Nyheter

Frykter at grenser tråkkes over

Kirkeasyl har som oftest vært respektert over hele Europa. Nå frykter NOAS at myndigheter blir presset til å trå over nye grenser.

– Myndighetene har et ønske om at fristedet skal opphøre. Det er et sterkt press både i Norge og andre europeiske land, om å gjennomføre returer av asylsøkere som har fått avslag, sier Jon Ola Martinsen, seniorrådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas).

Aksjonerte på sommerleir

Blant sakene der politiet anklages for å ha brutt kirkeasylet, er en sak fra Sverige sommeren 2017. 30 politifolk dukket opp uanmeldt på en sommerleir for asylsøkere ved et vandrerhjem eid av Svenska kyrkan i Skåne, og tok med seg flere familier i arrest.

Tidligere i år gikk politiet i Fitjar på Vestlandet til aksjon mot en afghansk familie som oppholdt seg i menigheten Nytt Liv.

– Det er større fokus på at myndighetene skal tråkke over grenser de aldri har trådd over tidligere, mener Martinsen.

Samtidig mener 
han hovedregelen fortsatt er at myndigheter respekterer kirkens grenser.

Nesten halvannet tusen i Tyskland

Kirkeasyl dukket opp i en rekke europeiske land, deriblant Norge, på 1990-tallet, under krigene på Balkan. Temaet fikk ny aktualitet i forbindelse med flyktningkrisen i 2015, og i dag sitter flere
tusen personer i kirkeasyl rundt om i Europa. Bare i Tyskland satt 1.478 mennesker i kirkeasyl i 2017.

Reiser fra Norge og venter

– Det har faktisk vært noen tilfeller der asylsøkere som har fått avslag på søknaden sin i Norge, reiser til Tyskland og søker tilflukt i en kirke der. Da kan de bli i landet til den såkalte Dublin-fristen går ut og de kan få søknaden sin realitetsbehandlet i Tyskland, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter