Nyheter

Frykter krav fra staten

Kristelig studieforbund mener de gjorde det som var mulig for å avdekke svindel med kursstøtte.

– Vi er glade for at Tingretten nå har konkludert i spørsmålet om pastoren har overrapportert kurs og misbrukt tilskuddsordningen, slik vi hadde mistanke om. Retten har slått fast at pastoren er skyldig i grovt bedrageri, falsk forklaring og dokumentforfalskning. Retten har kommet til at de aktuelle kursene i stor utstrekning ikke er holdt, sier Hege Irene Fossum, daglig leder i Kristelig studieforbund (K-stud).

LES OGSÅ: Pastor må i fengsel for million-underslag

– Misbrukt tillit

– Vi er skuffet over at pastoren har misbrukt vår tillit på denne måten, sier hun.

Vårt Land meldte i går at pastor i en liten innvandrermenighet er dømt til fengsel i ett år og ti måneder og tilbakebetaling av 1,5 millioner kroner til K-stud. Retten fastslår at mannen skaffet store pengesummer til seg selv ved svindel av offentlige midler.

Studieforbundet politianmeldte mannen i 2014, og krevde vel 2,5 millioner kroner i erstatning for feilrapportering og misbruk av statlige studiestøttemidler.

LES OGSÅ: Svindeltiltalt pastor skylder på kollega

Tilbakebetaling?

– Frykter dere at staten kan kreve tilbakebetalt fra dere den studiestøtten som tingretten mener den aktuelle Oslo-pastoren har misbrukt?

– I og med at K-stud er tilskuddsmottaker av statlige midler, kan det komme krav om at vi må betale. Men vi mener at når pastoren er funnet skyldig for bedrageri, så er det økonomiske ansvaret lagt på ham, ikke oss.

Hege Irene Fossum sier at K-stud i den aktuelle saken har holdt Vox, som forvalter statlige driftstilskudd til studieforbund, løpende orientert. Vox fordeler nesten 500 millioner kroner i ulike støtteordninger hvert år.

Vårt Land har spurt Vox om staten vil kreve at K-stud tilbakebetaler studiestøtte som er misbrukt.

Kommunikasjonssjef Guro Aardal Hagen svarer skriftlig:

«Det er selvfølgelig uheldig om pengene ikke går til formålet... Vi tar dommen etterretning. Dommen er ennå ikke rettskraftig, og vi vil vurdere denne i samråd med Kunnskapsdepartementet når rettskraftig dom foreligger. Utover dette har vi derfor ingen kommentarer nå.»

LES OGSÅ: Pastor tiltalt for kurs-bedrageri

Selvkritikk?

– Tar dere selvkritikk for ikke å ha vært grundige nok i vurderingen av denne søkeren, Fossum?

– Vi mener at vi har vært grundige hele tiden. Vi har over flere år fulgt opp pastoren tett, med gjentagende veiledning og opplæring om tilskuddsregler og krav til kursopplegg, i tillegg til kontinuerlige avklaringer. Da vi fikk mistanke om mislighold og misbruk av midlene stoppet vi utbetalingene.

– Kunne dere gjort mer?

– Det er ikke så enkelt å se om dokumenter er forfalsket. Denne saken startet i forbindelse med stikkprøvekontroller. Vår mistanke oppsto blant annet fordi tilleggsdokumentasjonen vi ba om ikke virket troverdig og ekte. Vi klarte ikke å oppspore oppgitte lærere eller finne reelle kurssteder som stemmer overens med opplysningene i søknader, svarer Fossum.

LES OGSÅ: Pinsepastor hevder han er uskyldig

Granskning

K-stud bestilte derfor en granskning fra sin statsautoriserte revisor.

– Han fant uregelmessigheter og mangler i menighetens regnskap, falske fakturaer og bankutskrifter, og underbilag med underskrifter som kunne se ut til å være forfalsket, tilføyer lederen i Kristen-Norges paraplyorganisasjon for kurs- og studievirksomhet.

Hege Irene Fossum presiserer at tingrettsdommen ennå ikke er rettskraftig. Partene har to uker på seg til å avgjøre om de vil anke.

Pastorens advokat har ikke svart på flere henvendelser fra Vårt Land om kommentarer til tingrettsdommen.

Retten har pålagt pastoren å betale halvannen millioner kroner til K-stud, men Fossum erkjenner at sjansen for å få disse midlene kanskje er liten.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter