Nyheter

Frykter debatt om kirkelig bryllupssvikt

Kirkerådet mener homofilistriden «gjør all kommunikasjon om vigsel i kirken risikabel».

Kirkelige vigsler fortsetter å tape terreng, men Den norske kirke har ingen helhetlig plan for å snu utviklingen.

– Vi erkjenner at dette er en utfordring, men jeg kan ikke si at vi har drøftet fram en strategi ennå. Vår konsentrasjon om særskilte tiltak har først og fremst handlet om dåp, sier leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø.

Andelen par som giftet seg i Den norske kirke (Dnk) har falt fra 47,1 prosent i 2005 til 37,2 prosent i 2013. Lindø sier dog at det er lite trolig at nedgangen i kirkelige giftermål vil bli et tema på Kirkemøtet neste år.

– Hvis temaet blir drøftet, vil det være en del av debatten rundt framleggingen av årsrapport og statistikk, sier han.

KOMMENTAR: «Den viktigste grunnen til at folk velger å gifte seg i kirken, er samtidig grunnen til at mange lar det være», skriver Trygve W. Jordheim.

– Vanskelig og konfliktfylt tema

Årsrapporten fra Dnk i 2014 fastslår at vigsel er «blitt et vanskelig og konfliktfylt tema i kirken» og konkluderer med at «dette gjør all kommunikasjon om vigsel i kirken risikabel. Nasjonale kommunikasjonskampanjer som har som mål å øke andelen kirkelige vigsler, er derfor ikke å anbefale slik situasjonen er nå.»

– Dette er en referanse til homofilispørsmålet og dreier seg om forståelsen av ekteskapet og den pågående samlivsdebatten i kirken. Dette er en sak som er svært aktuell og på mange måter uavklart i vår kirke, sier Lindø.

Kirkerådslederen sier utsagnet også har sammenheng med diskusjonen om vigselsrett.

– Så langt har det vært enighet i kirken om at det er viktig for folkekirken å beholde vigselsretten, siden kirkebryllup er en viktig arena for møter mellom kirken og folk. Dette standpunktet står fast, selv om dette er et mye debattert tema med mange sider, sier Lindø.

LES MER: Begynte på nytt i ekteskapet – nå gir de råd til andre

– Komplisert og krevende debatt

– I Den norske kirke er det ulike syn på vigsel og ekteskap, derfor er dette en komplisert og krevende debatt. For meg er det viktig å få sagt at kirken fortsatt ønsker å vie mennesker og at vi ser på dette som viktig for at kirken skal opprettholde kontakt med de brede lag i befolkningen, sier Lindø.

– Regner dere med at dette vil forbli et vanskelig tema?

– Vi har måttet konstatere at antall vigsler har gått tilbake og at andelen ekteskap som inngås i Den norske kirke er relativt lav. Vi ønsker i sterkere grad å være det stedet der folk ønsker å inngå ekteskap, sier Lindø.

I årsrapporten fra Den norske kirke heter det også at «Det er en utfordring at kirkelig vigsel lett assosieres med store, påkostede feiringer.»

– Dette har vi ikke noe vitenskapelig belegg for å mene, men vi vet at giftermål i vår kultur har blitt en meget kostbar affære for mange, sier Lindø.

LES MER: Blandede ekteskap ryker oftere

– Jo, vi har strategier

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, er ikke enig med kirkerådsleder Lindø i at kirken ikke har noen strategi for å få flere til å velge kirkelig vigsel.

– I Borg har vi gjort flere tiltak. Vi har åpnet for at vi kan foreta vigsler utenfor kirkerommet, både utendørs og andre steder. Vi forsøker også å understreke at det finnes mange måter å inngå ekteskap på og at vi også gir forbønn for ekteskap som er inngått borgerlig, sier Sommerfeldt.

– I trosopplæringstiltak møter vi i tillegg ofte unge, ugifte foreldre, og da minner vi dem på at de har muligheten til å gifte seg i kirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Biskopen mener kirken kan bli flinkere på å understreke i enda sterkere grad at det er mulig å gifte seg i kirken på en enkel måte.

– Vi kan også være enda mer offensive i å kommunisere at vi mener at ekteskap den beste måten å ordne samlivet på. Det er viktig i en tid der ekteskapet og samlivet er under så stort press.

– Er du enig i utsagnet i årsrapporten om at vigsel er blitt at «vanskelig og konfliktfylt tema»?

– Det er ikke noen tvil om at kirkelig vigsel knyttet opp til den nye ekteskapsloven er konfliktfylt. Kirken må legge til rette for at to syn på dette spørsmålet kan eksistere side om side, og vi må vedta en liturgi som gjør det mulig for dem som har samvittighet til det å vie likekjønnede par, uten at dette skal pålegges noen, sier Sommerfeldt.

LES MER: Brudepar ber presten tone ned Gud i vielsen

– Uenig med seg selv

Prest og frontfigur i nettverket Levende folkekirke, Øivind Benestad, mener kirken er i konflikt med seg selv i synet på ekteskap.

– Men jeg tror nedgangen i antall kirkelige vigsler har mange andre og mer avgjørende årsaker enn homofilispørsmålet, slik som den generelle sekulariseringen, at mange kjenner seg fremmedgjort for kristen tro og tidsånden. Dette er trender som har vart lenge, sier Benestad.

– Hvor skadelig tror du det uavklarte homofilispørsmålet er for kirkens omdømme?

– I noen miljøer betyr nok dette noe, og i andre betyr det lite. Men det er vanskelig å vite hvor stor betydning spørsmålet har sammenlignet med andre saker som kirken bedømmes ut ifra, sier Benestad.

LES MER: SV vil frata kirken vigselsretten

– Flott å gifte seg i kirken

– Jeg tror noe av det viktigste er hva de lokale prestene gjør i sin kontakt med folk i det daglige og at de framhever hvor flott det er å gifte seg framfor Guds ansikt i kirken.

– Hvorfor tror du Den norske kirke tilsynelatende sliter mer med opinionen på grunn av homofilispørsmålet enn for eksempel Den katolske kirke?

– Jeg tror det har med kirkestrukturen å gjøre. Den katolske kirke har et læreembete med paven på toppen, mens vi har en demokratimodell der det kjempes for flertall. Dermed har vi en debatt og en avgjørelsesprosess som er veldig kronglete og som inviterer til uenighet, sier Benestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter