Politikk

Frp-stikk mot Høyres parkpils

Venstre ba om utredning av ja til parkpils og Frp lånte ord fra Høyre-profil i kampen for drikking i det fri.

Sak fra papiravisen 14. juni: På under en halvtime debatterte og skrinla Stortinget Frps forslag om å skrote forbudet mot å drikke alkohol i parker og friområder.

– Ikke verdens viktigste sak, herr president, innrømmet Frps helsepolitiker Morten Wold innledningsvis.

Men inn i en hektisk stortingsinnspurt hadde Frp likevel prioritert å presse inn et forslag – mot sin egen regjering – om å fjerne parkpils-forbudet alt i sommer. Frp vil gjøre det lovlig å drikke alkohol opp til 22 prosents alkoholstyrke i det fri.

Frp-talsmann Wold la an et «klasseperspektiv» i minidebatten i Stortinget. «Studenter, enslige og folk med begrenset kjøpekraft, uten bolig og balkong» som ikke har råd til «å sitte langs Karl Johan» må få lov til å nyte et glass vin i en park. I følge Wold er dette et «beskjedent problem» for politiet.

LES OGSÅ: Analyse: Borgerlig kamp splitter

Siterte Høyre-Isaksen

Grunnen til at Frp fremmet saken, var at Høyres landsmøte i mars programfestet ja til pils i park i neste stortingsperiode. Frp ville ha handling nå.

Frps Sivert Bjørnstad hadde hentet frem uttalelser som i sin tid kom fra dagens Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen – og Bjørnstad angrep med følgende sitatsats:

«I helgen var tusenvis av kriminelle løs i norske parker, satt og drakk øl eller tok seg et glass vin. I dag er dette forbudt og det må det bli en slutt på, sa Torbjørn Røe Isaksen, daværende Unge Høyre leder i 2007».

LES OGSÅ: Tommelen ned for pils i park

Venstre-forsøk på utredning

Men Høyre og helseminister Bent Høie avviste regjeringspartnerens fremstøt og fastslo at avvikling av dagens forbud vil reise en rekke spørsmål.

– Ønsker man eksempelvis at det skal kunne drikkes i parker på 17. mai, spurte Høie.

Venstre er for ja til parkpils, men stemte ikke for Frps forslag. Partiet vil unngå et fullstendig frislipp uten å sikre alkoholfrie soner. Men helsetalsmann Ketil Kjenseth ba i Stortinget om en utredning for å tilrettelegge for pils i park.

– Vi foreslår å starte utredning og noen forsøk med å tillate alkohol inntil 4,7 prosents styrke, sa Kjenseth, og mente håndhevingen bør ligge hos kommunen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk