Nyheter

‘Frp og imamer i samme bås’

Ap kritiserer Frp for å ikke gjøre nok for å hindre kvinne­diskriminering i moskeene. – Det er utrolig trist at Frp har satt seg i samme bås som imamer, sier Aps Masoud Gharakhani.

– Det er ikke sånn at det mangler kvinner i moskeene, men mannfolkene lar dem ikke slippe til, sier Gharahkhani. Han er svært kritisk til at Frp, som har vært opptatt av likestilling i muslimske miljøer, ikke støtter forslaget om å kvotere kvinner inn i administrative styrer i moskeene.

Arbeiderpartiet fremmer forslaget for å tvinge frem økt likestilling i trossamfunn med lav kvinneandel i styrene, som man blant annet ser i mange muslimske menigheter.

– Frp er store i kjeften

Ap-politikeren er klar på hva han synes om at Frp motsetter seg kjønnskvotering.

– Frp er store i kjeften, men når det kommer til å stille tydelige krav til trossamfunn vil de ikke være med på krav om obligatorisk opplæring av imamer, forbud mot religiøse domstoler, eller kvotering av kvinner, sier han og legger til:

– Det er utrolig trist at vi har en regjering der kulturministeren og Listhaug har satt seg i samme bås som imamer.

Uenig i kritikken

Frp mener Ap bommer med kvoterings­forslaget, og at det går utover trosfriheten.

– Gjennom flere år har ­politikerne jobbet for et skarpere skille mellom stat og kirke.­ Det er derfor merkelig at Arbeider­partiet krever at staten skal innføre bastante regler for trossamfunn, sier Fremskrittspartiets Silje Hjemdal.

Frp hevder forslaget fører til økt byråkrati og brudd på menneskerettighetene, og at forslaget­ heller ikke kommer til å lede til noen reell endring i likestillingen.­

– Kvoteringsverktøyet er i ­utgangspunktet feil. Hvis du skal kvotere inn i de vanlige styrene kan det stride mot trosfriheten. Ap sier det bare skal gjelde de administrative styrene, men det er ikke alle trossamfunn som har skiller mellom religiøse og administrative styrer, sier hun.

– Her vil jeg spille ballen til Ap, og utfordre dem til å vise hva de egentlig har gjort for innvandrerkvinner, sier hun.

Strengere krav

Innvandrings-­ og integreringsminister Sylvi Listhaug har tatt sterkt til orde mot sosial kontroll og diskriminering av kvinner i innvandrermiljøer. Likevel vil hun ikke være med på Aps krav om kvinne­kvotering i trossamfunn.

I en e-post til Vårt Land skriver hun at det i stedet bør det stilles strengere krav til at trossamfunnene fremmer holdninger og «forkynner sin lære i tråd med norske lover og regler»:

– Når vi ser at moskeene er så sterke i mange innvandrermiljø, må det forventes at de bidrar til integrering, og ikke mot integrering, sier hun.

Listhaug tror ikke at kjønnskvotering av kvinner til styrer i muslimske trossamfunn vil fremme «reell» likestilling.

– Jeg er enig med Azhar Hashi som startet kvinneopprør i Arendal­ moské: «Hvis det er kvotering, kan man gjøre hva som helst så lenge det står i papirene­ at det er kvinner i styrene.», sier Listhaug.

Hun trekker frem at innvandrermiljøene selv må ta et oppgjør med undertrykking av ­kvinner.

– Ingen konflikt

Ap på sin side mener forslaget ikke er i strid med menneskerettig­hetene.

– Når vi gir tilskudd er det fullt mulig å stille krav til trossamfunnene uten at kravene er i konflikt med menneskerettighetene, sier han.

Han viser til at Aps forslag bare skal gjelde administrative styrer, som ikke har å gjøre med den religiøse utøvelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter