Nyheter

«Frp-kaos» presser sentrum

KrF og Venstre får en tøffere budsjettjobb etter at Frp hoppet av et bredt flyktningforlik.

– Jeg kommer til å ta kontakt med både Frp og Høyre for å få klarhet i den nye situasjonen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land.

Torsdag innkalte han hele stortingsgruppen til hastemøte, både om budsjettforhandlingene og ikke minst «sjokk-meldingen» fra Frp kvelden før.

LES OGSÅ: Frp torpederer flyktningforlik

Da besluttet nemlig Frps stortingsgruppe at de ikke ville jobbe for et bredt flyktningforlik, slik statsminister Erna Solberg appellerte om. I stedet varslet Frp at partiet ville produsere sin egen pakke med innstramminger – og be sentrumspartiene om å støtte den.

Dagen derpå var de to sentrumspartiene i villrede og frustrasjonen var sterk.

Frps snuoperasjon

Flere sentrale sentrumspolitikere brukte ordet kaos om Frps rundsnu. Ulike talsfolk i Frp ga nemlig forskjellige versjoner av hva partiet egentlig hadde vedtatt.

Samlebudskapet er likevel at Frp heller vil drive frem en pakke sterke innstramminger i flyktningpolitikken selv. De vil ikke sitte rundt et forliksbord med Ap, Sp, kanskje SV, samt de to støttepartiene.

LES KOMMENTAREN: Frp med rått spill

Når hastetiltak for å møte flyktningkrisen ikke blir tema for et samlet Storting, havner faktisk deler av forslagene på bordet til politikerne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre i de pågående budsjettforhandlingene.

Sentrum blir buffer

Men i budsjettforhandlingene er utfordringene alt krevende nok. Og dermed setter «Frp-kaoset» sentrumspartiene under økende press.

KrFs finanstalsmann, Hans Olav Syversen, erkjenner at flere innstramminger nå må gjøres av Frp, Høyre, KrF og Venstre alene:

– Blant annet var det tenkt at innstramminger i ytelser overfor flyktninger og spørsmålet om norsktimer var noe som skulle blitt avgjort blant parlamentariske ledere i et flyktningforlik, sier han til Vårt Land.

– Og nå må altså budsjettforhandlerne avgjøre slike spørsmål?

– Ja, dette må vi i så fall forholde oss til dersom det blir en stopp forhandlingene om et flyktningforlik.

Erna-kontakt

Etter det Vårt Land erfarer ble det fra KrF-toppen tatt kontakt direkte med statsministeren tidlig onsdag. KrF ønsket forsikringer om at regjeringen fortsatt ønsket et tverrpolitisk forlik om flyktningtiltak, i tillegg til en budsjettavtale med KrF og Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide ville ikke kommentere hva slags kontakter han hadde hatt. Men tidlig på morgenen innkalte han hele stortingsgruppen til et ekstra møte.

LES OGSÅ: Setter Sandberg inn i «fredsutvalg» med KrF

I tillegg til å drøfte budsjettstrategi, diskuterte KrF-erne Frps siste opptrinn. Møtet varte halvannen time.

– På møtet prøvde vi å tolke hva Frp egentlig vil. Men vi er ikke blitt helt kloke. Uansett forventer vi at statsministerens ord om et bredt forlik blir fulgt opp, sa Hareide etter møtet.

– Statsministeren sa denne uken at det haster med å finne tiltak overfor flyktningstrømmen. Vi forutsetter at statsministerens ord ligger fast.

– Hvor lang tid kan dere leve med en uavklart politisk situasjon om flyktningfeltet?

– En avklaring må komme innen kort tid, svarer Hareide.

Avslappet Frp

Men Frp har derimot tenkt å bruke god til på internarbeidet med kvasse innstrammingspunkter:

– Vi har ikke satt noen tidshorisont. Når opplegget vårt er ferdig, vil vi først kontakte avtalepartnere i Venstre og KrF og etterpå håpe på breiest politisk oppslutning, sier Frp-topp Harald T. Nesvik til Vårt Land.

Følg Vårt land på Facebook og Twitter!

Høyre ville ikke uttale seg om de nye samarbeidsvanskene.

Nye budsjettrunder

De fire samarbeidspartiene avsluttet en nytt forhandlingsmøte rundt klokka fire torsdag ettermiddag. Fortsatt er tautrekkingen på et tidlig stadium. Frp-talsmann Hans Andreas Limi signaliserte at det kanskje først over helgen kom et første formelt tilbud til Venstre og KrF.

Dermed synes ikke fremdriften å ha høyere tempo enn i fjor. Da endte det hele med drama og nattlige møter på parlamentarisk flere dager på overtid.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter