Nyheter

Full krig i menighetens styre

Styremedlem Birger Røed mener styret er nedlagt. 
Det aksepterer ikke hovedpastor Raymond Urne.

Bilde 1 av 2

Sentermenighetens styre bestod inntil nylig av fem medlemmer, men da styreleder Tor Arne Larsen­ døde for kort tid ­siden, var de bare fire igjen – og de fire var delt på midten om veien ­videre for Sentermenigheten.

På møtet 26. september skulle­ styret behandle innspillene om veien videre for den konfliktherjede menigheten. En arbeids­gruppe hadde utarbeidet tre forslag:

• Endre organisasjonsform fra stiftelse til forening og gjøre ­menighetsmøtet til det øverste organ.

• Bli en satellittmenighet under Filadelfiakirken i Oslo.

• Beholde dagens organisasjonsform med Raymond Urne som hovedpastor.

Mens Birger Røed og Therese­ Zijdemans ønsker Filadelfia-
alternativet, ønsker far og sønn Urne å fortsette som før.

LES OGSÅ: Laber interesse for Modum Bad og Norges Kristne Råds møte om usunt lederskap

– Inhabile

Før saken skulle diskuteres, la Birger Røed fram en habilitetsvurdering av Raymond og Ole Bjørn Urne, gjort av advokat Eivind Bryne.

Han konkluderer med at begge­ to er inhabile i behandlingen av arbeidsgruppens forslag, ­siden «Filadelfia-forslaget» gjør at Raymond Urnes stilling som daglig leder avvikles. I Stiftelses­loven står det at et styremedlem eller daglig leder ikke må delta i behandlingen av spørsmål der de eller nærstående «må anses å ha en fremtredende personlig eller økonomisk særinteresse».

Advokaten mener videre at denne inhabiliteten gjør at styret ikke er beslutningsdyktig, siden vedtektene krever at fire styremedlemmer må være til stede. Han anbefaler derfor at det gjennomføres et suppleringsvalg til styret.

Raymond Urne mener habilitetsvurderingen er useriøs.

– I våre vedtekter er det ­definert at flertallet av styret skal være fra pastorteamet eller de ansatte. Derfor blir det selvmotsigende at de ansatte skulle være inhabile fordi de mottar lønn, skriver han i en e-post til Vårt Land.

– Styret nedlagt

Røed opplevde at samarbeidsklimaet var så dårlig at han lanserte forslaget om at styret skulle legge ned sitt verv, slik at et nytt styre kunne velges på menighetens årsmøte i desember.

Her viste avstemningen to–to, men siden Birger Røed hadde­ vunnet møtelederrollen ved loddtrekning i starten av møtet, brukte han sin dobbeltstemme.

– Jeg mener at styret nå er nedlagt og at årsmøtet skal velge­ nytt, sier Birger Røed.

Denne avgjørelsen aksepterer ikke Urne.

– Jeg ønsker ikke å prosedere dette i avisen, men vedtektene er tindrende klare på at dette ikke er mulig, skriver han.

– Slagmark

Den fjerde personen i styret, Therese Zijdemans, har ikke vært engasjert i menigheten en periode på grunn av flytting. Etter styremøtet i september har hun trukket seg fra styret.

– Det var en slagmark, sier hun om kampen mellom Birger Røed og Raymond Urne.

Samtidig som hun er kritisk til Røeds metoder og stiller spørsmål ved hans motivasjon, stemte­ hun for at styret skulle legge ned sine verv. Hun er også for at ­menigheten skal søke inn i folden til Filadelfia Oslo.

– Jeg har en grunnleggende tro på å hente inn hjelp utenfra som er upartisk i konflikten og vil menigheten det beste. Men skal det skje, må Raymond være villig til å godta det. Hvis han ikke gjør det, så det er bedre å trekke seg fra en strid som trolig bare vil ha tapere, enn å fortsette å slåss, Men jeg ser også poenget til Birger om at da kunne «galskapen fortsette», sier Zijdemans som opplever at Urne ikke har gaven til å være hyrde.

Birger Røed sier om sin motivasjon at han egentlig kunne­ ­tenke seg å trekke seg ut av menig­heten for en god stund ­siden, men har valgt å stå i kampen fordi han får tilbakemeldinger på at mange ønsker at han skal kjempe for dem.

LES OGSÅ: Kaller homo-kjærlighet for 'heslig'

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter