Nyheter

Frykter at bildedeling rammer fattige

Solidaritetsorganisasjonen SAIH vil skjerpe frivillighetsturisters oppførsel på sosiale medier. Kristne skoler med mye reisevirksomhet mener hensynene allerede er ivaretatt.

– Vi ser at mange legger ut unyanserte bilder. Det skaper et skjevt inntrykk og forsterker stereotypier om «Afrika» og «fattige land». Slike bilder bidrar til en uriktig fremstilling av virkeligheten. Det er uverdig, sier Beathe Øgård, leder for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Tirsdag lanserte organisasjonen kampanjen Hvordan dele verden på sosiale medier? med paneldebatt på Kulturhuset i Oslo. Kampanjen kretser rundt den såkalte Frivillighetsguiden, en brosjyre der organisasjonen fremmer fire prinsipper: vis verdighet, få informert samtykke, reflekter over dine egne intensjoner, og forkast stereotypene.

– Vi ser at det er blitt billigere å reise på frivillighetsopphold eller utvekslingsopphold til utviklingsland, og at det er blitt mange flere som gjør det, sier Øgård.

Samme hensyn som hjemme

For Datatilsynets Guro Skåltveit, som deltok i panelet, er særlig punktet med informert samtykke viktig. Hun mener nordmenn bør vise samme hensyn i utlandet som de ville gjort hjemme.

– Generelt bør man forholde seg til norske regler, som krever informert samtykke før man deler et bilde, og respektere at motparten tross alt er et menneske på linje med deg og meg. Vi bør unngå «det er bare et barn i Afrika, det er ikke så nøye»-tankegangen, sier Skåltveit.

Hun presiserer at det i utgangspunktet er foreldre som skal samtykke til at barna deres blir fotografert, men mener vestlige frivillige bør utvise et ekstra ansvar.

– Vi bør ta ansvar når vi kommer utenfra og inn i en ny og uoversiktlig setting. Man bør tenke på hva som skjer dersom bildet blir tatt ut av kontekst, og man bør tenke på at noen kan miste kontrollen over egne personopplysninger.

SAIH hadde invitert til paneldebatt rundt etisk bruk av sosiale medier på frivillighetsoppdrag tirsdag.

Imponert over studentene våre

Kampanjen har samarbeidet med den populære «Barbie Savior», som har opparbeidet seg 122.000 følgere på Instagram med skarpe parodier av frivillighetsturisme. Institusjonene som sender studenter på slike opphold kjenner seg imidlertid ikke igjen i problemet.

– Generelt har vi opplevd veldig lite problemer. I løpet av de elleve årene jeg har jobbet ved skolen, har det kun skjedd én eller to ganger at vi har måttet snakke konkret med studenter om for eksempel å fjerne et bilde, sier Agnar Aasland, rektor ved Hald Internasjonale Senter, som eies av Strømmestiftelsen, Misjonsselskapet og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag.

– Vi er veldig imponert over studentene våre, og vurderingene de gjør individuelt og i fellesskap. Vi ser at de spør seg selv: Hva er hensikten med å publisere bildet?, sier rektorkollega Ørjan Tinnen ved Gå Ut Senteret, Normisjons bibelskole i Trondheim.

Underviser i etikk på sosiale medier

Begge skolene bekrefter at de har undervisning om temaer som etikk i sosiale medier for studentene før de reiser utenlands.

– Det er både for å vise verdighet til de vi møter, og for å gjengi et nyansert bilde av landet, sier Tinnen.

Begge skolene har retningslinjer, men disse er ikke konkrete regler.

– De samsvarer med våre eierorganisasjoners retningslinjer, og dreier seg hovedsakelig om ting som er i gråsonen – hvordan man presenterer navn og bilder av folk, for eksempel, sier Aasland.

Også hans skole ser på flere aspekter.

– Vi vektlegger både samtykke ved publisering og hva slags bilde man viser av landet man er i.

Likevel innrømmer Aasland at de ikke kan ha total kontroll.

– Vi kan selvfølgelig ikke ettergå hvert eneste bilde fra hver eneste elev, sier Aasland.

Mangler bilder fra studentene

Tross de positive erfaringene, har Gå Ut Senteret møtt på én spesiell problemstilling.

– Mange studenter kommer i kontakt med fattigdom på ulike måter, og det ønsker vi at de skal formidle. Vi har faktisk mangel på bilder av praksisplassene, fordi studentene er veldig forsiktige med å ta bilder av folk som kan gjenkjennes. Vi skulle gjerne hatt flere bilder av studenter «in action», ler Tinnen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter