Nyheter

Frykter barnehager går med store tap

Regjeringen foreslår å halvere ekstratilskudd til barnehagenes bemanningsnorm. – Kan rasere barnehagemangfoldet, sier leder for NLM-barnehagene.

– I 2020 faller store deler av de øremerkede midlene bort, også for NLM. Situasjonen er alvorlig, varsler Helge Breistein, leder for NLM-barnehagene.

Forslag: Staten halverer tilskudd til små barnehager

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner har foreslått å halvere ekstratilskudd på 233 millioner som har vært øremerket små barnehager for å hjelpe de å innføre regjeringens bemanningsnorm.

Det nye tallet – 111 millioner – er basert på barnehagenes budsjett for 2018.

Breistein reagerer på regjeringens fordeling av ekstratilskuddet.

– Slik regjeringen har lagt opp fordeling av ekstratilskuddet, vil vi i 2020 kun få ekstra tilskudd i 2 av våre 34 barnehager. I år fikk vi til ni.

Staten vurderer også kutt i pensjonstilskudd

Breistein styrer totalt 35 barnehager. Han kan vitne om viktigheten av ekstratilskuddet hittil.

– Ekstratilskuddet har vært veldig verdifullt for oss. De ekstra midlene i noen av våre barnehager har gjort at vi har kunnet ansette folk, uten at dette har gått ut over andre deler av kvaliteten i disse barnehagene, sier han.

Regjeringen vurderer også å vedta kutt i barnehagenes pensjonstilskudd, og å gjøre alle barnehager til et eget rettsubjekt.

Breistein ser ikke lyst på fremtiden hvis disse grepene gjennomføres.

– Dersom regjeringen i tillegg til manglende finansiering av nye normer vedtar kutt i pensjonssjablongen og innfører krav om at hver barnehage skal være selvstendig rettssubjekt, er jeg redd mangfoldet i sektoren vil bli rasert, forklarer Breistein.

PBL deler NLMs bekymringer

Anne Lindboe, direktør i Private Barnehagers Landsforbud (PBL) deler Breisteins bekymringer.

– Det er frustrerende at regjeringen sier de ønsker en mangfoldig barnehagesektor når de legger opp til et finansieringssystem som struper dette mangfoldet, sier Anne Lindeboe, direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Lindboe mener dessuten at Sanner har bommet i sine analyser for å halvere barnehagenes ekstratilskudd.

– Sanner har kommet fram til en halvering av ekstratilskuddet basert på to år gamle tall. Han har tatt for gitt at alle barnehagene oppfylte den nye bemanningsnormen første januar 2018, men i realiteten kom mange av de nye ansatte på plass først i desember 2018, forklarer Lindboe.

Departementet: Kommunale tilskudd skal dekke

Statssekretær Julie Midtgarden Remen i Kunnskapsdepartementet forklarer pengehalveringen slik: «Finansieringssystemet skal gi gode vilkår for både små og store private barnehager. Ettersom nesten alle private barnehager i 2020 vil få kommunale tilskudd som reflekterer bemanningsnormen, er det mindre behov for øremerket tilskudd til bemanningsnormen».

Det kalles «Grøvan-Potten»

Internt i PBL så omtales ekstratilskuddet til barnehagene som «Grøvan-Potten» ettersom KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan var med å kjempe gjennom forslaget i 2018. Grøvan selv ber PBL ta det med ro.

– Tallene for 2020 er kun et anslag. Vi vet ikke eksakt hvordan kommunens budsjetter vil se ut. Selv om PBL antyder det blir lite penger, så må vi vente og se hvordan dette slår ut, sier Grøvan til Vårt Land.

Frelsesarmeen: – Kan måtte legge ned

Leder for Frelsesarmeens barnehager, Annette Gilbrant er bekymret for flere av forslagene som vurderes av regjeringen.

– Hvis de kutter drastisk i pensjonstilskuddet nå, vil det føre til at de minimale marginene vi har i dag, forsvinner. Flere av våre barnehager vil da gå med underskudd. Drifter vi med underskudd over tid, vil det i verste fall føre til nedleggelser av barnehagene våre, sier Gilbrant.

LES MER

Menighetsbarnehager kan gå konkurs

Gjør kristne barnehager dyrere å drive.

---

Barnehager

  • Kunnskapsminister Jan Tore Sanner har foreslått å halvere ekstratilskudd på 233 millioner øremerket små barnehager for å hjelpe de å innføre regjeringens bemanningsnorm.
  • Det nye tallet – 111 millioner – er basert på barnehagenes driftskostnader for 2018.
  • Regjeringen har også diskutert om de skal senke pensjonstilskuddet til private barnehager, og gjøre hver barnehage til et eget rettssubjekt.
  • Nesten 280.000 barn går i barnehage. 53 prosent går i en privat barnehage.
  • NLM-barnehagene driftes av Norsk Luthersk Misjonssamband.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter