Politikk

Frykter rusløftet ikke innfris

Regjeringen lovet rusmilliarder innen utgangen av 2020. Nå frykter opposisjonen og Blå Kors at målet ikke nås og at pressede kommuner bruker pengene på annet.

I 2015 lanserte regjeringen og samarbeidspartiene sitt store rusløft (se faktaboks). Opptrappingsplanen skulle sikre 2,4 milliarder mer til rusomsorgen innen budsjettet for 2021.

I regjeringens budsjett for 2019 legger helseminister Bent Høie nye 281 millioner på bordet. Han sier til NTB at satsingen «historisk» og kommer etter åtte år med rødgrønn nedtrapping.

LES OGSÅ: Slik ble fire år med blåblå ruspolitikk

Når ikke fram

Opposisjonen og Blå Kors er uenige. De mener pengene ikke når fram. Som i tidligere år gis nemlig brorparten som frie midler til kommunene. I år er 200 millioner frie midler.

– Vi vet av erfaring at bare en liten andel av disse pengene når menneskene de er ment å hjelpe. Rusomsorgen taper i budsjettkampen mot andre gode formål. Pengene burde vært øremerket, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors.

– Øremerking ville gitt en rask rusopptrapping. Kommuneøkonomien må være romslig for at frie midler skal gi et reelt løft. Det er den ikke med regjeringens budsjett, sier Sps Kjersti Toppe, som er 1. nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

Støtte får hun fra komitékollega Ingvild Kjerkol fra Ap, som mener at mer penger til kommunene, ikke øremerking, er løsningen:

– Regjeringen gir kommunene et nulloppgjør, nærmest nullvekst. Med et så stramt budsjett må de bruke mindre penger på alle andre oppgaver for å kunne prioritere rusopptrapping. Derfor foreslår Ap å gi tre milliarder mer til kommunene.

LES OGSÅ: Storoppgjør om rus

Bak skjema

Blå Kors, Toppe og KrF-nestleder Olaug Bollestad mener regjeringen bevilger for lite til å nå målet på 2,4 milliarder.

Departementets tall viser at det gjenstår 700 millioner over to år. Opposisjonen og Blå Kors snakker om et etterslep på nærmere milliarden.

– Det er skuffende, sier Elverum.

– Bent Høie skal ha ros for rusengasjementet, men opptrappingen går for sakte, sier Bollestad, som leder helse- og omsorgskomiteen.

LES OGSÅ: Slik kjemper de om KrF

– I rute

Høyres Sveinung Stensland avviser kritikken:

– Det kommer mer penger til rusløftet. Vi er i rute. Øremerking er dårlig for kommunene. Hvis alt skal øremerkes, så bestemmer jo til slutt Stortinget alt. Kommunene oppfatter fort øremerkede midler som prosjektmidler. Da forsvinner tilbudene straks de øremerkede pengene forsvinner, sier Stensland, som er 2. nestleder i komiteen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk