Nyheter

Frp setter inn Sandberg i budsjettarbeid med KrF

I helgen hamret Per Sandberg mot KrFs holdning til flyktninger og budsjett. Nå plukker Frp nettopp ham til «fredsutvalg» med KrF.

For å redde sjansene til å finne en budsjettløsning, løftet plutselig budsjettforhandlerne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre ut den vanskelige bistandskonflikten til et eget spesialutvalg.

Det skal i hurtigfart saumfare tall og kutt – og sjekke ut hvor partiene kanskje kan bli enige.

– Per Sandberg er vår mann i utvalget, opplyste Frps finanstalsmann Hans Andreas Limi før møteøktene begynte onsdag.

Opplysningen var ikke utdypende, men nettopp Sandberg er Frps bistandsmann i Utenrikskomiteen.

LES OGSÅ: Sandberg ber KrF bytte side

Samme Sandberg er de siste dagene igjen blitt en rød klut i KrF. Det er etter nye kraftutfall mot KrF, i tillegg til alle dem som også er kommet fra andre sentrale skikkelser i Fremskrittspartiet.

Sandberg og Tybring-Gjedde

Selv var Sandberg tilhører da flyktningkrisen og regjeringens tilleggsbudsjett var altoverskyggende tema i Stortingets spørretime.

Sandberg sto bakerst i salen og overvåket debatten, side om side med partiets argeste innvandringskritiker: Christian Tybring-Gjedde.

Ifølge NRK hadde Tybring-Gjedde tidligere på dagen gjort det klart at han ville forslå for Frps stortingsgruppe å kutte alle former for samtaler og sonderinger om et mulig flyktningforlik.

LES OGSÅ: Ga KrF en kald budsjettstart

Heller ikke Sandberg skal ha mye å gå på i den saken:

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå ekteskap med Ap og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye!», skrev Sandberg på sin Facebook-side i helgen.

Dermed surnet det på nytt mellom KrF og Frp. Tirsdag skrev dessuten VG at Frp-nestlederen lot sine tilhengere usensurert skrive hets og nedsettende ord om både KrF-leder Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande på sin Facebook-side.

Budsjettkrise?

Det var sent tirsdag kveld at budsjettforhandlerne i Høyre, Frp, KrF og Venstre slapp nyheten om at de ville sette ned et spesialutvalg for å sortere i bistandskonflikten partene imellom.

For etter at regjeringen fredag offentliggjorde et nytt kutt på hele 4,2 milliarder kroner i klassisk bistand for heller å bruke det på hjemlig flyktninghjelp, ble reaksjonene sterke. Spesielt fordi nye 900 millioner kroner også rammet langsiktig hjelp til det KrF kaller «de aller fattigste». Også Venstre reagerer kraftig på disse kuttene.

LES OGSÅ: – Dette er hjerterått og kortsiktig, regjeringen!

I de pågående budsjettforhandlingene er dramaet dette: Kommer det ikke en bistandsløsning på plass, går prosessen mot havari.

Hareide: «Ikke vanskelig»

KrF-leder Knut Arild Hareide ville ikke problematisere Sandbergs rolle i det arbeidet som alt er i gang.

– Hvordan reagerer du på at nettopp Sandberg skal sitte i utvalget?

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Han er partiets ansvarlige på dette feltet og Sandberg kan være konstruktiv i disse spørsmålene. Det skal KrF håndtere greit, svarer partilederen.

– Så det vanskeliggjør ikke situasjonen?

– Nei, svarer KrF-lederen.

KrF-apparatet var i går mest opptatt av å snakke frem mulighetene for at nettopp Sandbergs regi kan ende med noe positivt. Sandberg holdes «innenfor» i prosessen. Men etter dager med ny, høy temperatur – mye skapt av Sandberg – var det også spørrende blikk.

KrF samler troppene

KrF avholder landsstyremøte til helgen. Og flere toppfolk sier seg glad for at «det er noen dager imellom» uttalelsene fra Frp-topper og det forestående landsstyremøtet.

Budsjettforhandlingene ble avsluttet midt på dagen onsdag, fordi partienes stortingsgrupper skulle ha ukentlige møter. Der sto nettopp budsjettvirer på menyen. Og Frp skulle også behandle det andre brennbare spørsmålet om dagen: Vi partiet i det hele tatt delta i et flyktningforlik.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter