Nyheter

Frykter ødeleggende prosess

Topper på KrFs venstreside mener et tilspisset ordskifte, og måten delegater velges til landsmøtet på, kan «sprenge» partiet etter retningsvalget.

KrFs ekstraordinære landsmøte, der partiet skal velge retning, nærmer seg med stormskritt. I disse dager avgjøres hvem som sendes fra de ulike fylkene som delegater til landsmøtet (se faktaboks).

Nå som alvorets time nærmer seg, er det flere som mener at prosessen står i fare for å skade partiet permanent.

Kampen om delegater

Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg mener måten delegater velges er viktig for at landsmøtet skal være dekkende for meningsmangfoldet i fylkene.

– Hvis prosessen foregår på en måte som gjør at mange sitter igjen med en følelse av at landsmøtet ikke er representativt, er jeg redd for at partiet sprenges etter 2. november, sier hun.

Ekeberg trekker fram denne ukens årsmøte i Kristiansand KrF, der samtlige delegater som blir sendt til fylkesårsmøtet vil til høyresiden.

– Det blir skjevt hvis fylkeslag legger opp til en «vinneren tar alt»-votering, sier Ekeberg.

Den bekymringen deler Espen Andreas Hasle, fylkesleder i Oslo. I utgangspunktet er han borgerlig innstilt, men forteller at han vil anbefale Knut Arilds råd i denne saken.

– Det er helt klart en fare for at prosessen kan bli skadelig. I Oslo har vi diskutert hvordan vi skal håndtere den. Vi er opptatt av hvordan vi best mulig kan ivareta et mindretall, og ønsket ikke at et flertall skal kunne banke gjennom alle delegatene, sier Hasle.

Les også: Gamle regjeringspartnere uenige om Frp

Ordskiftet

Ekeberg mener ordskiftet i retningsprosessen så langt har vært godt. Men i det siste mener hun retorikken i større grad handler om beskrivelse av meningsmotstanderes intensjoner, istedenfor budskapet de faktisk står for.

– Det er skadelig når folk snakker om kupp og spill, og om at noen stjeler partiet, sier Ekeberg.

Hun mener at noen prøver å fremstille det som at Hareide har kuppet prosessen, og dermed stjeler partiet.

– Det er en utrolig dårlig beskrivelse av virkeligheten. Hvis du skal stjele partiet må du tro at noen eier partiet mer enn andre, det er et skummelt utgangspunkt, sier Ekeberg.

Hasle tror at tilspisset retorikk kan forsterke avskallingen etter retningsvalget.

– Jeg er redd for at dette partiet kan rives i filler hvis vi bruker for store ord. Både på utsiden og innsiden av partiet er det tendenser til eskalerende språkbruk, sier Hasle.

Les også: Verdikonservative frykter å tape KrF

Vinnere og tapere

Oddny Helen Turøy, fylkesleder i Rogaland, har ikke avslørt hva hun selv mener om retningsvalget. Det skal hun gjøre fra talerstolen på lørdagens fylkesårsmøte.

Hun forteller at det er utenkelig at flertallet ikke kommer til å vise igjen i fargen til fylkets landsmøtedelegater. Flertallets mening vil være tydelig, ettersom det skal vedtas en resolusjon om retningsvalg.

– Årsmøtet skal velge 15 delegater blant 23 alternativer. Jeg håper at delegasjonen speiler Rogaland på en god måte, men vi vet ikke helt hvordan dette blir enda, sier Turøy.

– Sandnes vil til venstresiden, Stavanger til høyresiden. Hvordan er stemningen hos dere nå?

– Det er klart at det begynner å spisse seg til. Nå krever vi at folk skal velge, det blir et flertall og et mindretall. Flertallet vil oppleve seg som vinnere, og mindretallet som tapere, sier hun.

Olaus Trygve Bjuland, fra Rogaland og nylig avgått KrFU-nestleder, vil til høyresiden. Han mener vinden har snudd i fylket etter at Sandnes gikk mot venstresiden.

– Det som skjedde i Sandnes gjorde nok at grasrota våknet. Det har gitt en «boost» til den andre siden, sier han.

Les også: KrFU-topper i epost: «Dere dolker oss i ryggen»

God stemning

Blant flere av de som ønsker at partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen oppfattes stemningen i partiet som god. På onsdag var det et stort medlemsmøte for Møre og Romsdal KrF i Ålesund, der 250 KrF-medlemmer diskuterte partiets retningsvalg.

– Det er ikke noen harde konfrontasjoner i Møre og Romsdal KrF, sier fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll.

Hun mener det er en gjennomgangsholdning om at de fleste er med videre uansett hva som blir utfallet av retningsvalget. Det samme mener KrFU-leder Martine Tønnesen.

– I både KrF og KrFU er alle jeg prater innstilt på å forstsette i partiet etter andre november uansett utfall. Det er ikke så dårlig stemning som du kan få inntrykk av i media, sier hun.

– Hva med brevene som har vært i KrFU. Klarer dere å stå samlet etter landsmøtet?

– Også i KrFU er stemningen at vi ønsker å se framover. Jeg tror det går fint, vi kommer til å stå sammen også etter 2. november. Brevene skal vi behandle internt, og jeg ønsker ikke å kommentere det nå, sier Tønnessen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter