Klima

Frykter seks meter havstigning

FNs klimapanel mener klimagassutslippene må halveres innen 2030. – Det kommer ikke til å holde, mener panelmedlem.

Hvis vi skal ha sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til halvannen grad, må menneskeheten halvere klimagassutslippene våre innen 2030. Vi må bli helt karbonnøytrale innen 2050. Det er konklusjonen i en rapport fra FNs klimapanel (IPCC) som ble lagt fram natt til mandag norsk tid.

Sebastian Mernild er klimaforsker, hovedforfatter på IPCCs neste rapport, og leder for Nansensenteret i Bergen. Han mener at man må langt tilbake i historiebøkene for å finne sammenligningsgrunnlag for dagens utvikling – veldig langt tilbake.

– Under en av de såkalte mellomistidene, for 125.000 år siden, hadde vi et klima som ligner veldig på det vi har i dag, men litt varmere, sier Mernild til Vårt Land.

I løpet av denne lå havnivået over hele verden et sted mellom seks og åtte meter over dagens nivå.

– Og det er det vi sikter oss inn på i dag, med dagens utslippstempo, mener dansken.

Bekymret for isen

Han er spesielt bekymret for de store iskappene, som breer og arktiske ismasser.

– De mister enorme mengder is hvert år. Dersom de begynner å bevege seg, blir det nesten umulig å stoppe dem, og de kommer til å bidra til økende havnivå.

Mernild sammenligner iskappesituasjonen med å dytte en lastebil.

– Det krever mye krefter for å dytte en lastebil så den kommer i gang. Men når den først beveger seg, krever det enda mer krefter å få stoppet den igjen.

Ifølge rapporten vil havet rundt Arktis være isfritt én gang hvert hundrede år dersom oppvarmingen begrenses til 1,5 grader. Øker temperaturen med to grader, vil det samme skje én gang i tiåret.

LES OGSÅ: MDG:– Klimabudsjettet legger opp til en fjerdedel av kuttene vi trenger

Flere tiår på etterskudd

Rapporten forteller at verdenssamfunnet nærmest må bruke alle sine ressurser på å begrense klimagassutslippene i det neste tiåret.

– Det tilsier at vi må kutte i bortimot alt fossil brenselbruk, sier Mernild.

Han er likevel slettes ikke noen optimist.

– Hvis vi ser på dagens samfunnsutvikling, tror jeg ikke på at vi begrenser oss til verken 1,5 eller 2 grader, konstaterer han.

Han peker på at teknologien som trengs for å kutte utslippene, stort sett er på prototype-stadiet, eller ikke eksisterer overhodet ennå.

– Jeg mener vi er to-tre tiår på etterskudd. Vi må bruke langt mer penger på teknologiutvikling og innovasjon, mener han.

Ønsker press på politikerne

Han peker også på befolkningens eget ansvar. Klimabevissthet, langtidsperspektiv og holdningsendring er nøkkelordene.

– Vi må også legge mer press på våre politikere. Om vi presser dem på klima, kommer de til å lytte til oss. Da kan de også tenke på klima utenfor fireårsperspektivene sine, mener Mernild.

Når Vårt Land spør om hvordan det vil gå dersom verden klarer å begrense seg til halvannen grad temperaturøkning, kan heller ikke Mernild komme med positive nyheter.

– Havnivået blir bare ti centimeter lavere med 1,5 grader enn med to grader. Det blir mer ekstreme forhold uansett, også når vi snakker om hetebølger, sier han.

Miljøorganisasjonene krever handling

Også ulike norske miljøorganisasjoner forteller i sine pressemeldinger mandag at verden står foran en svært vanskelig oppgave.

–  Det er teknisk mulig å holde oppvarmingen under 1,5 grader, men det krever stor politisk vilje og oppslutning blant folk. Det vil være svært krevende, sier Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved CICERO, i deres pressemelding.

De vektlegger at rapporten viser at det vil være nærmest umulig å begrense oppvarmingen uten såkalte negative utslipp – som blant annet kan oppnås ved å plante skog, eller fange CO2-utslipp på andre måter.

– Rapporten viser at land som Norge må brette opp ermene, og bidra til tiltak som får global effekt, skriver Jon Evang i miljøorganisasjonen ZERO.

I en kommentar på e-post til NTB mandag morgen skrev klima- og miljøminister Ola Elvestuen:

– Det er fortsatt mulig å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader, men da må vi handle nå. De neste ti årene er helt avgjørende for om vi skal klare å beholde en verden slik vi kjenner den i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima