Nyheter

Frp mindre enn sentrum

Erna Solberg bør ta mer hensyn til styrkeendringen på borgerlig side, mener Venstre-lederen.

Fremskrittspartiets store fall fra stortingsvalget og årets kommunevalg gjør partiet plutselig mindre blant velgerne enn de to sentrumspartiene Venstre og KrF til sammen.

– Ja, Frp er gått tilbake, mens KrF og Venstre i sum har gått frem sammenlignet med stortingsvalget for to år siden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Selv om KrF noterer seg for 5,4 og Venstre for litt høyere 5,5, så er de to sentrumspartiene med 10,9 prosent nå mektigere enn Frp.

LES OGSÅ: KrF stupte uten ordførerveteraner

«Velger-belønning»

I kommunevalget landet Frp på 9,5 prosent – og da er mer enn en tredjedel av oppslutningen blitt borte.

– Hva kan dette bety for styrkeforholdene internt på borgerlig side?

– Erna Solberg bør merke seg at velgerne her belønnet politiske løsninger som lener seg mot sentrum i politikken. Venstre og KrF gikk til valg for å delta i en sentrum-høyre-regjering. Det ville i så fall gitt Erna løsninger som er mer populære blant folk.

LES OGSÅ: Erna beklager nederlaget i hjembyen

Erna avdramatiserer

Spekulasjonene om hva valgresultatet kan føre til av tumulter på borgerlig side er alt i gang. Lenge før valget har mange innad i Frp snakket om 10-tallet ved kommunevalget som en tålegrense for fortsatt regjeringssamarbeid.

Partileder Siv Jensen viser til at Frp skal debattere valget på landsstyremøtet sitt senere i høst. Det vakte uansett oppsikt at statsministerens ektemann sa til Dagsavisen at Frp burde vurdere hvorvidt partiet fortsatt burde sitte i regjering.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: Må drøfte forholdet til KrF og Venstre

Sjekk tallene fra din kommunen – saken fortsetter under grafikken.

Krevende høst

I går ettermiddag distanserte Erna Solberg seg fra dette. I tillegg avviste hun spekulasjoner om snarlige ommøbleringer i regjeringen.

Frp har brukt nettopp styrkeforholdet mellom de to mindre sentrumspartiene og Frp fra forrige stortingsvalg som forklaring på at partiet burde får størst gjennomslag i samarbeidet.

– Velgernes dom over de borgerlige partiene kan kanskje øke konfliktnivået på borgerlig side?

– Høsten blir krevende for oss uansett. Det handler eksempelvis om å få til grønne løsninger i høstens budsjett, svarer Grande.

LES OGSÅ: KrF-jubel da tallene snudde

Frp ut

Valgresultatet kan føre til store endringer på borgerlig side, mener Frank Aarebrot. Valgforskeren fra Universitetet i Bergen sier én mulig løsning er denne:

– Frp går ut av regjeringen for å sikre eierskapet til asyl- og flyktningpolitikken. Inn kommer Venstre og KrF. Dermed styrker Høyre regjeringen samtidig som Erna Solberg har Frp med seg som støtteparti.

– Hvorfor kan Frp komme til å gå ut?

– I årets valgkamp talte Frp med to tunger. Statsrådene støtter Syria-avtalen og gjennomfører den, mens medlemmer lokalt fikk beskjed om å boikotte syriaflyktninger. Dette gjorde mange Frp-velgere rådville, og de lot være å stemme på partiet. Slik kan Frp ikke holde fram. De må eie dette politikkområdet og skape troverdighet, noe de best kan gjøre utenfor regjering.

Aarebrot sier flyktningsituasjonen i Europa utvikler seg slik at Frps standpunkt på et tidspunkt vil fenge flere enn dem som stemte på partiet på mandag.

Har teft

Valgforskeren sier han ser to endringer i sentrum etter dette valget:

– Venstre er blitt et mer liberalistisk parti – se bare på viljen til å innføre søndagsåpent og et svakere stillingsvern i arbeidslivet. KrF på sin side har plassert seg nærmere sentrum – og Knut Arild Hareide har vist at han har politisk teft, noe Siv Jensen har vist at hun ikke har.

LES OGSÅ: Berit Aalborgs kommentar – Styrket sentrum

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter