Nyheter

Frykter nedbemanning blant prestene

Ny arbeidsavtale for prestene kan gi kutt i prestestillinger.

Overtidsbetaling, kveldstillegg og helligdagstillegg til prestene fører til at bispedømmene planlegger nedbemanning i presteskapet.

På Kirkerådets møte før helgen ble det uttrykt stor bekymring for effekten av prestenes nye arbeidstidsavtale. Med en fastsatt arbeidsuke på 35,5 timer, frykter flere bispedømmekontorer merutgifter i form av helligdagstillegg, kvelds – og helgearbeid.

LES MER: – Prester tvinges til å jukse med timelister

Jan Olav Olsen, bispedømmerådslederen i Agder og Telemark, sa at hans bispedømme i år må budsjettere med reduksjon i antall prestestillinger, «fordi man ikke får kompensert for merutgifter» som den nye arbeidstidsavtalen for prester medfører.

LES MER: Ateist roser NRK-andakten

Bispedømme må si opp prester

– I vårt bispedømme må vi nå kutte fem prestestillinger. Og vi er ikke alene om å måtte kutte, det hører vi fra andre bispedømme, sa Olsen.

Også Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin og Bispemøtets preses i Helga Haugland Byfugliens sykefravær, rapporterte om en lignende situasjon i eget og andre bispedømmer.

Jens-Petter Johnsen, direktøren i Kirkerådet, pekte på at denne situasjonen er utfordrende, spesielt i den overgangsfase Den norske kirke nå befinner seg i. Fra neste år er prestene ikke lenger ansatt i staten, men i Den norske kirke.

– Det som blir bevilget til prestetjeneste fra staten i år, ligger til grunn for fremtidige bevilgninger til Den norske kirke, påpekte Johnsen.

LES MER: Menighetsprestene forsvinner til fordel for spesialprester

Boplikt og sokneprester

Trond Løberg, som er leder for stiftsstyret for Presteforeningen i Oslo bispedømme, deler bekymringen til Nordhaug og Olsen, men synes de tegner et litt for enkelt bilde av situasjonen.

– Faren for prestekutt handler ikke bare om arbeidstidsavtalen. Avgifter knyttet til bortfall av boplikten og nye retningslinjer for lønn til sokneprester, virker også inn, sier han.

Det er leder i Presteforeningen, Martin Enstad, enig i.

– Strengt tatt vet vi ikke hvordan arbeidstidsavtalen vil slå ut økonomisk ennå.

Enstad får støtte fra stiftsdirektør i Stavanger bispedømme, Jorunn Kraft Vistnes, i at det er for tidlig å si om innføringen av fast arbeidstid vil bety ekstra utgifter.

– Vi vet at vi må kutte i prestestillinger fra 2017. Men hvor mange er for tidlig å si. Det vil avhenge av arbeidstidsordningen og hvordan vi kommer ut av det, sier Vistnes.

LES MER: Isachsen på seg selv som en privatpraktiserende biskop

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter