Nyheter

Frykter for kirkeorgel

Menighetsrådet i Torshov har sendt brev til byrådet i frykt for ikke å få nytt orgel. Fellesrådet ber på sin side om arbeidsro og forsikrer om at nytt orgel vil komme.

I 2018 bevilget Oslo bystyre 55 millioner kroner til restau­reringsarbeidet av Torshov kirke, der det legges til grunn at nytt orgel inngår i prosjektet.

Nå frykter Torshov og Lilleborg menighetsråd at Kirkelig fellesråd i Oslo drøyer med å sette i gang orgeldelen av prosjektet. De frykter at orgelet vurderes som salderingspost og har bedt fellesrådet om garantier for at den delen av prosjektet også blir gjennomført. De får ikke svar på sine skriftlige henvendelser til fellesrådet. Nå har de skrevet brev til Oslo kommune.

«Siden Torshov og Lilleborg menighet selv ikke er i stand til å påvirke fellesrådets agenda, har vi med dette brev måttet gå til det skritt å be om at kommunen bruker sin overordnede styringsrett og sitt overordnede budsjettansvar til å ordne opp i saken», heter det i brevet.

LES MER: Små kommuner med tungt kirkeansvar

Dårlige signaler

Leder i ­menighetsrådet, Unn Line Midttun, er bekymret.

– Det at vi ikke har fått svar fra fellesrådet er et dårlig tegn. Det bekymrer oss også at prosessen rundt anbudsrunden på orgelet ikke er satt i gang. Det er på høy tid for å komme i mål i tide. Det vi nå er redde­ for, er at felles­rådet bremser­ orgeldelen og holder igjen med tanke på en situasjon der de økonomiske rammene ­ryker
– og orgelet ender opp som ­salderingspost, sier hun.

Restaureringen er godt i gang, den utvendige delen av kirken er ferdig.

– Signalene vi har fått er at man så langt ligger godt under de økonomiske rammene. Det er også en grunn til at vi undrer oss over at fellesrådet ikke kan gi oss et svar, og en garanti, for at det nye orgelet blir en realitet, sier Midttun.

Menighetsrådet uttrykker at orgelet er en sentral del av ­restaureringsarbeidet, og har gjort vedtak om at det avsettes et eget budsjett på 6 millioner kroner innenfor den totale budsjettrammen.

LES MER: Ekspert: Orgelet i Notre-Dame helt uskadd etter brannen

Nøkternt instrument

– Det gamle orgelet er i en tilstand der det ikke lar seg restaurere. ­Orgelet vi tenker oss er et nøkternt og godt bruksinstrument, ikke et påkostet representasjonsinstrument, sier menighetsrådslederen.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, forutsetter at fellesrådet bruker midlene i tråd med vedtaket – der nytt orgel inngår som del av restaureringen.

– Bystyrets vedtak baserer seg på søknad fra fellesrådet. Vi d­etaljstyrer ikke prosjektet e­tter et slikt vedtak, men forutsetter at fellesrådet følger opp, noe annet vil være et brudd på det de selv har lagt inn i søknaden. Jeg vil tro at man finner en løsning på dette, sier Hansen.

LES MER: Oslokirken henger bak andre store, norske byer i utfasingen av oljefyring

Undrende

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, er kjent med brevet som er sendt til byråden, og har nå sendt svar til menighetsrådet.

– Jeg ble overrasket og stiller meg undrende til innholdet i brevet. Jeg mener rådets frykt er ubegrunnet, og viser litt mang­lende respekt for hvordan vi ­jobber. Vi hadde møte sammen for et par måneder siden, og jeg gikk derfra med en klar forståelse av at alt var greit. Jeg har ikke hørt mer fra lederen etter det, sier Wright.

– Det betyr at det blir nytt ­orgel i kirken?

– Vi jobber tungt og systematisk med saken. Prosjektet går e­tter
planen – og det blir nytt orgel i Torshov kirke, svarer Wright.

Prioritering

Han påpeker at rehabilitering av kirkebygg ofte byr på overraskelser og understreker også dette i sitt svar til menighetsrådet:

– Det er en systematikk i at vi starter utenfra med de vitale, bygningsmessige delprosjektene. Etter hvert som vi får oversikt kan vi gå videre på prioriteringslisten. Nå ber vi om arbeidsro for å kunne følge vår prosess.

Unn Line Midttun er glad for bekreftelsen om nytt orgel.

– Men vi er fortsatt bekymret for at orgeldelen kan bli offer for saldering. Vi håper også at vi får mer utfyllende informasjon enn tidligere, slik at vi kan være mer delaktige i prioriteringene, sier hun.

LES MER: Aretha Franklin-film kommer likevel

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter