Politikk

Frp får alkoholminister

Med statsrådskiftet ble Frps Åse Michaelsen også landets alkoholminister. Kritikere er overrasket og frykter slappere kamp mot drikking.

Michaelsen har vært i vinden som landets første eldreminister. Men hun fikk samtidig tittelen folkehelseminister. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter i en e-post overfor Vårt Land at hun da får ansvar for landets alkoholpolitikk.

Dermed arver landets mest alkoholliberale parti overoppsynet med drikkepolitikk etter Høyres Bent Høie, som fortsatt er helseminister. Michaelsen fått oppnevnt Line Miriam Sandberg, kona til Frp-nestleder Per Sandberg, til statssekretær.

– Nå er jeg i hvert fall helt sikker på at vi ikke har en statsråd som vil være en drivkraft i arbeidet for å forebygge alkoholskader. Før kunne man jo håpe. Dette er veldig bekymringsfullt, sier Kjersti Toppe, Sps helsepolitiske talsperson.

LES OGSÅ: Metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

Liberalisere

Som «alkoholminister» får Michaelsen ansvaret for å sette disse løftene i den nye, blågrønne regjeringsplattformen ut i livet:

• Åpne for å utvide salgstid for butikkøl til klokken 21.00 hverdager og lørdager.

• Gjøre det mulig også for et Vinmonopolutsalg i et kjøpesenter å ha åpent like lenge som en matbutikk i samme senter kan selge øl.

• Gi kommunene større handlingsrom om skjenketider og utsalgssteder. Samt praktisere grenser for alkoholstyrke mer fleksibelt når det handler om lokalprodusert øl.

Blå åpnet opp

I Jeløya-plattformen skal de blågrønne «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk». I forrige periode lovet Høyre og Frp akkurat det samme.

Men samtidig sørget regjeringen for å få liberalisert Vinmonopolets åpningstider, taxfree-kvoten ble utvidet, reklameforbudet ble justert og det ble åpnet for gårdssalg av alkohol. For Frp var alt dette skrytepunkter.

Men helseminister Bent Høie førte også en iherdig kamp for å sikre den norske ordningen med Vinmonopol innad i EU/EØS-samarbeidet. Der er polordningen hyppig utsatt for press. Den vokterrollen arver også den nye ministeren for Frp, et parti som er mot hele ordningen med alkoholmonopol.

LES OGSÅ: Fastlegen spør sjelden om alkohol

Frykt

Nettopp i slagene utenfor Stortinget, frykter kritikerne at den nye alkoholministeren vil svikte.

– Michaelsen må være med på å tette hullene som kan svekke den alkoholpolitiske hovedlinjen, sier Per Gunnar Dahl i rusfeltets samarbeidsorgan Actis.

Generalsekretæren frykter i stedet «mindre forebyggende folkehelsepolitikk og mer liberalistisk næringspolitikk». Han er redd Michaelsen vil bruke handlingsrommet som statsråd til å uthule den alkoholpolitiske linjen det er flertall for i Stortinget:

– Siv Jensen har allerede gjort det mulig å handle mer taxfree. Regjeringen må ikke få svekke Vinmonopolets stilling, for vi ser at taxfree øker sin andel av alkoholsalget og at flere smugler over grensen.

Også Kjersti Toppe (Sp) er bekymret for hva et alkoholpolitisk ytterfløyparti som ønsker å tillate sprit i dagligvarebutikkene, kan finne på med statsrådansvaret:

– Som eldre- og folkehelseminister kunne Michaelsen for eksempel ta tak i eldres økende alkoholforbruk. I stedet er det første signalet i regjeringsplattformen utvidet salg av alkohol.

LES OGSÅ: Slik serverer partiene alkohol

Får en sjanse

KrFs Olaug Bollestad, leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, sier den nye statsråden fortjener å «få en sjanse».

– Det handler ikke bare om å åpne, men også om å lukke kraner. For folkehelsepolitikk er ikke næringspolitikk. Hun må snakke om «elefanten i rommet», sier Bollestad.

Åse Michaelsen skriver til Vårt Land at hun «selvfølgelig vil følge opp regjeringsplattformen» og «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk». Det «innebærer også å bevare Vinmonopolet».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk