Nyheter

Frykter livssyns-kutt

KrF anklager Arbeiderpartiet for religionsfiendtlig politikk i 
hovedstaden. – Vi har ingen planer om å kutte støtten til tro og livssyn, svarer Ap.

– I denne bystyreperioden har Oslo Arbeiderparti vært svært lite vennlig innstilt overfor tros- og livssynssamfunn. Vi frykter at de vil fortsette denne linja også i neste periode, sier toppkandidat­ for Kristelig Folkeparti (KrF) i Oslo, Erik Lunde.

– Religionskritisk

Hans parti har laget en oversikt som viser at Oslo Arbeiderparti (Ap) har foreslått kutt i bevilgninger til drift og investeringer i tros- og livssynssamfunn med til sammen nesten 175 millioner kroner de fire siste årene.

– Dette ville gått kraftig ut over blant annet folkekirkens tilstedeværelse lokalt i Oslo, og ført til at vedlikeholdsetterslepet­ ved Oslos kirker hadde økt, sier Lunde.

– Oslo Ap har vært generelt kritisk til at religionen skal ta plass i det offentlige rom. De var for eksempel det eneste partiet som stemte imot at skoler fortsatt skal låne ut biblioteker, kantine eller lignende til skoleandakter og andre religiøse elevaktiviteter. I tillegg har Arbeiderpartiet foreslått å kutte hele støtten til ordningen med sykehjemsprestetjeneste i Oslo.

Prioriterer annerledes

Nestleder i kultur- og utdannings-
komiteen i Oslos bystyre og 7. kandidat for Oslo Ap, Andreas Halse, mener det ikke er noen grunn til at tros- og livssynssamfunn bør frykte hans parti.

– Vi har ikke foreslått budsjettkutt. Det vi har foreslått, er ikke å gjennomføre de budsjettøkningene som byrådet har foreslått. Vi har utsatt disse investeringene­, fordi vi heller har prioritert investeringer i barnehager og eldreomsorg, sier han.

– Jeg synes det ikke er noen grunn til å være redd for Ap. Vi har ingen planer om å kutte i støtten til tros- og livssynssamfunn i denne byen.

– Hva med ordningen med 
sykehjemsprester?

– Oslo har hatt en særordning som eneste kommune i landet med sykehjemsprester. Vi har ment at Den norske kirke skal ta ansvaret for den åndelige omsorgen for mennesker i livets siste­ fase, slik det gjøres i resten av landet, sier Halse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ballen hos KrF

Halse avviser­ at partiet hans ønsker å stenge religiøse aktiviteter ute av skolen. Han viser til en uttalelse han kom med i 2013 i forbindelse med debatten om saken.

– Det er ingen grunn til å plukke­ den aktiviteten ut fra de generelle elevaktivitetene og nå gi den en spesiell behandling. Vi har hatt klare regler på dette i Osloskolen lenge, og det er ingen grunn til å ta dette opp på nytt, sa Halse da.

Uenighetene til tross, sier Halse­ at Ap gjerne samarbeider med KrF.

– De siste årene har KrF tydelig­ valgt side mot oss i politikken, så nå ligger den ballen hos KrF. Men de har en stående invitasjon til å prate med oss om Oslos utvi-kling. Mange i KrF husker nok hvordan Brundtland og Bondevik samarbeidet på 90-tallet. Det burde være en inspirasjonskilde for KrF og oss også i dag, sier han.

LES OGSÅ: Barna arver mor og fars engasjement

Ikke redd

Leder i Samarbeidsrådet for tros- og livsynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, er ikke redd for et Ap-styrt Oslo.

– STL har i grunnen ingen mening­ om partistyring som sådan­. Vi er opptatt av at staten og kommunene skal føre en aktiv­ og understøttende tros- og livssynspolitikk, og at det skal være en likebehandling mellom de ulike­ tros- og livssynssamfunnene, sier Joys.

Hun fastslår likevel at den offentlige­ støtten er viktig.

– Et kutt vil bety reduserte inntekter, og for noen vil det kunne føre til redusert aktivitet­. Det er ikke ønskelig, sier Joys.

– Hvilket parti mener STL gir de beste rammevilkårene for tros- og livssynssamfunn?

– Dette har ikke STL tatt tydelig­ stilling til. Vi kommer nok til å se på partienes programmer og kanskje trekke noen 
konklusjoner, sier Joys.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter