Nyheter

Frykter skoler lukker øynene for sex-liberalisering

Skoler bør vise varsomhet når de lar interesseorganisasjoner stå for seksualundervisningen, mener Verdialliansens Jan Harsem.

Bilde 1 av 2

– Undervisningsmateriell med offentlig godkjentstempel betyr ikke nødvendigvis at det er ukontroversielt, sier Jan Harsem i Verdialliansen, en organisasjon som blant annet jobber for å «fremme kristne verdier i samfunnet». Han sikter til det populære undervisningsopplegget til interesseorganisasjonen Sex og politikk, som over 100.000 av de rundt 600.000 elevene i grunnskolen benytter seg av.

Harsem er redd for at elever som kommer fra hjem med andre verdier enn majoriteten, ikke blir ivaretatt av disse skolene.

– Det er viktig å ta hensyn til mangfoldet i samfunnet, men det brukes stadig som argument for en større verdiliberalisering. Reelt mangfold burde også ta hensyn til tradisjonelle verdier, sier Harsem.

LES OGSÅ: Nå skal også førsteklassinger lære om seksualitet

Savner verdibasert undervisning

Ingen av de 72 kristne grunnskolene i Kristne Friskolers Forbund (KFF) har søkt om å bruke Sex og Politikks undervisningsprogram, skrev Vårt Land nylig. Men også offentlige skoler bør være kritiske til å la eksterne aktører stå for seksualundervisningen, mener Harsem.

– Vi har eksempler på materiell distribuert til skolene som ledd i handlingsplaner for opplysing og informasjon, der verdibasert problematisering av pornografi er fraværende. Det synes jeg er diskutabelt å gå ut i skolen med, sier Harsem.

Rådgiver i Sex og politikk, Nora Mehsen, sier deres opplegg ikke går utover læreplanene i grunnskolen.

– Hvis undervisningsmateriellet vårt er ladet med noe, er det faglighet. Det kan godt tenkes at Harsem er imot innholdet i læreplanene, men det har Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet ansvar for.

LES KOMMENTAREN: «Kari Jaquesson tabbet seg ut. Så da tar vi kvinnen, ikke ballen»

– Hvilken agenda har dere i Sex og politikk?

– Alle har rett på en undervisning som utruster dem med kunnskap og praktisk trening i å ta informerte valg som fremmer helse og trivsel, og som forebygger mobbing, diskriminering og krenkelser, sier Mehsen og legger til at de vil fremme og forsvare menneskerettighetene knyttet til seksualitet og reproduksjon.

LES OGSÅ:

Snakker om tro

Tiendeklassingen Kebron Fantaye, Mali Devold og Nima Salimi ved Ryenberget Skole, en kristen friskole i Oslo, er fornøyde med seksualundervisningen skolen selv gir dem. Salimi har tidligere gått på offentlig skole.

– Der var det mer seksualopplysning og mindre snakk om verdier. Det kristne eller religiøse perspektivet ble ikke vektlagt, sier han.

Klassevenninnen er også fornøyd med at lærerne underviser dem utover det læreboka sier.

– Læreboka kan si noe om sex, Gud og kristendommen kan tilføre noe annet. Da vi hadde om abort, leste vi i Bibelen om hvor verdifullt et foster er. Det er vel ikke akkurat noe de gjør på offentlige skoler, sier Devold.

– Det er fint å få vite om sex, men også hva Gud mener om sex gjennom å bruke Bibelen, legger Fantaye til.

LES OGSÅ:

Avviser Sex og politikk

Rektor ved Oasen skole Birkelid utenfor Kristiansand, Hilde Grimm, synes ikke det er oppsiktsvekkende at de som kristen friskole sier nei til et undervisningsopplegg fra en ekstern aktør. De ønsker å unngå undervisning som går på tvers av Oasens verdigrunnlag.

– Sex og politikk har formidlet at det finnes sju kjønn, mens vi mener det finnes to kjønn som leves ut på ulike måter. Dessuten har foreldre bevisst valgt å sende barna til en kristen skole. De har klare forventninger til at undervisningen skjer i tråd med vår skoletype, sier Grimm.

Rådgiver i Sex og politikk Nora Mehsen avviser at de mener det finnes syv kjønn, men forklarer samtidig at kjønn kan defineres på mange ulike måter.

– Begreper som «biologisk kjønn», «kjønnsidentitet» og «kjønnsuttrykk» er sentrale i denne sammenheng. Alle mennesker har rett til å bestemme over egen kropp, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter