Nyheter

Frp-topp vil huse flyktninger

Frps nye ordførerkandidat i Stavanger går motstrøms: Han vil gi flyktninger et hjem i sitt hus.

Frp har selv gjort flyktningsituasjonen til en sentral del av høstens lokalvalgkamp:

Frp-leder Siv Jensen åpnet valgkampen med kommuneoppfordring om flyktningboikott, nestleder Per Sandberg rykket ut med advarsler om «flom av flyktninger» med Syria-mottak. Og torsdag leverte partiets ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, kraftsalven om at alle båtflyktninger må sendes i retur.

Men ikke alle Frps folkevalgte følger partitoppenes boikott­linje. Partiets toppkandidat i Stav­anger, Christian Wedler, deler riktignok partiets strenge linje i flyktningpolitikken. Men ordførerkandidaten i oljebyen ville selv valgt å huse flyktninger.

Ville huset flyktning

– Hvis det skulle være en nasjonal dugnad, hadde jeg ikke hatt noe problem med å ha en flyktning her i huset, sier Frp-toppen.

LES OGSÅ: Dramatiske flyktningscener på Makedonias grense

Han understreker at han «heller ville hjulpet en million syrere i nærområdene, enn 8.000 her i Norge».

– Jeg forstår ikke hvordan Stavanger skal klare å ta imot 250 nye flyktninger. Vi har ikke kommunale boliger nok, eller ledig kapasitet i de kommunale tjenestene. Jeg hadde likevel ikke sagt nei til å huse en flyktning.

En berikelse

At Wedler har stor familie med tre barn, ser han ikke som noe hinder.

– Nå har vi et stort hus, så det hadde gått greit. Både jeg og mine barn hadde hatt godt av å bidra til å hjelpe en person i en vanskelig situasjon, sier Frp-toppen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hva tenker du om toppene­ i partiet ditt som nå er ute og ­driver valgkamp på nettopp flyktningproblematikken?

– Det er her det er vanskelig å kommunisere dette kompliserte budskapet. Vi må ha et bredere perspektiv på katastrofen i Middel­havet. Over tid er det livsfarlig å føre politikken venstresiden tar til orde for: Å rette hjelpen mot dem som klarer å nå Europa, er å oppfordre flere til livsfarlig ferd over havet. Nå er Frp alene om å forklare det på denne måten. Da blir vi de onde og de andre de snille.

Er ditt ja til å huse flyktninger forenlig med eget partiets syn?

– Ja, det er helt i tråd med Frps prinsipielle syn om at vi som rik nasjon stiller opp. Vi har nok ikke vært flinke nok til å markedsføre det. Men Frp har økt nødhjelpsbudsjettet hver gang det har vært store katastrofer i verden.

Misforstått i mediene

Wedler mener dreiningen saken har tatt i mediene, har slått uheldig ut for Frp, og forteller om en syrisk drosjesjåfør han møtte i Stavanger. Drosjesjåføren kjente ham igjen, og konfronterte ham med spørsmål om hvorfor Frp ikke ville hjelpe flyktninger.

– Han var åpenbart en over gjennomsnittet interessert avis­leser, og forståelig nok særlig opptatt av Syria. Dermed ble jeg litt paff. «Jeg trodde du visste hva som er vårt alternativ», sa jeg og spurte: «Vet du at vi heller ville hjulpet en million, enn 8.000?». Men nei, det visste ikke han.

LES OGSÅ: Jagland raser mot Slovakias krav om kristne syrere

Drosjesjåførens inntrykk fra mediene kobler Wedler til at Syria-debatten «har sporet av»:

– Jeg blir oppriktig lei meg når noe så viktig som at katastrofen i Syria blir redusert til at de som vil ta flyktninger til Norge vil hjelpe, mens de som vil hjelpe i nærområdene, ikke vil det.

Mange likesinnede i Frp

– ­Likevel vil du respektere og ta konsekvensen av stortings­­f­lertallets beslutning, på en 
slik måte at du i en nasjonal ­dugnad vil gjøre din del?

– Ja, jeg er demokrat i bånn, så flertallet bestemmer. Men mindretallet har rett til å påpeke at flertallet gjør en alvorlig feil.

– Vet du om flere fra Frp som tenker som deg?

– Ja. Jeg vet at mange har en idé om Frp-ere som griske og vanskelige. Men jeg tror ikke du ville funnet mange Frp-ere som ville nektet å hjelpe dem som har det vanskelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter