Politikk

Frp klar for en jafs av kirkefondet

Frps landsmøte til trolig vedta å bruke millionbeløp fra kirkefond til å sette i stand slitne kirker. Per Sandberg synes forslaget er godt.

Foran landsmøtet i Fremskrittspartiet kommende helg har landsstyret klarert en uttalelse om at Opplysningsvesenets Fond (OVF) må åpne pengekassen:

I en resolusjon om vedlikehold av middelalderkirker vil man be stortingsgruppen bidra til at OVF «kan ta et større ansvar for vedlikehold av kirkebygg». For fondet «besitter i dag over 7 milliarder kroner».

Overfor Vårt Land går nestleder Per Sandberg langt i å signalisere at forslaget vil bli vedtatt. Han leder resolusjonskomiteen under landsmøtet.

– Jeg stemte for forslaget i landsstyret, opplyser han.

LES OGSÅ: Venstre-leder vil kjempe frem trio uten Frp

Frp følger Sp

OVFs verdier består først og fremst atv prestegårder, store skoger og verdipapirer. Fondet er omtales gjerne som «kirkens arvesølv». I følge siste årsmelding råder fondet over verdier på 8,1 milliarder kroner. OVF skal i følge loven vedlikeholde 430 prestegårder og presteboliger. Fondet ga 57 millioner kroner i tilskudd til ulike kirkelige formål.

I fjor var det Senterpartiets landsmøte som vedtok å la OVF finansiere kirkevedlikehold. Da kom det påstander om at OVF var «blåruss». Men for OVF kan et Frp-vedtak være mer dramatisk.

Frp er nemlig regjeringsparti. Og i likhet med Ap har Frp lang praksis med at landsmøtets ord veier tyngre enn stortingsgruppe, og skal være styrende for regjeringens politikk.

LES OGSÅ: Sp vil la kirkefondet betale oppussingen

Steinkirker og pengenød

OVF-forslaget kommer fra Vestfold Frp. 22 av landets steinmiddelalderkirker finnes i fylket – og kommuner sliter med å finne penger til å vedlikeholde dem. Fylkeslaget viser til det avsluttede stavkirkeprosjektet, der stavkirker i tur og orden er blitt restaurert med statlige midler.

– Men det finnes en annen løsning, påpeker Frp-laget og viser til OVF-fondet.

– Dette er midler som burde kunne brukes til vedlikehold av kirkebygg, og da spesielt middelalderkirker, heter det.

«Noen penger»

Fylkesleder Frode Gaasland Hestnes bekrefter at Vestfold Frp ser for seg bruk av OVF-midler til også løpende vedlikehold av vanlige kirker.

– Det er for mye for en kommune å ha et slikt vedlikeholdsansvar. Det er et poeng å få vurdert hvordan midlene i OVF faktisk brukes. Der ligger det jo ressurser, påpeker Hestnes.

– Men OVF selv påpeker jo at svært mye av fondets midler alt er bundet opp?

– Da må man prioritere blant midlene.

– Og dessuten ytes det støtte fra fondet til andre kirkelige formål?

– Vi må vel først berge kirkene, slik at det er kirkerom å ha aktiviteter inni. Fondet er ikke utømmelig, men det er jo penger der, svarer Frp-leder Hestnes, som er sikker på at forslaget vedtas.

Også i Stavanger Frp har tillitsfolk utad heiet frem forslaget, fordi det kan berge vedlikehold av byens domkirke.

LES OGSÅ: Svak støtte til Asyl-Sylvi i «bibelbeltet»

OVF: Utfordrer bæreevnen

For OVFs ledelse er ønsket om bruk av fondsmidler til vedlikehold en kjent problemstilling. Men direktør i OVF, Ole-Wilhelm Meyer, mener den løsningen aldri holder. OVF sitter på 1500 bygninger, hvorav 330 er fredet. Her er det vedlikeholdsetterslep allerede.

– Dette overstiger langt det fondet har ressurser til å håndtere. Selv om boplikten for prester i Den norske kirke nå er opphevet, har fondet likevel ansvar for å holde bolig for prestene der kirken trenger det, sier Meyer.

Dagens oppgaver er i følge OVF-direktøren så krevende at OVFs bæreevne alt er utfordret.

– Dersom fondet skal pålegges nye oppgaver, må det gå på bekostning av andre oppgaver. Behovene for midler til kirkevedlikehold er på mange milliarder kroner. I denne sammenhengen vil fondets verdier ikke nå særlig langt, påpeker Meyer.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk