Nyheter

Frykter sektetablering i Norge

Den kinesiske trosretningen «Østens lyn» forsøker å etablere seg i Sverige. Pastor Xida Chen frykter sekten etablerer seg i Norge.

Bilde 1 av 2

– «Østens lyn» representerer ikke bare en teologisk, men også en moralsk og sosial fare, sier den Xida Chen, norsk kinesisk pastor ved Nordic Christian Church.

I slutten av februar meldte den svenske avisen Dagen at den kinesiske sekten «Østens lyn» forsøker å infiltrere kinesiske trossamfunn i Sverige. Vårt Land har tidligere skrevet om grupperingen, som i Kina blir anklaget for å forføre og bortføre kinesiske kvinner.

LES MER: Kinas bortkomne kvinner

Bekymrer

Ifølge Dagen har «Østens lyn» vært registrert som et trossamfunn siden 2017. Det er likevel foreløpig usikkert om trossamfunnet har medlemmer i det hele tatt – eller om den utelukkende finnes på nettet.

Sektens tilstedeværelse i Sverige bekymrer pastor Xida Chen:

– Det er veldig sannsynlig at sekten Østens lyn kommer til Norge. Når de finnes i Sverige er det allerede nesten som om de har kommet her, sier han.

Under vekst

Xida har i senere tid fått vite at sekten vokser i Europa, særlig aktive er de i Tyskland.

– «Østens lyn» sender i skjul personer til bibelgrupper. Der sitter de i stillhet og blir kjent med menneskene i bibelgruppene. Etter å ha etablert en relasjon forsøker de å overbevise personer til å bli med i sekten, sier han.

Fremgangsmåten har ifølge Xida begynt å bli et problem hos enkelte kinesisk-europeiske kirker.

– Jeg ble fortalt dette av en nonne fra Tyskland. Hun hadde selv opplevd dette i en bibelstudiegruppe, sier han.

Kvinnelig Jesus

Fra starten av bevegelsen har medlemmene tilbedt en kvinnelig Jesus som selv kaller seg for «Østens lyn», ifølge Xida.

Teologien henter inspirasjon fra den kinesiske forståelsen av Yin Yang. Ifølge Store norske leksikon står Yin for det feminine prinsippet, mens Yang oppfattes som maskulint.

– Jesus kom først som mann. Derfor mener «Østens lyn» at den andre Jesus vil komme igjen som kvinne, sier pastoren.

Ifølge Xida deler bevegelsens tilhengere seg i to, der den ene drar til landsbygden i Kina for å hjelpe bøndene med innhøstingen. Etterpå forsøker de å forføre bøndene med budskapet sitt, sier han.

Den kinesiske pastoren forteller også om flere tilfeller av kidnapping og hjernevasking. I det mest kjente tilfellet kidnappet sekten en gruppe pastorer, der enkelte også ble utsatt for tortur. Det kinesiske politiet måtte gripe for å slippe fri pastorene.

Enkelte av pastorene ble i etterkant medlemmer av bevegelsen, ifølge Xida

Er en sekt

– «Østens lyn» blir sett på av andre kinesiske kristne som en kult eller sekt, sier Hjalmar Bø, tidligere utenlandssjef i Misjonssambandet.

Han har bodd og arbeidet i Kina i seks år og har derfor god kjennskap til kinesisk kristendom.

Bø sier at bevegelsen ofte blir beskrevet som endetidsorientert og knytter seg særlig til skriftordet Matteus 27 i Bibelen – hvorav bevegelsen også har sitt navn: «For som lynet går ut fra øst og skinner like til vest, slik skal Menneskesønnens komme være». Sektens teologi avviker ellers fra kristendom på flere forskjellige områder.

Bevegelsen oppstod som en vekkelsesbevegelse som vokste ut av kristne husmenigheter på 1990-tallet.

– Den har helt klart appellert til kinesere. Noen jeg har snakket med mener også at de har tatt til seg medlemmer fra andre kirker og forsamlinger. Noen har kanskje konvertert eller blitt med i sekten frivillig. Enkelte forsamlinger har også beskyldt dem for kidnapping, hjernevasking og sterkt press, sier han.

LES MER: 'Hele menigheter forsvinner'

Bredere bilde

Fremveksten av bevegelsen går inn i et bredere bilde av nyreligiøse bevegelser i Kina, forklarer Bø.

– Da den kinesiske kulturrevolusjonen forsøkte å utrydde religion, skapte det et vakuum i folket etter noe å tro på, sier han.

Det er derfor ikke bare kristendommen som har vokst i Kina, men også andre religioner. Innen buddhismen vil du blant annet kunne finne ulike grupperinger. En del av New Age-religionene pleier ofte å ha ulike innspill av asiatiske eller kinesiske religioner i seg, sier han.

– Men også innefor de kristne kultene og sektene har det vært stor vekst, men med lite teologisk utdanning og kompetanse. Eller tilgang på litteratur. Dette har skapt et rom for at noen kan ta ett vers i bibelen og lage teologi ut av dette – uten å se helheten, sier Hjalmar Bø.

---

«Østens lyn»

  • Bevegelsens navn er «Eastern lightning», på norsk: «Østens lyn».
  • Bruker selv betegnelsen The Church of Almighty God. Oppstod i Kina i 1991.
  • Noen kilder hevder trosretningen har 3-4 millioner medlemmer, mens andre hevder anslaget er for høyt.
  • Tror Jesus har returnert til jorden i skikkelsen av en kinesisk kvinne.
  • Anklages for å være en kult og terrororganisasjon, og for å stå bak en rekke misgjerninger.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter