Nyheter

Fugelli trakk fram Trumps «muslimforbud»

Per Fugelli snakket om det voksende hatet mot muslimer da han mottok Livsvernprisen, mandag formiddag.

Bilde 1 av 4

Professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant Per Fugelli uttrykte bekymring knyttet til Donald Trumps innreiseforbud, som gjelder reisende fra sju land med overveiende muslimsk befolkning, og for flyktninger.

Prisvinneren pekte på at forbudet har blitt positivt omtalt av en rekke politikere verden over, også her hjemme.

– Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein var fornøyd med at Trump leverer på valgløftene fra dag én. Siv Jensen (Frp) roper om snikislamisering av Norge, sa Fugelli i sin tale etter å ha mottatt Livsvernprisen.

LES OGSÅ: Hilser Trump-vennen Franklin Graham velkommen

Menneskeverd for muslimer

Videre snakket Fugelli om at Frihetspartiet i Nederland kan vinne valget om en måned. Partileder Geert Wilders har programfestet å forby koranen og stenge alle moskeer i Nederland.

– Dette er å kaste mindreverd, ikke menneskeverd, på mennesker. Dette er å bygge fiender, ikke flokk, sa Fugelli, og kom med en klar oppfordring om å løfte fram menneskeverdet:

– Hver og en av oss må gå ut i den gode strid for menneskeverd, også for den milliarden av medmennesker som har Allah som gud.

Det var helse- og omsorgsminister Bent Høie som delte ut Livsvernprisen til Fugelli, de siste årene har snakket mye offentlig om sin kamp mot lungekreften.

Per Fugelli trakk også fram rusavhengige, barn og unge på flukt og sykisk langtidssyke i talen han holdt etter å ha mottatt Livsvernprisen.

– Menneskeverdet for disse er kjørt – derfor trenger de livsvern, mer enn andre.

LES MIN TRO-INTERVJU MED PER FUGELLI: Røsten i ødemarken

– Vil anerkjenne Fugellis åpenhet

I fjor vår avsluttet han behandlingen mot sykdommen.

– Når du vet at du snart skal dø, blir du en hund etter priser. Det gir deg en slags innbilning om at du har gjort nytte for deg på jorden. Vi må slåss for et samfunn som bygger på respekt for menneskeverdet, likeverd, rettferdig fordeling, goder og like muligheter til å skape eget liv. Jeg tolker Livsvernprisen som en støtte til dette synet, sier Fugelli i en pressemelding fra Menneskeverd.

– Vi ønsker å anerkjenne Fugellis åpenhet om hele livet, hans tro på menneskeverdet og hans arbeid for fellesskapsverdiene likeverd og inkludering, sier generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen.

– Har evnet å synliggjøre menneskeverdet

Livsvernprisen ble første gang delt ut i 1997. Den deles ut av organisasjonen Menneskeverd til personer eller institusjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet og skape håp og livsmot hos mennesker i sårbare faser knyttet til livets begynnelse eller slutt.

I begrunnelsen for årets tildeling heter det blant annet: «Årets vinner av Livsvernprisen har evnet å synliggjøre menneskeverdet hos dem som befinner seg i livets siste fase, og gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten. Vi er overbevist om at han på denne måten har skapt håp og livsmot for mennesker som er i eksistensielle kriser og i sårbare faser av livet.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter