Politikk

Frp misfornøyd – krever enda strengere tilsyn med «koranskoler»

Stortinget påla regjeringen å føre tilsyn med «trosopplæring». Trosministeren har svart med å kreve rapportering. – For svakt, mener Jon Helgheim i Frp.

Bilde 1 av 2

– Her har vi faktisk et stortingsflertall som går inn for tilsyn, men istedenfor legges det opp til at fylkesmannen skal gripe inn dersom de blir klar over lovbrudd og overtredelser. Det skulle jo bare mangle, sier Jon Helgheim, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: Frp foreslår tilsyn med koranskoler

Brøt

I mai 2018 valgte Frp å trosse egen regjering, og sikret flertall på Stortinget for et forslag fra Ap og SV. Dette gikk ut på at tilsyn og åpenhet i koranskoler og trossamfunns skoler skal være et krav for å få statsstøtte.

I vedtaket heter det at viktige tilsynsfaktorer «bør være bruk av norsk språk og at man ikke fremmer ekstreme holdninger og kjønnssegregering fra barnsben av».

– Jeg forstår ikke frykten for aktivt å gå inn for å hindre at barn blir utsatt for både sosial kontroll og andre ting av negativ karakter, sier Helgheim.

LES OGSÅ: Ekstreme koranskoler i Drammen er ukjent for utdanningsdirektør

Fulgte opp

Ett år senere fulgte Jan Bøhler (Ap) opp saken i spørretimen i Stortinget, uten å få de store svarene fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er ansvarlig statsråd på området.

I forslaget til den nye tros- og livssynsloven, som ble lagt fram i forrige uke, kommer imidlertid et svar fra regjeringen.

LES OGSÅ: På innsiden av koranskolene

Kan nekte tilskudd

Forslaget er klart på at trossamfunn som bryter norsk lov på sine undervisningsinstitusjoner kan miste statlig tilskudd. I tillegg er det nå åpnet for at man kan nekte tilskudd til trossamfunn som utøver vold, diskriminering eller krenker barns rettigheter. Dette er nytt.

– I den nye loven har vilkårene for at et tros- og livssynsamfunn skal motta statsstøtte blitt klarere og noe mer omfattende. Barns rettigheter blir særlig løftet fram. Dette er et viktig signal om at mottakere av offentlige tilskudd skal ivareta barns rettigheter, og dette er noe fylkesmannen også skal ha tilsyn med, skriver statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i Barne- og familiedepartementet i en e-post.

LES OGSÅ: Advarer mot koran-SFO

Rapportering holder

Departementet mener at rapportering av trossamfunnenes aktiviteter holder for å passe på at trossamfunnene opprettholder loven, også for å forhindre sosial kontroll av medlemmene.

– Rapportering fører til mer åpenhet. Jeg tror det er viktig, både for tros- og livssynssamfunnene og samfunnet for øvrig, at vi får mer åpenhet og innsyn i det som skjer i samfunnene. Derfor foreslår vi i ny lov at samfunnene skal rapportere noe mer enn i dag, skriver Hallaråker.

Det er også mulig for myndighetene å be om rapportering om «særskilte forhold». I ytterste konsekvens vil det også være mulig for fylkesmennene å nekte grupper å bli registrert som trossamfunn.

– Utover dette må fylkesmennene foreta vurderinger basert på det de får kjennskap til, gjennom media, fra organisasjoner eller fra enkeltpersoner. Avdekking av alvorlige forhold i samfunnene kan gi grunnlag for nekting av tilskudd eller registrering. Avdekkes det straffbare forhold vil disse meldes til Politiet, skriver seniorrådgiver Anders Lundell i Barne- og familiedepartementet i en e-post.

LES OGSÅ: Ap: Straff koranskoleforeldre

Aktiv kontroll

Rapporteringen skal kontrolleres av fylkesmennene. Helgheim mener regjeringen har lagt fram noe annet enn Stortinget ønsket seg.

– Stortingsvedtaket er for aktiv kontroll av koranskoler. Det er stortingsflertall for å vedta noe annet enn det som legges fram, sier han.

For Frp-politikeren er noe av det viktigste at man definerer hva en koranskole som får offentlig støtte kan og ikke kan gjøre.

Drammen

– Vi har eksempler fra Drammen om at koranskoler innebærer at barn bruker all sin fritid der og overnatter der. Jeg mener barn har rett til tid til lek og uorganisert aktivitet. Kanskje særlig barn med innvandrerbakgrunn bør omgås andre barn for integreringens skyld, sier Helgheim.

---

Stortingets vedtak om koranskoler

  • «Stortinget ber regjeringen om å: gjøre tilsyn med og åpenhet om opplegget i koranskoler og andre trossamfunns skoler til en del av betingelsene for å få statsstøtte. Viktige faktorer her bør være bruk av norsk språk og at man ikke fremmer ekstreme holdninger og kjønnssegregering fra barnsben av.»

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk