Nyheter

Frykter Westerdals-avsløring kan ramme andre

Kristne Friskolers Forbund er bekymret for bransjens omdømme etter avsløring om utbytte. De foreslår at kun ideelle aktører skal kunne drive friskoler.

Lørdag avslørte Dagens Næringsliv (DN) at Peder og Nicolai Løvenskiold, sammen med det skolekonsernet Anthon B. Nilsen, har hentet ut fortjeneste fra driften av flere private høg- og fagskoler. Skolene er statsstøttet, og dermed er det forbudt å hente ut profitt.

Men ved hjelp av interne transaksjoner, kjøp og salg av eiendommer mellom selskaper i samme konsern, har over hundre millioner funnet veien fra skolene til eierne.

Tirsdag holder skolen et infomøte for studentene om avsløringen. Studentene har fått beskjed om at Løvenskiold-brødrene ikke kommer.

LES OGSÅ: Få klager på privatskoler

En annen verden

– 100 millioner i overskudd er en litt annen verden enn det våre medlemmer er vant til, sier generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund.

– Det er klart at Westerdals-saken ikke er hyggelig, sier han.

LES OGSÅ: Friskolene venter på penger etter lovendring

Forbundet er en interesseorganisasjon som representerer godt over hundre ikke-offentlige grunn- og videregående skoler, i tillegg til 19 bibelskoler og sju fag- og høgskoler. Sundby frykter at saken blir hengende over også de ikke-kommersielle skolene.

– Det er dumt dersom det fester seg en oppfatning hos folk om at det er mye penger å tjene på private skoler. Det er mye penger i omløp, men de skal brukes på elevene.

Selv synes han det er rart at noen tjener penger på privatskoler i Norge.

– Jeg kan ikke skjønne at det er mulig å sitte igjen med et stort overskudd dersom man driver skole på en skikkelig måte.

Ideelle eiere

Forbundet har spilt inn til myndighetene at det må stilles krav til eierskapet når ikke-offentlige skoler skal få statsstøtte.

– Utdanningskomiteen på Stortinget har sagt at det skal innarbeides i lovverket at friskoler skal være ideelle. Vi mener det samme må gjelde eierne. Det bør også stilles krav til vedtektene for skolen om at disse må fastslå at midlene skal forbli i systemet. Det hadde vært en god presisering for å sikre at statlige midler kommer elevene til gode, slik intensjonen i lovverket er.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Friskoleloven gjelder grunn- og videregående skoler. Mener dere at det samme bør gjelde fag- og høgskoler?

– Vi er av den oppfatning at man heller ikke skal kunne hente penger ut av tilskuddssystemet for fag- og høgskoler. Så selv om det er i forbindelse med friskoleloven vi har spilt inn dette, er vi ikke fremmede for å tenke det samme her.

Forskjell

KrF, partiet som historisk har vært en pådriver for alternative, ikke-offentlige skoler, vil gjøre det vanskeligere å hente ut penger fra statsstøttede privatskoler.

Anders Tyvand i utdanningskomiteen er på komitéreise i USA og har ikke lest saken om Westerdals og Løvenskiold-brødrene, men sier på generelt grunnlag at å hente ut penger fra statsstøttede privatskoler er i strid med intensjonen i lovverket.

– I tillegg kan det være et problem for både omdømmet og legitimiteten til hele sektoren, sier Tyvand.

– Det tror jeg alle ser.

LES OGSÅ:

Han sier at KrF i arbeidet med en ny friskolelov har ønsket å gjøre det vanskelig å hente ut profitt.

– Vi ønsker ikke kommersielle skoler, og vi vil sende et tydelig signal om at de som vil tjene penger bør investere andre steder.

Kan KrF støtte et krav om at støttede skoler skal eies av ideelle aktører?

– Det er stor forskjell på ideelle og kommersielle drivere, og differensiering av lovverk og tilskuddsordning kan jeg være åpen for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter