Nyheter

Frykter at Köln-vold var organisert og koordinert

Forsker frykter at angrepene på kvinner i Köln og andre europeiske byer har vært planlagt og koordinert. Saken kan øke fremmedhatet og ramme flyktninger og integrasjon.

Bilde 1 av 2

Forsker Inger-Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) oppfatter overgrepene i Köln som noe ganske nytt og mer alvorlig enn tidligere tilfeller av vold og trakassering rettet mot vestlige kvinner fra innvandrere.

Skremmende og planlagt

– Det er skremmende, spesielt fordi dette virker så koordinert. Det kan synes som grupper av menn har gått sammen og planlagt overgrepene. De har omringet kvinnene og gjort det umulig for dem å søke hjelp. Voldsnivået og trakasseringen er ekstrem når kvinner risikerer å bli voldtatt på offentlig sted, sier Inger Lise Lien.

LES OGSÅ: Roper verdi-varsko om integrering

Hun mener et er grunn til å undersøke nøye om dette er koordinert, og i tilfelle av hvem.

– Dette virker ikke som spontane voldshandlinger fra enkeltindivider. Det kan være planlagt lokalt eller internasjonalt, via sosiale medier eller på andre måter.

Anmeldelser i flere byer

Også fra andre europeiske byer som Hamburg, Helsingfors og Karlstad har kvinner anmeldt lignende overgrep i mindre omfang nyttårsaften.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

I Köln skulle det ifølge opplysninger fra tysk politi mandag være 19 mistenkte, hvorav 14 menn fra Marokko og Algerie.

Ti av disse mistenkte er asylsøkere, hvorav ni er kommet til Tyskland etter september 2015.

Fremmedhat kan blomstre

Forsker Inger-Lise Lien påpeker at sett fra innvandrernes ståsted, må det å utføre handlinger som dette være omtrent det dummeste de kan gjøre, fordi det vil skape økt fremmedfiendtlighet.

– Vi ser allerede hvordan høyreekstreme miljøer bruker Köln for å forsterke fremmedhatet. Derfor stiller jeg spørsmålet: Kan disse angrepene være planlagt og koordinert av IS eller andre islamske fundamentalister som har interesse av å øke hatet mellom Vesten og muslimer?

Kultur der kvinner er atskilt

Ifølge Lien ligger det også kulturforskjeller bak hendelser som i Köln, der angripere fra Midtøsten og Nord-Afrika er pekt ut. I denne regionen skal kvinner mange steder være atskilt, tildekket og ikke vise seg alene offentlig.

– Det er en rigid kjønnstenkning, med regelrett kjønnsapartheid i fundamentalistiske miljøer, og klare kodekser for hvordan menn og kvinner kan oppføre seg, påpeker Lien.

LES OGSÅ: «Tajiks åtvaring om innvandringsfrykt er også eit signal til eige parti»

Forskeren sier at da hun gjorde feltarbeid i Pakistan på 1980- og 80-tallet, ble hun seksuelt trakassert av fremmede menn.

Ble antastet på gaten

– I basaren eller på bussen kunne for eksempel en mann «tilfeldig» berøre puppene eller baken min. Det skjedde ikke ofte, men var veldig ubehagelig.

Hun understreker at overgrepene i Köln er langt mer alvorlig enn enkeltepisoder med ubehagelig tafsing fra sexfikserte menn på gaten:

– Det som skjedde der var kriminelt, ondsinnet og åpenbart planlagt. Man har krysset grenser, og dette er handlinger som heller ikke er akseptert i landene de kommer fra. Noen kan ha vært kriminelle som bruker kjønnsmoral for å krenke og føle seg overlegen kvinner, sier forsker Inger-Lise Lien.

Kan utløse farlig debatt

Førsteamanuensis Nefissa Naguib ved Universitetet i Oslo påpeker at man foreløpig vet for lite om hvorfor angriperne i Köln var så mange, om motivasjon og om det var organisert.

LES OGSÅ: Politisjef frykter muslimske innvandrere

Hun advarer på det sterkeste mot å trekke overgrepene i Köln inn i debatten om flyktninger, fordi det kan lede til en dramatisk svekkelse av beskyttelsesbehovet, ikke minst for syriske krigsflyktninger som har risikert livet for å søke sikkerhet i Europa.

– Det disse forferdelige overgrepene i Köln derimot må føre til, er en debatt om den omfattende trakassering og vold mot kvinner som skjer ikke bare i Midtøsten, men i nesten alle kulturer over hele verden. Det skjer daglig at kvinner trakasseres, på vei til jobb, på jobben, i hjemmet, sier Naguib.

Muslimer i Europa hetses

– Kan overgrepene i Köln sammenlignes med verbal, seksuell trakassering av kvinner på en norsk arbeidsplass?

– Heller ikke litt seksuell trakassering er greit. Det blir galt når vi i så liten grad retter søkelys på overgrep mot kvinner generelt, mens man ut fra et så spesielt angrep som det i Köln, nærmest stempler en hel gruppe muslimske menn som potensielle sexovergripere. Hetsen mot muslimer – ikke minst i sosiale medier – minner snart om mellomkrigstidens stempling av jødene i Europa. Det så vi også før angrepene i Köln.

– Er kvinneundertrykking et større problem i enkelte kulturer i Midtøsten enn i vestlige samfunn?

– Jeg vil ikke si at det er verre trakassering av kvinner i disse kulturene enn i visse miljøer i for eksempel USA. Dette er et globalt problem, men med ulik medieinteresse, understreker Naguib.

Overgrep og økt vold i Egypt

Det ble rapportert at grupper av menn omringet og trakasserte vestlige og andre kvinner på Tahrirplassen i Kairo under den arabiske våren.

– Det vi ser i Egypt er et økende problem med vold og kriminalitet, inklusive trakassering av kvinner. Dette skjer på en måte og i et omfang som vi ikke har vært vant til i Egypt fra før.

LES OGSÅ: I én sak har nordmenns holdning til innvandrere snudd

Ifølge Naguib handler det i Egypt i stor grad om sosioøkonomiske forhold der fattigdom og håpløshet er blitt mer utbredt.

– Flere unge egyptiske menn går uten jobb og framtidsmuligheter, uten evne til å inngå ekteskap eller forsørge familie. Noen retter da aggresjonen utover, også mot kvinner. Det er et typisk trekk vi historisk kjenner fra nedgangstider og kamp om jobbene også i vestlige land, at minoriteter som kvinner og innvandrere blir skyteskiver, påpeker førsteamanuensis Nefissa Naguib ved Universitetet i Oslo.

Mye fortsatt uklart

Instituttleder Christine M. Jacobsen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen vil foreløpig ikke være for konkret i sine analyser av angrepene fra utenlandske menn i Köln nyttårsaften, fordi mye fortsatt er uklart.

LES OGSÅ: – Erna har latt Frp gå amok. Ap tvinges til å ta stilling

Hun venter økt debatt og forskning omkring slike og beslektede forhold, og vil selv arrangere seminar som blant annet skal diskutere problematikk rundt maskulinitet og innvandring.

– Det er mange faktorer bak seksuell trakassering i offentligheten, og årsakene varierer sterkt fra land til land. Det er like fullt allment kjent at det mange steder i en rekke land er vanskelig for kvinner å få gå i fred på gaten, sier Jacobsen.

Ble trakassert i Marokko

Hun viser til egne negative erfaringer fra feltarbeid i Marokko, der hun risikerte verbal trakassering og andre ubehagelige og seksualiserte tilnærmelser når hun gikk alene på gaten.

– Slike forhold er ikke begrenset til muslimske land. Vi snakker i antropologien for eksempel om en Middelhavskultur sør i Europa med patriarkalske holdninger og sterke maskulinitetsidealer. Jeg har erfart en vel så eksplisitt seksualisert maskulin tone i det sørlige Frankrike som i Marokko, påpeker Christine M. Jacobsen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter