Nyheter

Frykter navnekaos

Åpen folkekirke og Levende folkekirke er allerede aktører i høstens kirkevalg. Nå må velgerne også ta stilling til Mangfoldig folkekirke.

I dag skal valgrådet i Borg bispedømme ta stilling til et ønske fra samtlige kandidater på nominasjonskomitéens valgliste om at Mangfoldig folkekirke kan bli hovednavn på deres liste.

– Alle på listen er enige om at «nominasjonskomiteens liste» er et forretningsmessig uttrykk som kan gi preg av grått byråkrati. Vi må på samme måte som Åpen folkekirke ha et navn for å gi oss identitet. Mangfoldig folkekirke beskriver hva vi vil ha: En mangfoldig kirke der vi ­aksepterer og lever godt med hverandres forskjellighet, sier Erling Birkedal, 1. kandidat på listen fra nominasjonskomiteen i Borg bispedømme.

– Vi på valglisten fra nominasjonskomiteen i Hamar bispedømme har det samme ønsket. Vi regner med at valgstyret sier ja til å bruke betegnelsen Mangfoldig folkekirke, sier 1. kandidat på denne listen, Dag Landmark.

Han har hittil kontaktet 14 
av de 17 på nominasjons­komiteens liste, og alle vil ha ny ­betegnelse.

LES OGSÅ: Protesterer mot stenging av barnehage ved å stille til kirkevalg

Protesterer

Men Åpen folkekirke protesterer, og mener at å tillate et slikt navn vil føre til «betydelig forvirring blant og villedning av velgerne».

I et brev til valgrådet i Borg foran­ dagens møte skriver Sturla J. Stålsett, lederen av Åpen folke­kirke og Karin-Elin Berg, tillitsvalgt i Åpen folkekirke Borg og kandidat nummer én på ­deres liste, at de «motsetter» seg at ­nominasjonskomiteens liste skal få en utvidet beskrivelse som navn.

– Vi er prinsipielt negative til å sette navn på valglistene. Det bør bare refereres til hvem som er forslagsstillere. Og hvis det skal settes navn, må det være navn som forteller velgerne noe, ­bemerker Karin-Elin Berg.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke sikter mot flertall i Kirkemøtet

Total forvirring

Hun mener ja til en slik navnebruk i Borg bidrar til at forvirringen i kirkevalget blir total, og hun er redd for smitte­effekt til andre bispedømmer.

Dag Landmark i Hamar kan ikke skjønne at Åpen folkekirke skal ha noe å si om dette. Han trekker parallellen til parti­politiske valg:

– Det ville vært underlig om Arbeiderpartiet skulle uttale seg om hva Venstres liste skal hete, mener han.

I dag skal valgstyret i Borg ­bispedømme behandle forslaget fra samtlige nominasjons­komité-kandidater, anført av de tre toppkandidatene Erling Birkedal, Anne Enger og Bjørn Solberg:

– Mangfoldig folkekirke markerer et annet fokus enn den ­alternative listen, Åpen folke­kirke, og har fokus på både hvem vi er og hva vi ønsker. Kandidatene er enige om at vi står for mangfold i ulike kirkepolitiske oppfatninger, sier Birkedal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Valgrådet i Borg bispedømme har innhentet uttalelser fra det sentrale Kirkerådets administrasjon og Åpen folkekirkes lokallag i forkant av dagens ekstraordinære møte om denne saken.

– Utfra svaret fra Kirkerådet forstår vi at det er valgrådets rett å konkludere, sier valgrådsleder Grete Mugaas.

Hun vil ikke gi uttrykk for egen mening i forkant av rådsmøtet.

I svaret fra Kirkerådets ­sekretariat får valgrådet i Borg en ­tydelig anbefaling om ikke å godkjenne bruk av annet navn enn nominasjonskomiteens liste.

Kirkerådet «vil særlig fraråde at det benyttes navn som gir inntrykk av at nominasjonskomiteens liste har en felles kirkepolitisk agenda».

«Skulle man mot vår anbefaling velge å gi et nytt navn til nominasjonskomiteens liste, bør dette skje som et tillegg til ­begrepet nominasjonskomiteens­ liste, slik at velgerne ikke blir unødig forvirret», konkluderes­ det i brevet som Kirkerådet sendte­ tirsdag til Borg bispedømmeråd, med kopi til alle de andre bispedømmene.

LES OGSÅ: Vil ha innverknad – stemmer ikkje ved val

Kommunikasjonsfaglig råd

Kommunikasjonsdirektør ­Ingeborg Dybvig i Kirkerådet sier at det også er en kommunikasjonsfaglig begrunnelse for ikke å ­anbefale navnebytte.

– Vi tror den foreslåtte betegnelsen kan forvirre mer enn den kan forklare, sier hun.

Erling Birkedal i Borg bekrefter overfor Vårt Land at han har vært i kontakt med folk i andre bispedømmer om denne saken.

– Om vårt forslag om Mangfoldig folkekirke sprer seg, vet vi ikke. Vi har ikke hatt en strategi i retning av å lage en landsaksjon, sier Birkedal.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter