Nyheter

Fryktet at bedehuset ikke var trygt - endte i kirke

Den afghanske familien som ble hentet ut av kirkeasyl på Fitjar, har på ny søkt tilflukt. Denne gangen i en kirke: De er nemlig redd for at politiet ikke vil respektere et bedehus.

– Frimenighetene de først hadde kontakt med, stolte ikke på at politiet ville respektere kirkeasylet om de søkte tilflukt i deres lokaler. Derfor kom de til oss, sier sokneprest i Hønefoss menighet, Tor Magnus Amble.

Det var søndag under orgelinnvielsen i helt ferske Hønefoss kirke, at soknepresten la merke til en familie han ikke hadde sett før.

– Jeg tok kontakt, og skjønte raskt hva det dreide seg om, sier han.

Hentet ut fra bedehus

Familien var afghanerne som i februar ble hentet av politiet i et menighetshus i Fitjar. Politiaksjonen vakte sterke reaksjoner fordi familien og menigheten Nytt Liv mener at de var beskyttet av kirkeasylpraksisen. De har fått støtte både fra Den norske kirke og flere politikere. Politiet hevder derimot at bygget ikke kunne kalles en kirke, men en bolig.

LES OGSÅ: Frykter at politiet har misforstått hva et kirkerom er

Familien skulle etter planen sendes ut sist lørdag, men ifølge NRK stanset politiet utsendelsen. Familien ble da pålagt å holde seg på Hvalsmoen transittmottak i Buskerud inntil videre. Nå befinner de seg altså i kjelleren på Hønefoss kirke.

– Tensing får vente med å flytte inn i ungdomsrommet som til nå har blitt brukt som lager for orgelpipene. Det er ikke en bolig akkurat, men vi kan tilby dusj og et lite kjøkken. Det går an å bo her en stund, forteller Amble.

– Er du sikker på at det er innenfor det politiet definerer som et kirkebygg?

– Jeg vil bli veldig forundret hvis de ikke definerer dette som et kirkebygg. Kirkerommet rager ut over hele kjelleren og dørene er merket med gudsord, sier han.

Han opplyser om at menighetsrådet har fattet et vedtak om å gi asyl til familien.

LES OGSÅ: Kristne støttespillere mister troen på Listhaug

Tar ikke stilling - gir bare ly

Paret er ikke trodd på sin opprinnelige asylgrunn: at de er forfulgt fordi kvinnen var lovet bort til en annen mann. Paret blir heller ikke trodd på sin nye begrunnelse: at de har konvertert fra islam til kristendommen.

Så sent som fredag avgjorde Borgarting lagmannsrett at familien ikke får bli i landet mens anken på avslaget om oppholdstillatelse behandles. De mente at det ikke var fare for forfølgelse hvis familien blir sendt tilbake til Afghanistan. Beviskravet lagmannsretten la til grunn var at asylhistorien var «noenlunde sannsynlig», det vil si at de ikke krevde sannsynlighetsovervekt for at asylhistorien var sann.

– Når mennesker gir uttrykk for at de frykter for sitt liv, må vi forholde oss til det. Vi kjenner ikke detaljene i saken, og i denne omgang handler det om å gi ly, kort og godt, sier Amble.

Ankebehandlingen er berammet til sommeren neste år.

– Det har hendt at saker er blitt omstøtt, påpeker soknepresten.

LES OGSÅ: Listhaug støtter politiet i kirkeasylsaken

Ikke trodd flere ganger

Politiets utlendingsenhet vil ikke uttale seg om saken, men kommunikasjonsrådgiver Ellen Cecilie Eriksen skriver i en e-post til NRK at de er gjort kjent med at familien ikke lenger befinner seg på Hvalsmoen transittmottak.

Ekteparet kom til Norge med sine tre barn i november 2015, og søkte beskyttelse fra forfølgelse i hjemlandet fordi de hadde innledet et hemmelig kjærlighetsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie.

Norske asylmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse eller andre overgrep som følge av kjærlighetshistorien. Utlendingsdirektoratet og senere Utlendingsnemnda (UNE) har også kommet til at det ikke er grunnlag for å innvilge opphold på humanitært grunnlag.

Etter at de kom til Norge har familien oppgitt å ha konvertert til kristendommen, og bedt om at avslaget blir omgjort av denne grunn. Også denne begjæringen er blitt avslått, fordi UNE mener konverteringen ikke var reell.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter