Politikk

Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) frykter at verdiliberale krefter skal vinne fram på bekostning av Høyres verdikonservative tradisjon. I bio- og familiepolitikken blinker varsellampene.

– Jeg ønsker ikke et Høyre som aldri forandrer seg, men et Høyre som forandrer seg konservativt, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen.

Hun er Høyres helsepolitiske talskvinne og har i det siste advart mot å si ja til eggdonasjon og dyptgripende liberalisering av lovverket om bioteknologi. Under vårens landsmøte blir ja eller nei til eggdonasjon trolig en avstemningsthriller. Nå peker pilene mer enn noensinne i retning liberalisering på dette feltet.

LES OGSÅ: Høyre løfter ut nei til eggdonasjon

Verdikonservatisme

Men også på andre felt er Trøen urolig: Under landsmøtet om få uker er noen andre områder der man tidligere har opplevd Høyre som klart verdikonservativt, i spill.

Det handler ikke bare om eggdonasjon, surrogati og vanskelig bioetikk. Også kontantstøtten og samfunnets lange tradisjon med barnetrygd møter tøff motvind. Her roper Trøen varsko.

– For meg er det viktig å vise at det er mange i Høyre som står på den historiske, verdikonservative linjen partiet har hatt i disse sakene og å jobbe hardt for å bevare disse viktige verdiene. Vi har klart å ivareta familienes og enkeltmenneskenes valg og samtidig sikret nye tilrettelagte ordninger som fanger opp dem som trenger det, sier Trøen.

LES OGSÅ: Høyresiden revner

Samarbeid

Denne ideologiske linjen har gjort, og gjør fortsatt, Høyre til en foretrukket samarbeidspartner for Kristelig Folkeparti. Men svekkes det verdikonservative Høyre, kan limet mellom KrF og Høyre svekkes. Siste utkast til partiprogram for neste stortingsperiode tyder på at det kan skje:

• Programkomiteen er splittet i spørsmålet om man skal vurdere å gi høyere barnetrygd til lavinntektsfamilier, eller erstatte hele barnetrygden med gratis barnehage og SFO. Dagens ordning ønskes uansett justert.

• Dessuten vil programkomiteen bare «beholde en kontantstøtte, men vurdere dagens innretning». Dermed kan kontantstøtten endres.

Trøen poengterer at Arbeiderpartiets definitivt ikke har kommet KrF i møte om eggdonasjon og kontantstøtte. Hun minner også om den opprivende striden om hvorvidt leger skulle få reservasjonsrett mot befatning med abort av samvittighetsgrunner.

Samtidig skrev Vårt Land nylig om hvordan venstresiden holdt igjen det harde skytset da abort var på dagsorden i Stortinget.

LES OGSÅ: Jacob Jervell fikk rett om biopolitikken, men ingen bryr seg

Radikalt

Vil det være for radikalt dersom Høyre beveger seg om eksempelvis eggdonasjon, barnetrygd og kontantstøtte på én gang, Trøen?

– Jeg vil i hvert fall si at det ville være ganske store endringer for et verdikonservativt parti.

– Måten du plasserer familien og enkeltmennesket i sentrum – sivilsamfunnet fremfor statlig styring – i familiepolitikken er en retorikk man hører mindre av i Høyre nå. Er du redd for at bildet av Høyre kan bli for lite konservativt fremover?

– Totalt sett: nei. Men på områdene familie og bioteknologi synes jeg det er viktig at vi bevarer de verdiene som jeg kjenner i mitt Høyre, i det Høyre som har en verdikonservativ holdning til disse spørsmålene, svarer helsepolitikeren.

LES OGSÅ: KrF kan oppleve skrekkscenario i biopolitikken

Likestilling

Trøens syn på familiepolitiske så vel som bioetiske spørsmål, er også nært knyttet til en verdikonservativ forståelse av likestilling, forklarer hun.

– Likestilling handler for meg om like muligheter, ikke å bli like. Vi er jo skapt som kvinner og menn. For meg er det uforståelig at eggdonasjon gjøres til et likestillingsspørsmål, at når sæddonasjon er lov må også eggdonasjon være det. Jeg kan forstå at de som bare ser det som et likestillingsspørsmål, synes det er lettere å si ja. Men for meg handler det om å rokke ved vissheten barn til alle tider har hatt om at den som føder deg er din genetiske mor, og at kvinner og menn har ulike roller når det gjelder barns unnfangelse, sier Trøen.

Er eggdonasjon en dramatisk skillevei for Høyre?

– Jeg tror det er en veldig vanskelig sak for mange i partiet.

LES OGSÅ: Martin Kolberg: – «Historiens kvern» vil trekke KrF mot Ap

Familie

Mens programkomiteen er splittet i synet på hvordan barnetrygden bør endres, mener Trøen at «den skal være som den er i dag».

Hun vil også gå mot de politiske vindene og bevare dagens kontantstøtteordning. Ikke bare åpner Høyres programkomité for endringer i den‚ også samarbeidspartner Venstre har snudd og vil heller bruke pengene på barnehage.

Vi må ha tillit til at foreldre og familier tar de beste valgene for seg og sine. Jeg er opptatt av at familier som ønsker det skal få prioritere barn de første årene. For de få som velger kontantstøtte mener jeg det er en verdi i seg selv.

Der virker som at mange i Høyre i økende grad plasserer effektivitet og nytte, fremfor ideologi i dette spørsmålet?

– Jeg tror faktisk familiene som velger kontantstøtte de to første årene gjør det ganske bevisst. Det må være grenser for politikk også. Familier må få ta valg selv. Det er ikke bare staten og skolen som kan skape trygge unger.

LES OGSÅ: Boka som endret kirken, Ap og KrF

Inge Lønning

For tiden takker hun ja til alle debattinvitasjoner for å kjempe for «sitt» verdikonservative Høyre.

– Har verdikonservatismen tydelige stemmer sentralt i partiet?

– Hele stortingsgruppa er jo valgt på et stortingsprogram som sier nei til eggdonasjon.

– Mange sier at de savner Inge Lønning, som var en ruvende intellektuell som ved viktige korsveier fikk folk til å tenke seg om én gang til. Er det et virkelig savn?

– Jeg savner Inge Lønning og hans måte å reflektere på i disse spørsmålene. Jeg savner hans overordnede ideologiske tilnærming til en del spørsmål. Samtidig opplever jeg min partileder som en ganske sterk ideologisk leder, som jeg lytter til i disse spørsmålene. Men det er klart Inge Lønning hadde en spesiell status i vårt parti, på samme måte som Jo Benchov hadde og Kåre Willoch har. Willochs syn på barnetrygd og familieverdier har jeg veldig sans for.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk