid til venstre i alkoholpolitikken.

– Krevende, mener Venstres helsetalsmann, Ketil Kjenseth.

– Jeg er overrasket, fordi vi jo har en samarbeidsavtale, sier Frp-talsmann Morten Wold.

Tirsdag kveld sto folkehelsemeldingen og en rekke alkoholspørsmål på dagsorden i Stortinget. Inkludert KrFs forslagspakke med hele 15 punkter for en «offensiv og mer solidarisk» alkoholpolitikk.

Men alt som KrF foreslo, ble nedstemt av Høyre, Frp og Venstre.

– På dette feltet går det nå et skille i politikken, sier KrFs talskvinne, Olaug Bollestad.

LES MER: Regjeringen ofrer de svake for folk flest, skriver Berit Aalborg

«Ikke noe»

Vårt Land har gjennomgått innstillingen og finner ikke noen punkter der de blåblå eller vippepartiet Venstre støtter noe som helst.

KrFs forslagspakke ville eksempelvis reversere utvidelsen av taxfree-kvoten fra i fjor og foreslo maks skjenketid til klokken 2 om natten. Partiet visste at slikt i utgangspunktet kunne møte veggen.

Men også i spørsmål av det ideelle slaget, buttet det: Mer støtte til frivilliges opplysningsarbeid, styrking av AKAN-arbeid mot rus i arbeidslivet, informasjon til gravide om alkoholskader var spørsmål som Høyre, Frp og Venstre ikke kunne stå sammen med KrF om.

– Det undrer meg at de ikke er med på noe, sier KrF-talskvinne Bollestad.

LES MER: Gir Ernas regjering alko-stryk

KrFs frykt

I brede deler av KrF er det uro og frykt for at alkoholpolitikken liberaliseres, selv om partiet har en samarbeidsavtale med de blåblå. Der heter det at hovedlinjene i alkoholpolitikken «ligger fast».

– KrF opplever at endringer i sum har utfordret hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk, sa Bollestad da hun konfronterte statsminister Erna Solberg med tilstanden i Stortinget nylig.

Slik gjorde KrF i praksis opprør mot regjeringens alkoholpolitikk. I innstillingen til KrFs forslagspakke avtegner nå det nye samarbeidsbildet seg i alkoholpolitikken.

Sp og KrF har lenge vært politiske tvillinger for å regulere forbruk. Nå tilnærmer Ap seg, og SV slutter seg som oftest til.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bremse-allianse

På flere punkter rykker Ap nærmere:

Ap er med på sterke advarsler om at taxfree-ordningen kan undergrave Vinmonopolets eksistens.

Partiet vil ha samarbeid med idrettsorganisasjoner for å styrke arbeidet for alkoholfri idrett.

Ap støtter intensjonen i en lovendring for å unngå dumping av alkoholpriser.

Om det siste formulerer Høyre og Frp seg helt motsatt: De mener det er «fornuftig» med rabattert alkoholsalg, såkalt «Happy Hour». Da går nemlig folk «tidligere ut – og reiser tidligere hjem».

Partnere reagerer

Frps alkoholtalsmann, Morten Wold, sier til Vårt Land at Frp «nok kunne støttet noe» i KrFs fremstøt.

– Men jeg er litt overrasket. Vi har jo en samarbeidsavtale. Derfor undrer jeg meg over omfanget av KrFs egne stortingsforslag og at de driver med omkamper.

– Har KrF byttet side på dette feltet?

– Det skal jeg være forsiktig med å si. Men når KrF og Sp formulerer seg slik de gjør, er det lett for de to røde partiene å slå følge.

Venstre-talsmann Kjenseth sier han heller har prioritert arbeid med folkehelsemeldingen. Han anser mye av KrF-pakken som «budsjettspørsmål» – regulert av samarbeidsavtalen.

– Men jeg registrerer at KrF legger seg et godt stykke bort fra oss andre. Det er faktisk litt krevende når KrF stadig vekk inviterer til «seminar» om noe som faktisk er betydelige endringer, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk