Nyheter

Frp går inn for forbud mot omskjæring av gutter

Frp går som første parti i Norge inn for å forby omskjæring av guttebarn. Siv Jensen stemte feil og bidro dermed til vedtaket om forbud.

Etter en følelsesladet debatt tidligere på dagen, vedtok Frps landsmøte sent lørdag ettermiddag at partiet går inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn. Siv Jensen stemte med flertallet og bidro dermed til å sikre det nye punktet om omskjæringsforbud. Det var et uhell, vedgikk hun etterpå.

– Jeg stemte feil. Det var en forvirrende avstemning, sa Jensen til Vårt Land.

Skuffet Sandberg

Per Sandberg var dermed den eneste i ledertrioen som stemte for at jøder og muslimer fortsatt skal kunne la guttebarna sine omskjæres. Ketil Solvik Olsen støttet forbudsvedtaket.

– Jeg er ikke overrasket over landsmøtets vedtak, men jeg er skuffet over det, sier Per Sandberg til Vårt Land.

Det var knyttet stor spenning til om Frp ville gå inn for å forby rituell omskjæring da nytt handlingsprogram ble banket gjennom av landsmøtet sent lørdag ettermiddag. Delegater Vårt Land snakket med på formiddagen var svært usikre på hva utfallet ville bli.

Gjennom Frps programprosess har et mindretall hele tiden støttet et programpunkt om omskjæringsforbud. Men da partiets høyeste organ mellom landsmøtene – landsstyret – vedtok sin innstilling,v ar det plutselig flertall i regjeringspartiet. Et mindretall har tatt dissens og vil stryke punktet.

LES OGSÅ: Omskjæringsstrid i Frp

Kompromissforslag

Før avstemningen fremmet nestleder Per Sandberg på vegne av en enstemmig redaksjonkomité det han omtalte som et kompromissforslag. Sandberg understreket at også de i redaksjonskomiteen som er tilhengere av et forbud støttet kompromissforslaget, som lød:

«Rituell omskjæring er ingen offentlig oppgave. Slike inngrep må av hensyn til barna foregå innenfor forsvarlige rammer. Frp vil derfor at all offentlig dekning for slike inngrep fjernes».

Med andre ord: Ikke noe forbud, men foreldrene må selv ta regningen for et forsvarlig inngrep selv.

Men kompromissforslaget falt.

Per Sandberg mener det er tungtveiende, helsemessige argumenter som taler mot å forby rituell omskjæring. Nestlederen peker blant annet på at Norge støtter flere internasjonale prosjekter der omskjæring blir brukt for å forebygge hiv og aids.

De fleste jøder omskjærer guttebarn på den åttende dagen etter fødsel. Skikken kalles «brit mila». Også muslimer omskjærer guttebarn, men helst når gutten er eldre.

– Tror du norske jøder blir skuffet over vedtaket?

– Jeg er rimelig sikker på at de er skuffet, svarer Sandberg.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Følelsesladet

Det var svært klar tale da forslaget om å forby rituell omskjæring av guttebarn ble debattert på Fremskrittspartiets landsmøte lørdag. Et mindretall i landsstyret hadde tatt dissens og foreslått å fjerne punktet. Dermed ble det debatt.

– Jeg sier som en jordmor en gang sa: La forhuden flagre! Hvert år blir 2000 guttebarn kuttet i uten at det er medisinsk begrunnet, sa Silje Hjelmdal, gruppeleder for Frp i Hordalands fylkesting og tidligere byråd i Bergen.

– Å amputere friske kroppsdeler i religionens navn, tordnet Kassandra Petsa, delegat fra Nordland.

Hensynet til barnets beste og barnets religionsfrihet taper for hensynets til foreldrenes religionsfrihet, mente tilhengerne av et forbud.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Kassandra Pestas
Kassandra Pestas, delegat fra Nordland. Foto: Andreas W. H. Lindvåg

Verste siden jødeparagrafen

Ingelinn Lossius-Skeie tok derimot kraftig til motmæle fra talerstolen:

– Dette, kjære landsmøte, vil være det verste som har skjedd siden tiden før Wergeland fjernet jødeparagrafen. Å forby omskjæring, er som å forby alle troende jøder opphold i riket. Det er å drive dem ut av landet, sa Frps andrekandidat til stortingsplass for Aust-Agder i en replikk til Kassandra Pestas innlegg.

Hun viste til at omskjærng er en skikk jøder har hatt i tusenvis av år, og la til:

– Hvorfor vil vi spre tvil om vårt vennskap til den demokratiske nasjonen Israel og verdens allerede forfulgte jøder?

Kassandra Pestas svarte slik på kritikken:

– Vi må stå for våre verdier, ikke stå for ukultur.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter