Politikk

Frp med Israel-offensiv

Erlend Wiborg vil ha KrF med på å flytte ambassaden til Jerusalem. FpU vil ha Israel inn i Nato.

– Her er Frp og KrF enige. Jeg øyner mulighet for gjennomslag. USA har flyttet sin ambassade og flere land er i bevegelse, sier representanten.

Wiborg mener flytting av den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem bør opp i regjeringsforhandlinger og håper på drahjelp fra KrF, som har programfestet flytting når det «ikke er til hinder for fredsprosessen».

Sylvi Listhaug er ifølge Dagbladet ventet å være del av Frps sonderingslag. Nestlederen har vært opptatt av Israel. Det er ikke utelukket at et ambassadekrav kan havne på bordet.

LES OGSÅ: Frp krever nye seiere i forhandlinger med KrF

Betent om Jerusalem

Det vakte palestinske og internasjonale protester da USA flyttet ambassaden sin i mai. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kalte USAs anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad og ambassadeåpningen for et dårlig bidrag til fred i Midtøsten, meldte NTB.

– Ingen benekter at Jerusalem er Israels hovedstad. Spørsmålet er om deler av byen også skal være palestinsk hovedstad. Hvorfor skal Israel være det eneste landet der vi ikke har ambassaden i hovedstaden? undrer Wiborg.

Jerusalems status er et betent spørsmål i Midtøsten-konflikten. Wiborg mener ambassadeflytting ikke behøver stå i motsetning til fred.

LES OGSÅ: KrF krever 1000 nye kvoteflyktninger

Vil ha Israel i Nato

Utspillet kommer kort tid etter at Fremskrittspartiets Ungdom på ny vedtok en resolusjon om ambassadeflytting.

Denne gangen går FpU lenger og ønsker «Israel velkommen til å søke om å bli medlem av Nato».

– Nato bør vurdere å invitere Israel inn i Nato for å sikre fred og stabilitet i Midtøsten, sier formann Bjørn-Kristian Svendrsud.

Hvorfor skal et land som ifølge FN bryter folkeretten ønskes velkommen i NATO?

– Det er det uenighet om folkerettsstridigheten. FpU ønsker en tostatsløsning, men det er vanskelig for Israel å få fred når motparten ønsker å utslette deg, sier Svendsrud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk