Nyheter

Frivillighetsprisen til stifteren av Åpen Kirkegruppe

Homo- og kirkeaktivist Aasmund Robert Vik vant årets frivillighetspris. - Dette er en kamp som det ikke alltid har vært lett å gå i spissen for, sier prisvinneren.

«Frivillighetsprisen til homoaktivist og kirkeopprører», lyder overskriften på presseskrivet fra Frivillighet Norge, som kunngjør at Aasmund Robert Vik er vinneren av Frivillighetsprisen 2015.

Homo- og kirkaktivisten Viik har engasjert seg i homosaken siden 1969, men er kanskje mest kjent for å ha stiftet Åpen kirkegruppe i 1976.

Kirkegruppen er et kristent fellesskap for lesbiske og homofile, og Vik var blant de første som organiserte homofile kristne.

LES OGSÅ: «Ei ålreit dame med grønn innsamlingsbøsse og fargerik joggedress»

– Engasjementet har kostet

Prisvinneren legger ikke skjul på at engasjementet har kostet:

- Dette er en kamp som det ikke alltid har vært lett å gå i spissen for. I starten var man nødt til å hemmeligholde møter. Det kunne få store konsekvenser å være synlig homofil før 1972, da loven som forbød og straffet homofile menn ble opphevet. Man risikerte å miste både jobb og bolig, sa Vik i forbindelse med nominasjonen.

Ifølge Frivillighet Norge begynte Viks engasjement for alvor da han «flyktet fra Setesdal til Oslo».

LES OGSÅ: Lager nettportal for frivillige

– Et meget klokt valg

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen er fornøyd med juryens valg:

- Juryen har gjort et meget klokt valg. Aasmund er et eksempel på en frivillig som virkelig har endret det norske samfunnet, og han har gjort det gjennom frivillig innsats. Jeg er glad for at en som har drevet med frivillig aktivisme i et helt liv hedres, sier Johnsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

50.000 kroner til ideelt formål

Frivillighet Norge deler hvert år ut Frivillighetsprisen. Prisen blir utdelt for å gi frivilligheten et ansikt, for å markere og synliggjøre frivillige og frivillig innsats og for å fremme engasjement. I 2015 deles prisen ut for 20. gang. Tre finalister ble plukket ut ved sms-avstemning, mens en jury har plukket en vinner.

Frivillighetsprisen er på 50.000 kroner som kan brukes på et ideelt formål eller en aktivitet. Prisen ble delt ut torsdag 3. desember på Månefisken i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter