Nyheter

Frp starter landsmøtet med velgersmell

Fremskrittspartiet ­synker med over fire prosent og får laveste notering på to år. Siv Jensens velgere er svært usikre på hvor ­ferden går.

Bilde 1 av 3

På meningsmålingen som Norstat har gjort for Vårt Land i april er Frp taperen og får en oppslutning på lave 11,7 prosent. Sist partiet hadde så dårlige tall var i mai 2015.

– Det er ikke noen hemmelighet at vi politikere liker gode tall bedre enn svake. Vi må bli enda tydeligere i politikken vår og sørge for at vi er synlige i det politiske bildet, sier Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik.

Dårlig landsmøtegave

Frp får dermed en dårlig gave fra velgerne til landsmøtet som starter på Gardermoen i dag. Både hovedretning og bakgrunnstall er negative for partiet:

Nedgangen er statistisk sikker – og større enn tidligere «brå» utslag for Frp.

Bare halvpartene av Frps velgere fra forrige valg ville stemt på partiet. En lojalitet på 50 prosent er sjelden kost i Frp.

Rundt 100.000 velgere er­ ­usikre – de sitter på gjerdet, som man sier det.

Råtallene viser at Frp er ­passert av Sp med svært solid margin. Selv om partiet «veies opp» fra råtallene i målingen – er de ikke lenger tredje størst.

###

Synkende

Valgforsker Bernt Aardal merker seg at en usikkerhet nå har festet seg hos Frps velgere.

– At lojaliteten synker mot 50 prosent er en trend vi har sett på målingene en stund. Partiet mister velgere til Ap og som de andre til Sp, men for Frp er det økende mengde usikre velgere som forklarer nedgangen, forklarer Aardal.

– Kan fraværet av statsråd 
Sylvi Listhaug i mammaper­misjon forklare dette?

– Hun er jo ikke helt fraværende, det var jo en nyhetssak om «englevakt» forleden. Men innvandringssaken er ikke høyt fremme akkurat nå. Den betyr mye for om Frp får opp dampen. I tillegg har det buttet i debatten om bompenger, svarer Aardal, professor ved Universitetet i 
Oslo.

Fra «gjerdet»

Ifølge valg­forskeren er det også tydelig at Frp nå er forbigått av Senterpartiet­ før den såkalte veiingen av ­galluptallene foretas. Lyspunktet for Siv Jensens parti er at usikre velgere kan være mobiliserbare foran valget.

Det poengterer også Frps parlamentariske leder:

– I dag ligger vi på 12-13 prosent på de fleste målingene, inkludert feilmargin. Så denne målingen gir nok et riktigere bilde enn den forrige i Vårt Land. Det er fullt mulig å få velgerne ned fra gjerdet, sier Nesvik.

– Hvorfor setter de seg der?

– Målinger preges ofte av ­debatten den siste tiden. I dette tilfellet har den handlet om ulv, andre partiers landsmøter og ulike regjeringskonstellasjoner.

– Ser vi kanskje en «omvendt Listhaug-effekt»?

– Frps oppslutning avhenger ikke av enkeltpersoner, svarer Nesvik.

###

Regjeringsslitasje

Frp-kjenner og kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, påpeker at Frp lå høyt på Vårt Lands gallup sist måned.

– Tilbakegangen viser Frps langvarige problem med å holde oppslutningen i regjering. De fikk god hjelp av flyktningbølgen i slutten av 2015 og begynnelsen av 2016. Den effekten i ferd med å nå veis ende.

Snoen spår at Frp vil trekke frem igjen innvandringspolitikk, enten de har noe aktuelt å henge den på eller ikke.

– Og da søker de alltid konfrontasjon med mellom-
par­tiene. Det gode forholdet til samarbeidspartiene settes til side når det er nødvendig, påpeker Snoen.

Internbråk?

Han tror mange Frp-velgere tilgir partiet, fordi innvandringspolitikken trolig ville vært «verre uten dem i regjering».

– Men kommer Frp ned mot ti prosent, så er det opplagt at regjeringen ryker. Da blir det også diskusjon i Frp om veien videre.

Venstre-kollaps

Bernt Aardal mener den ferske Norstat-målingen viser «alvorlig fare på ferde for Venstre». Oppslutning på 2,1 er urovekkende, men aller verst er det at mindre enn hver femte velger fra forrige valg vil stemme på partiet.

– En så lav lojalitet som målte 17 prosent har jeg ikke før sett 
hos et parti, sier valgforsker Bernt Aardal.

og

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter