Nyheter

Frp krever nye seiere i forhandlinger

At KrF skal kjempe frem seiersrekker i ny regjeringserklæring, gjør også Frp klare til å forhandle frem nye «blanke seiere» de ikke før har fått.

Når KrF etter hvert setter seg til forhandlingsbordet med Høyre og Venstre, møter de også et Frp som også skal ha kompensasjon for hva som gis KrF. Slik kan forhandlinger bli tøff kost for Kjell Ingolf Ropstad og resten av KrFs forhandlingsdelegasjon.

– Selvfølgelig. Det er helt naturlig at vi vil ha ytterligere Frp-politikk i en plattform hvis vi skal gi på andre områder, sier Frps parlamentariske nestleder, Helge André Njåstad.

KrFs stortingsgruppe vedtok fredag at de vil kreve en helt ny regjeringserklæring for å bli en del av Solberg-regjeringen. Mot slutten av neste uke antas sonderingene å få fart.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav

Alle fristilt

Men både i artikler i pressen og uttalelser fra politikere omtales dagens blågrønne regjeringsprogram som fastlagt politikk og at en bunke krav fra KrF i praksis bare skal inn i den,

Men Frp-topper torpederer den forestillingen. For dersom det skal forhandles en ny regjeringsplattform, er alle partier i prinsippet fristilt igjen.

Det betyr at om KrF krever gjennomslag eksempelvis på et felt i innvandringspolitikken, så skal også Frp ha sitt jevnbyrdige motstykke. Politikk som Frp modererte i rundene med Høyre og Venstre på Jeløya i vinter, kan altså dukke opp igjen i en langt tøffere versjon.

Seierskamp

Njåstad poengterer at tidligere samarbeidsavtaler og Jeløya-plattformen vil ha en klar plass under selve forhandlingene. Men det er partienes egne programmer som har størst vekt.

– I forhandlingene kan det dessuten være forslag som Frp ikke fikk Høyre og Venstre med på, men som vi og KrF nå kan stå sammen om, poengterer Njåstad.

Roy Steffensen leder Utdanningskomiteen på Stortinget og sentral i Frps stortingsarbeid. Han fastslår at alvoret de fire partiene imellom øker fordi KrFs mulige deltakelse gjør Solberg-regjeringen til en flertallsregjering.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Tøffe runder

Da vil innholdet i en regjeringsplattform fra Høyre, Frp, Venstre og KrF faktisk bli vedtatt politikk i Stortinget. Ingen partier på utsiden vil kunne vrake eller pynte på innholdet. Det er ordene i et regjeringsprogram som teller.

I tillegg til de fire partienes programmer mener Steffensen det er naturlig at samarbeidsavtalen fra Nydalen også er med som bakgrunnsdokument under samtalene.

– Men når KrF innrømmes seiere, må altså Frp få nye, tydelige innrømmelser?

– Korrekt. For nå er en ny situasjon oppstått – og forhåpentligvis nye blanke seiere til partiene, svarer Steffensen.

– Rundene kan vel da bli tøffe – dere har jo svært ulike syn?

– For dem som er i forhandlingsrommet, kan det fort bli slik, svarer Steffensen.

LES OGSÅ: Melder seg ut igjen hvis Hareide taper

Blanke seiere

Han trekker selv frem spørsmålet om å kutte i eiendomsskatten, og det kan bli aktuelt å kreve den kuttet enda mer.

– Å fjerne denne helt, kan bli en av våre tydelige seiere for at KrF skal få flertall for sine ting og Venstre og Høyre for sine.

Før de rødgrønne gikk av og borgerlig samarbeid var på plass, snakket spesielt Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen frem oppskriften sin på hvordan samarbeid skulle virke godt: I motsetning til de rødgrønne skulle man styre unna ulne kompromisser og heller innrømme partene «blanke seiere» på sine viktige felt.

– Vi klarte å bli enige med Venstre. Og Frp og Venstre står lenger fra hverandre i en del viktige spørsmål enn KrF og regjeringspartiene. Men hvis venstresiden i KrF nå bruker enhver mulighet til å stikke kjepper i eget hjul, så kan de jo klare nettopp det, sier Solvik Olsen.

Venstre-nestleder Terje Breivik, som forhandlet for partiet på Jeløya i vinter, tror likevel dagens regjeringsprogram vil spille en tydelig rolle. Selv om alle fire partier møter selvstendige partier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter