Nyheter

Frykter skattesjokk

Prestene i Bjørgvin bispedømme har ennå ikke fått vite hvor mye skatt de må ­betale fra 1. september for å bli boende. – Umulig å gjøre et informert valg, fortviler sokneprest.

– Det er stor forskjell på å få en lav eller høy fordelsbeskatning. Det er ikke mulig å gjøre et informert valg før en vet hva premissene inneholder, sier sokneprest i Birkeland menighet i Bergen, Ivar Braut.

1. september avvikles boplikten for prester, proster og biskoper i Den norske kirke. Det betyr at de som fortsatt ønsker å bli boende i tjenesteboligen, fra da av må betale fordelsbeskatning for dette. Mange prester har fryktet skattesjokk når deres boplikt opphører.

– Jeg synes det burde vært en automatikk i at det skal gå en viss tid fra vi får beskjed om hva fordelsbeskatningen faktisk kommer på, til beskatningen blir gjennomført, sier Braut.

LES KOMMENTAREN: Biskopene vil ikke sutre på skatten

– Har hatt rimelig tid

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, sier at det er uaktuelt at prestene skal få utsatt frist for start av fordelsbeskatning.

– Dette er en framforhandlet løsning som vi står fast ved og det har vært klart siden 5. mars. Prester som ønsker egen bolig, har hatt rimelig tid til å forberede seg, sier han.

– Er dere enige i at størrelsen på fordelsbeskatningen er et ­vesentlig premiss når prester skal bestemme seg for om de skal bli boende i presteboligene eller ei?

– Vi har forståelse for at prester som må betale mer enn den framforhandlede, økonomiske kompensasjonen, velger å flytte, sier Borgundvaag.

– Men forstår du at det er viktig for prestene at alle faktorene i regnestykket er på plass i god tid før 1. september?

LES OGSÅ:  Vil flytte ut etter økning i skatten

– Ja, sier Borgundvaag.

– Har ikke fungert

Kultur­minister Thorhild Widvey uttalte til Vårt Land i forrige uke at «helt siden denne regjeringen tiltrådte høsten 2013 har det vært kjent at boplikten ville bli opphevet».

– Hva synes du om uttalelsene til ministeren, Ivar Braut?

– Det er for så vidt sant at alle måtte regne med at det gikk den veien, men den praktiske gjennomføringen har ikke fungert helt. Det er nok ikke vond vilje, men systemet som har sviktet, sier han.

I mange tilfeller vil prestene få muligheten til å kjøpe tjeneste­boligen sin, som i dag enten er eid av kommunen boligen ligger i eller Opplysningsvesenets fond (OVF). I Bergen bor 27 av 29 som har tjenestebolig i kommunalt eid husvære.

– Det hadde vært veldig praktisk hvis kommunen for tre-fire måneder siden hadde bestemt seg for om vi kunne kjøpe preste­boligene og hvor mye de ville koste. Det ville avklart mange ting vi lurer på, sier Braut, og fortsetter:

– Jeg tror mange vil fortsette å bo i presteboligen sin dersom de får muligheten til å overta den til en akseptabel pris.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Snarlig avklaring

Personalrådgiver i Bjørgvin bispedømme, Christer Olsen, sier at han ikke vet når prestene vil få svar på om de kan kjøpe de kommunalt eide boligene sine eller ei, men at saken skal opp i Bergen bystyre i nær framtid.

– Hvorfor har det tatt så lang tid for prestene i Bjørgvin bispedømme å få vite hva foredels­beskatningen deres vil bli?

– Vi har 140 boliger og har ­laget et skjema for hver bolig. Skjemaene er nå til behandling hos skatteetaten og vi venter på svar, sier Olsen, og fortsetter:

– Prestene vil gjerne ha svar på dette så fort som mulig, samtidig som boligombudet for prestene i Bjørgvin ga oss beskjed om at det var viktig at vi tok oss god tid for å finne den riktige prisen som alle kan enes om. Både fagforen­ingen og den enkelte beboer­ har fått komme med innspill om prisnivået på boligene.

– Synes du at prestene i 
Bergen burde fått en forlenget tidsfrist?

– De kunne gjerne ventet til 
1. januar med å starte fordels­beskatningen, sier Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter