Nyheter

Frykter yrkesforbud etter vigselsstandpunkt

En prest frykter forskjellsbehandling når proster kartlegger presters standpunkt om likekjønnet vigsel. Register er ulovlig, sier Datatilsynet.

Like etter at Kirkemøtet i januar vedtok to likestilte vigsler i Den norske kirke, sendte en prest i Oslo-området brev til Datatilsynet. Navnet er fjernet fra brevet som Vårt Land har fått tilgang til.

«Livsfarlig»

Han forteller at prosten har tatt initiativ til å registrere og kartlegge hvilke vigsler prester i prostiet vil forrette. Presten spør om det han kaller «meningsarkiv» er lovlig.

Bekymringen hans er at «kartleggingen på sikt kan føre til yrkesforbud og uheldig forskjellsbehandling» som strider mot prostens syn. Vedkommende viser til at arkiv over jøder og kommunister ikke var farlig før 2. verdenskrig, men «ble livsfarlig i krigssituasjonen».

LES OGSÅ: Skal trene på å være regnbuekirke

Sensitivt.

En prests syn på likekjønnet vigsel vurderer Kirkerådet som «dypt personlige synspunkter». Dette kommer fram i brev fra Kirkerådet til Datatilsynet, som har rådført seg med kirkens øverste ledelse i saken.

De betrakter også at kobling mellom navn og synspunkt som en sensitiv personopplysning etter Personopplysningsloven. Et register med disse opplysningene er derfor ikke lovlig uten samtykke.

Datatilsynet er enig i Kirkerådets vurderinger.

Prosten har altså ikke ansvar for å kartlegge prestenes meninger. Prestene har derimot ansvar for aktivt å fortelle prosten at han eller hun ikke vil vie likekjønnede.

Slippe å si nei

Etter samtaler med de 18 prestene i prostiet har prost i Ullensaker Bjarne Olaf Weider oversikt over den enkeltes standpunkt i saken, men han har ikke laget noe register.

– Vi har laget en rutine: Prester som blir spurt om likekjønnet vigsel kan henvise til prosten, så må prosten ta tak i det. De skal slippe å si nei selv, sier han.

Slik vil han ta vare på prester som sier nei.

Enkelte prester er også imot å bruke den nye 2017-liturgien til å vie mann og kvinne, konstaterer Weider. Om et brudepar ønsker liturgien, men presten av samvittighetsgrunner ikke kan bruke den, må presten også henvise til prosten.

LES OGSÅ: Bruker gudstjeneste i kamp mot likekjønnet vigsel

Overdrive

At en prest kan få yrkesforbud eller bli forskjellsbehandlet for sitt syn, tror han ikke. Å antyde at man kan bli forfulgt på linje med kommunister eller jøder under krigen, synes han er å overdrive.

Weider sier selv nei til å vie likekjønnede. For ham er det ikke aktuelt å slutte som prost fordi han må administrere en ordning han er imot. Skulle han slutte, vil han føle at han svikter prester som sier nei til å vie homofile.

I hans prosti har ett homofil par giftet seg så langt i år, og et annet par skal vies før sommeren.

Undersøkes

Weider leder også utvalget som skal gi råd til biskopene om hvordan man kan skape gode arbeidsforhold for prester med LHBT-identitet. Utvalget har drøftet om de vil gjennomføre en undersøkelse der man spør om arbeidsforholdene til prester med LHBT-identitet og til prester som sier nei til likekjønnet vigsel.

– Er de sistnevnte en minoritet som skal beskyttes mot diskriminering?

– Det er ingen minoritet, men de blir for eksempel lett uthengt i media.

– De som sier ja kan vel også få problem enkelte steder?

– Ja, det kan også være en utfordring. Proster og biskoper må være bevisste på dette. Det er ikke godt for en prest når man mister tillit i menigheten for sitt standpunkt, sier Bjarne Olaf Weider.

LES OGSÅ: Menigheter reserverer seg mot likekjønnet vigsel

Trygg

– Vi er trygge på at standpunkt om vigsel ikke får konsekvenser for ansettelsesforhold og framtidige jobbmuligheter, sier Martin Enstad, leder i Den norske kirkes presteforening.

Foreningen har ikke fanget opp at andre medlemmer deler brevskriverens bekymring for yrkesforbud. Enstad kjenner heller ikke til at vigselsaken ødelegger presters arbeidsmiljø:

– Men kanskje er det ett år for tidlig å spørre om det, sier han.

LES OGSÅ: Nekter menigheter å nekte likekjønnet vigsel

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter