Nyheter

Frykter ytterligere isolasjon av kristne miljøer

Visjon Norge får kritikk for forbønnspraksis med barn. Psykolog advarer mot å stemple ekstraordinære trosuttrykk som «feil».

Flere barn lå på golvet under Visjon Norges konferanse «Kick off 2017» forrige søndag. Et klipp fra den direktesendte TV-overføringen på Visjon Norge viser hvordan den sør-amerikanske predikanten Dionny Baez taler i tunger mens han beveger seg fra barn til barn – omlag ti til sammen, legger hendene sine på dem og gir dem et lite dytt. De fleste barna legger seg bakover og blir tatt imot av voksne bak dem. Andre blir stående.

Klippet, som er tilgjengelig på Twitter, ble omtalt av avisen Dagen i helgen. – Dette er på grensen til åndelig maktmisbruk, og kanskje over grensen, sa førsteamanuensis Lars Dahle ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, som reagerte både på selve forbønnspraksisen, men også direkteoverføringen.

LES OGSÅ: Fant ingen lovbrudd hos Hanvold

Kan bli enda mer isolerte

– Unyansert kritikk i omtalen av denne type fenomener er lite hensiktsmessig, mener psykolog Kari Halstensen ved behandlings- og sjelesorginstitusjonen Modum Bad.

– Barn lever i slike miljøer i dag. Ved kategorisk å stemple dette som feil, oppnår vi ikke annet enn at disse miljøene blir enda mer marginaliserte og isolerte. Noe som i sin tur vil lede til at overgrep blir vanskeligere å oppdage, sier hun.

I stedet ønsker hun representanter fra miljøene i tale:

– Jeg ønsker meg en dialog med dem for å høre hvordan de tenker rundt ekstraordinære trosuttrykk. Det viktigste er at barna er i trygge, forutsigbare rammer når de eksponeres for slike fenomener.

– Hva innebærer det?

– Trygge voksne må forklare barna hva som skjer, både før, under og etter hendelsen. La det være rom for alle spørsmål fra barna, la dem ha en lekende tilnærming til fenomenene og gi dem en åpen mulighet til å komme seg bort fra situasjonen, sier Halstensen.

LES OGSÅ: Forventer helbredelser på Telenor Arena

Barn og profetiske gaver

Odd Ketil Sæbø i Søndagsskolen Norge legger ikke skjul på at han blir opprørt av det som kommer fram i klippet til Visjon Norge. Han sier han får inntrykk av at handlingene «ikke skjer på barnas premisser». Men også barn kan ha ekstraordinære gudsopplevelser, fremholder han.

– Det er ganske mange som har kunnet fortelle om at barn har profetiske gaver eller får visdomsord, at de har kunnet fortelle ting de egentlig ikke skulle kunne vite, sier Sæbø, som har skrevet boka Gudsbarnet, som blant annet handler om barnetro.

Sterke åndelige opplevelser mener han foreldre bør bekrefte barna i og støtte dem i.

– Men alltid med utgangspunkt i barnets egen opplevelse, og da med forsiktighet, i undring og i takknemlighet, sier han.

– Hvordan mener du barn skal introduseres for karismatiske uttrykk som tungetale og profetiske budskap?

– La dem erfare voksnes tungetale i en setting hvor dette er i ordnede former. La dem spørre. Snakk med dem. Vi må trenge lenger inn i dette landskapet på barnets egne premisser, i deres tempo. Kanskje vil vi også overraskes? Ser barna på visdomsord og flere andre åndelige opplevelser som mindre ekstraordinære enn oss voksne?

LES OGSÅ: «Frelst» som 14-åring – Nå krever hun religiøs lavalder

Forsiktige

I den kristne fornyelsesbevegelsen Oase er de opptatt av at nådegaver som tungetale og profetiske ord tas i bruk.

– Med barn er vi imidlertid svært forsiktige, sier daglig leder i Oase, Asbjørn Simonnes.

På Stevnet SommerOase har de også et eget program for barn.

– Nådegaver som tungetale og profetisk tale er ikke et sentralt tema i undervisningen for de minste. Skulle temaet dukke opp, legger vi vekt på å forklare fenomenene for dem.

Pastor Jan Hanvold i Visjon Norge ønsker ikke å kommentere saken.

LES OGSÅ: Barn kan både bli fylt av Den hellige ånd, be for syke og få andre nådegaver, lærer de på SommerOase

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter