Nyheter

Frykter epidemier

Regntiden i jordskjelvrammede Nepal har startet. Nyfødte og gravide kan bli alvorlig syke og dø.

– Jordskjelvet er ikke slutt. Det fortsetter, sier Kristin Bøhler.

Siden 25. april har det vært mer enn tre hundre jordskjelv, hevder hun. Nå er det bare to om dagen, og de er svake.

Monsunregnet har satt inn i Nepal, og Normisjons utsending til landet frykter at sommeren kan bli tøff for jordskjelvofre som må bo ute mens regnet høljer ned.

I det bratte fjellandet har skjelvet laget store sår i landskapet. Folk frykter at regnet utløser jordras.

– De har angst i øynene når de ser opp mot fjellet der store kampesteiner ligger løst i landskapet, sier Kristin Bøhler.

LES OGSÅ: Nepalske elever tilbake på skolebenken

Epidemier

En usynlig fare er like stor: Smittsomme sykdommer.

– Alle toalettene er ødelagt, og folk går på do bak busker og i åkre. Dette går i drikkevannet og kan føre til kolera og andre epidemiske sykdommer. De neste tre-fire månedene er farlige for de minste barna, sier Erik Bøhler, som er lege.

Spesielt nyfødte og gravide kvinner er utsatt.

Behovet for nødhjelp vil øke når butikkene går tomme for mat. At det blir noe sult ser ikke Erik Bøhler for seg.

– Noen spiser planter og greier seg med det. Nepal er ellers et jordbruksland, og den første avlingen er tilgjengelig om en måned, sier han.

Maisen er høstingsklar i august. Risen er klar senere på året.

LES OGSÅ: FN: Verden har sviktet Nepal etter skjelvene

Slanger

Sammenraste og ødelagte hus gjør at folk må bo utendørs. Her må de konstant holde på ungene for at de ikke skal falle ned bratte fjellsider. Dårlig hygiene fører til skabb, diaré og lungebetennelse. Igjen er barna de mest utsatte.

Slanger som skjelvet har tvunget ut av sine huler, biter folk som sover under presenninger. Og hvor skal folk slå opp sitt nødly?

– Det er ikke lett å finne ledige flekker til å slå opp presenningene. Når jeg kommer hjem til Norge slår det meg hvor god plass vi har, sier Bøhler.

Hun og mannen er sentrale i driften av sykehuset i Okhaldhunga. Nylig kom de hjem til Norge og er preget av katastrofen som rammet Nepal.

– Det var et jordskjelv i kroppen. Det var et jordskjelv i troen. Hele vårt indre er fullt av jordskjelv, sier Kristin Bøhler.

LES OGSÅ: Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

Presenning

I ukene etter skjelvet drev sykehusets folk nødhjelp i sykehusets arbeidsområde. Til folk som har mistet hus og matlagre har de delt ut ulltepper, liggeunderlag, ris, olje – og 4.000 presenninger.

– Noe av det mest verdifulle i Nepal for tiden er en presenning, sier Kristin Bøhler.

Sykehuset har kjøpt opp alle presenninger som finnes i området, og har i tillegg fått en stor forsyning fra India. Når de har delt ut i en landsby har de passet nøye på å ha med seg nok. Kamp om nødhjelp har ødelagt noe av det tradisjonelle samholdet i bygdene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

På en lørdag

Vel 8.700 er døde i skjelvet, men tallene kunne vært langt høyere, mener Kristin Bøhler. Et kraftig jordskjelv skjer hvert 75. eller 80. år. Nå var det fem år på overtid, og det var bra, ifølge Kristin Bøhler.

– De siste årene har det blitt bygget nye broer inn i området vårt, og de har betydd mye for å få fram hjelpearbeidet, sier hun.

Skjelvet kom også på det mest gunstige tidspunktet – på en lørdag når alle barn har skolefri. I de mange skolene som raste sammen ville de blitt drept. Skjelvet kom midt på dagen, klokka 12. Hadde skjelvet kommet om natten, ville dødstallene vært mye høyere.

– Nepal ble skånet for den verste katastrofen, sier Kristin Bøhler.

Da skjelvet inntraff, var de fleste ferdig med lunsj og ute på jordene og arbeidet. En gruppe som ikke var ute på jordene, var de som feiret gudstjeneste. Lørdagen er kirkedag for de fleste kristne i landet. Til sammen 500 mennesker omkom i kirker som raste sammen.

LES OGSÅ: – 101-åring funnet i live etter jordskjelvet i Nepal

Turister velkommen

Først når regntiden er over i september, kan man egentlig gjøre opp status etter ødeleggelsene og tenke på framtiden, mener Bøhler-paret. De ser for seg at de kan være med på å lære bort teknikker for å bygge hus som tåler jordskjelv.

– Nå starter gjenoppbyggingen. Ikke bare bygninger skal gjenreises, men det er viktig at også næringslivet blir bygget opp igjen. Nepal har ikke råvarer, men skjønnhet. At turistene kommer tilbake er derfor viktig. I høst eller ved starten av 2016 er landet igjen klart til å ta i mot dem, sier Erik Bøhler.

Turistindustrien er blant næringene som ble hardest rammet av skjelvet. Særlig fjellvandrere og klatrere legger vanligvis mye penger igjen når de kommer for å se landet som har åtte av verdens høyeste fjell over 8.000 meter.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter