Nyheter

Frykter forbud mot abort – tusener demonstrerte i Polen

Tusener demonstrerte i frykt for totalforbud mot abort. I et oppgjør med både fortid og samtid søker polakker til kirkens hellige verdier, mener professor.

Søndag for en drøy uke siden: Folk forlater gudstjenesten i stille protest. Tilbake står et halvfullt kirkerom.

Videoen til Kamila Chomicz ble delt av en rekke medier, skriver Fritanke. Lignende scener utspant seg andre steder i Polen.

Samtidig tok flere tusen til gatene i Warszawa, melder NTB. Igjen er det politisk uro i Polen. Hva skjer?

LES OGSÅ: – Minner om kupp i Polen

Frykter totalforbud mot abort

I januar skrev Vårt Land om at titusener protesterte mot at regjeringen strammet grepet om grunnlovsdomstolen, maktposisjoner og pressen.

Nå frykter demonstrantene at det verdikonservative Lov-og rettferdighetspartiet (PiS) vil totalforby abort, ifølge Reuters.

Polen har allerede en av Europas strengeste abortlover. I et brev ber Polens katolske biskoper om at abortloven tilpasses kirkens lære om at «enhver persons liv må beskyttes fra unnfangelse til naturlig død».

Brevet ble lest opp i kirker søndag 3. april, men da var innholdet alt kjent.

Både PiS sterke mann, partileder Jarosław Kaczyński, og statsminister Beata Szydlo har uttrykt støtte for et forbud. Partiet har rent flertall i nasjonalforsamlingen. Ifølge Reuters pleier PiS-representantene å følge signalene fra partilederen, som riktignok ikke sitter i regjeringen.

LES OGSÅ: Polen – et land i klem

Nina Witoszek: – Polen er i krise

De ulike demonstrasjonene i etterkant av PiS valgskred i oktober i fjor må sees i sammenheng, mener forskningsprofessor Nina Witoszek ved Universitetet i Oslo.

– Polen er i krise, fastslår hun.

Det betyr ikke at «Polen går tilbake til middelalderen», men at overgangen fra kommuniststat til moderne demokrati ikke går så knirkefritt som mange håpet på, understreker professoren:

– Polen er et veldig splittet samfunn. Moderniserende krefter støter mot konservative og reaksjonære trender på ulike fronter – ikke bare i abortspørsmålet.

Witoszek legger ikke skjul på at hun holder med demonstrantene, men forsøker å beholde de analytiske brillene på.

Hun mener frontene blir hardere fordi Polens katolske biskoper og PiS sammen har drevet landet i verdikonservativ retning i senere år. Partileder Jarosław Kaczyński har vært viktig i denne utviklingen, mener Witoszek

LES OGSÅ: Polske nynazister etablerer seg i Norge

Føler Polens gjenfødelse ligger i moralsk fornyelse

Abortforslaget må sees i lys av at Polen strever både med den kommunistiske fortiden og den moderne samtiden, mener hun.

Mange føler at løsningen, Polens gjenfødelse, ligger i en moralsk fornyelse:

– Det kommunistiske Polen var preget av en veldig liberal, kanskje altfor liberal, abortlovgivning. Aborttallene var blant Europas høyeste. Dette går inn i en større opplevelse av det kommunistiske styret som skittent, umoralsk og avhumanisert. Mange mener Polens gjenfødsel avhenger av en moralsk fornyelse. De som fremmer en enda strengere abortlovgivning spiller på dette, sier Witoszek.

Samtidig føler mange at det moderne Polen ikke er deres «hjem» lenger. Arbeidsledigheten og ulikheten er skyhøy, men den kamufleres delvis av at unge flytter utenlands.

– Verken kommunismen eller dagens moderne samfunn tilbyr sikkerheten og de «hellige verdiene» som er viktig i folks liv. Veldig mange mennesker, til og med opplyste katolikker, tror Polen og Europa har gått for langt i avkristningen. De mener Polens gjenfødsel ligger i en retur til absolutter, til kirkens dogmer.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Mange mener «polsk» er synonymt med «katolikk»

Om kirkens ønske omsettes i et lovforslag, tror Witoszek at det vil bli vedtatt. Deretter ser hun for seg en uthalt prosess med protester fra EU og opposisjon.

Witoszek tror flest polakker er for en betinget tilgang til abort, men at mange ser det å være polsk som synonymt med å være katolikk, og dermed mot all abort.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter