Nyheter

Frp tar omkamp om burka

Frp gir seg ikke før det er totalforbud mot bruk av burka og niqab over alt. Partileder Siv Jensen utfordrer makkere og varsler politisk omkamp.

Da Frp-lederen oppsummerte stortingsåret i en tale foran Oslo Rådhus, ga hun klar beskjed om at Stortingets vedtak om forbud mot heldekkende plagg i undervisningssituasjoner ikke er nok.

– Når skolen starter opp igjen etter sommeren, blir det altså forbudt med niqab og burka i skolen. Det er et forbud i riktig retning. Men la meg også si her og nå – veldig klart og tydelig – Frp kommer til å fortsette å jobbe for et totalforbud i hele samfunnet, sa Jensen.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Frps Venstre-skeptiske fløy

Hun poengterte at Frp «i alle år har kjempet mot disse kvinneundertrykkende plaggene» og spesielt møtt motstand fra Ap.

– Men vi lar oss ikke stoppe. Dette handler ikke om vedtak mot noe som er et stort problem i dag, men å hindre at det blir det. Da må vi tørre å sette ned foten, sa hun.

LES OGSÅ: Analyse – bildet av «kranglepartiet» Venstre er borte

Illojalt?

Utfallet mot burka og niqab kom dagen etter at regjeringspartner Venstre hadde oppsummert sitt politiske år. At Venstre fikk til «begrensing av det nasjonale forbudet mot bruk av ansiktsdekkende plagg til bare å gjelde i undervisningssituasjoner» var et seierspunkt.

– Er det ikke illojalt mot regjeringspartnere å drive slik omkamp, Jensen?

– Nei, jeg driver ikke omkamp. Det er lov å jobbe videre for det som er et partis primærpolitikk og for å få til enda mer gjennomslag. Vi vedstår oss rammene som ligger i Jeløya-plattformen og vil følge den til punkt og prikke. Men at partiet jobber for enda mer gjennomslag i saker, det gjør Venstre, det gjør Høyre og det gjør vi, svarer Jensen.

Tros- og ytringsfrihet

Konfrontert med Jensens omkampvarsel, poenterer Venstre-talskvinne på feltet, Guri Melby, at «et bredt flertall i Stortinget» stiler seg bak kompromisset.

– Vi legger til grunn at denne politikken videreføres denne stortingsperioden, og vi vil kjempe mot generelle klesforbud da dette strider mot grunnleggende tros- og ytringsfrihet, sier hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: Støre: – KrF har mer og hente på å samarbeide med oss

Asyl-milliarder

Men for Frp handler det om nytt markeringsrom om temaet.

– Hvordan vil du få til endringer i denne stortingsperioden?

– Arbeid for primærpolitikk kan være en langsiktig målsetting, svarer Jensen.

I talen skrøt hun ellers av Frps gjennomslag på innvandringsfeltet. Hun gjestet spådommene om at Frp i regjeringen ville bli tvunget til å legge innvandringspolitikken i skuffen. Men i stedet har det motsatte skjedd – og det kommer «rekordfå asylsøkere».

– Det alene har spart Norge for 5,4 milliarder kroner siden 2015. Det tilsvarer 5000 sykehjemsplasser eller over 7000 lærere i skolen. Derfor er det viktig å fortsette innstrammingene på Frps premisser.

«En ulykke»

Frps markering av et avsluttet stortingsår var lokalisert til borggården ved Oslo Rådhus. Fra rådhuset styrer Ap, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV hovedstaden.

De to førstnevnte «får frem det verste i hverandre», i følge Jensen. Aps Raymond Johansen og MDGs Lan Marie Berg har vært en «ulykke for Oslo».

Da Vårt Land etter talen spurte Jensen om hvordan MDG – et parti på rundt tre prosent – kunne utgjøre slik en trussel, svarte Frp-lederen:

– De sitter og styrer Oslo. Her har de jo litt større oppslutning. MDG har en hånd på rattet og har ansvar for det folk i byen mener er urimelig. Da er det naturlig å kritisere dem.

LES OGSÅ: Borgerlige tviler på klar KrF-tale

KrF-utålmodighet

Jensen brukte lite krefter på den rikspolitiske situasjonen i oppsummeringen. Hos regjeringskollega Venstre dagen før uttrykte Venstre-leder Grande utålmodighet med KrF og partiets avklaring av samarbeid.

Til pressen sa hun at det vil være «veldig greit» om KrF hadde avklart sitt samarbeid med regjeringen.

– Norsk politikk hadde hatt godt av at KrF hadde valgt og satt en strek, sa Grande.

– Er du enig med din kollega i Venstre?

– Ja, det er jeg enig i. Jeg vil ikke blande meg inn i KrFs prosess, men det hadde vært fint om den nå ble avsluttet, svarer Frp-leder Jensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter