Nyheter

Frykter rigget valg i Zimbabwe

Valget i Zimbabwe er rigget og åpenheten landet opplever under valgkampen vil forsvinne når valget er over, mener leder for opposisjonsorganisasjon

– Nelson Chamisa fra opposisjonspartiet «Movement for Democratic Change» (MDC) er den nye starten Zimbabwe trenger, sier Victor Chimhutu til Vårt Land. Han er grunnlegger av «Reclaiming Zimbabwe», en opposisjonsvennlig borgerrettighetsorganisasjon i landet. Chimhutu jobber som forsker på Universitetet i Bergen.

30. juli er det valg i Zimbabwe. Det er første valget siden 1980 uten at Robert Mugabe stiller.

Etter flere tiår med motstand mot det hvite minoritetsstyret i Zimbabwe og den britiske kolonimakten vant Robert Mugabe og partiet hans Zimbabwe African National Union (Zanu) frigjøringsvalget i 1980. Zimbabwe ble en periode ansett som det demokratiske håpet blant vestlige land i bistandssammenheng, men det endret seg utover 90-tallet. Zimbabwe har hatt økonomiske og politiske problemer siden den gang. I fjor ble Robert Mugabe avsatt i et militærkupp. Nåværende president Emmerson Mnangagwa, som overtokk makten etter kuppet, er favoritt til å vinne valget.

LES OGSÅ: Vil hjem for å bygge et nytt Zimbabwe

Presidenten vinner

Til tross for at Chimhutu frykter at valget er rigget, har han troen på at Nelson Chamisa har en mulighet.

– Valgoppslutningen blir helt avgjørende, det er bare mulig å rigge valget til en viss grad. 64 prosent av de stemmeberettigede er mellom 18-45 år, og 40 år gamle Chamisa må få de til å stemme for å vinne, sier Chimhutu.

Samtidig erkjenner han at Mnangagwa trolig vinner valget. Det samme tror Elling Tjønneland ved Chr. Michelsen instituttet i Bergen, som er ekspert på politikk i det sørlige Afrika:

– Opposisjonen er for dårlig forberedt til dette valget, Morgan Tsangirai var opposisjonens sterke leder. Dessverre døde han i vinter, sier Tjønneland.

Den etablerte opposisjonen har tre presidentkandidater, og det gjør at de kommer til å splitte stemmene sine mellom dem, forteller han.

– Mnangagwa rir på en popularitetsbølge, og står sterkere nå enn for et år siden, sier Tjønneland.

LES OGSÅ: Frigjøringshelten endte som despot

Frykter fusk

– Valgresultatet kan allerede nå betegnes som omstridt, fordi valgkommisjonen nekter å gi oss innsyn i valglistene, og vi aner derfor ikke om registreringen av stemmeberettigede er riktig, sier Chimhutu.

Militæret styrer valgkommisjonen som kontrollerer valget, mener Chimhutu.

Vi har fått beskjed at vi kan klage på organiseringen av stemmelister og stemmesedler etter valget, forteller Chimhutu.

– Da er det for sent å gjøre noe med det, sier han, og forteller at tidigere lignende klager ikke har ført noen vei.

– Det behandles fortsatt en sak i rettsystemet av en lignende klage fra 2003, sier han, og forteller at militæret styrer rettsvesenet i landet.

Tjønneland ved CMI tror derimot at regjeringspartiet vinner valget uavhengig av om det er rigget eller ei.

– Det er nok ikke nødvendig for dem å jukse for å vinne, sier han.

Det samme tror Aksel Noonan (22), han er fredskorpsdeltager for Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) i Zimbabwe.

– Regjeringen ville hatt en god sjanse til å bli valgvinner selv om de ikke hadde forsøkt å manipulere det, sier Noonan. Han er enig i at president Emmerson Mnangagwa rir på en popularitetsbølge som følge av at han avsatte Robert Mugabe.

LES OGSÅ: Opprørsprest Mawarire arrestert etter preken

Mer åpenhet

Det er mindre politisk vold knyttet til dette valget enn tidligere, forteller Chimhutu.

– Opposisjonen kan faktisk drive valgkamp, og det er et stort fremskritt, sier Chimhutu.

Han tror derimot at åpenheten handler først og fremst om å bygge legitimitet for regjeringspartiet, og tror at de kommer til å gjenoppta undertrykkingen etter valget.

– Det er akkurat det samme som Robert Mugabe gjorde i valget i 1990, sier han, men Zimbabwe beveger seg likevel sakte men sikkert i riktig retning, sier Chimhutu.

LES OGSÅ: – Nesten som Jesus

Trusler

– Regjeringspartiet minner folk på hvem som frigjorde dem fra Mugabe, og truer dem med at det blir konsekvenser hvis de ikke vinner valget, sier Chimhutu.

Noonan har bodd i Zimbabwe siden august 2017, og sier at selv om det virker som valget blir mer demokratisk enn tidligere, er det betydelige utfordringer også denne gangen.

– De militære truer fortsatt befolkningen på landsbygda til å stemme på seg. Media er heller ikke spesielt fritt. De viktigste mediene er i stor grad styrt av regjeringen, sier Noonan.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter