Nyheter

Frivillige kan gjøre mer skade enn gagn

Særlig barn blir skadelidende i møte med velmente frivillige, viser studie. – Bedre med noe hjelp enn ingen hjelp, kontrer barnepsykolog Magne Raundalen.

Barn tar skade av å være gjenstand for kortvarig, frivillig arbeid, konkluderer menneskerettighetsforskerne Linda Richter og Amy Norma i en studie fra 2010. De har sett nærmere på praksisen hvor mennesker fra hele verden reiser gjennom aktører som gir dem oppgaver på barnehjem i utviklingsland over kortere perioder.

LES OGSÅ: – Jeg vet ikke om barna fikk så mye ut av oppholdet mitt, men for meg var det livsforvandlende

I studien, som ble utført for Human Sciences Research Council i Sør-Afrika, kommer det frem: Frivillige blir oppfordret til å knytte bånd med tidligere neglisjerte, misbrukte og forlatte barn. Men så, kort tid etter at disse båndene er knyttet, forlater turistene barna.

– Beklageligvis betyr dette at mange av barna igjen opplever å bli forlatt, noe som skader deres emosjonelle og sosiale utvikling både i det korte og lengre løp, uttalte professor Richter den gang til The Telegraph, skriver Dinside, som først omtalte saken.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Ikke skadelig.

Hyppig utskifting av voksenpersoner er i utgangspunktet ikke skadelig for barn, mener barnepsykolog Magne Raundalen, som er tilknyttet Senter for krisepsykologi i Bergen. Han utdyper:

– Morssentrismen har forlatt barnepsykologen. Nå snakker vi mye mer om det multipersonale barnet. Med det menes at barnet kan overleve og utvikle seg sammen med mange relasjoner og voksne.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ha svar på om nødhjelp virker

Bedre enn ingenting.

Mor og far er likevel ikke blitt mindre viktige, påpeker Raundalen.

– Barnet må ha stabile personer som sørger for forutsigbare rutiner og rytmer for vekst og utvikling. Så lenge de har det, er det ikke problematisk at andre personer kommer og går. Men det forutsetter at barna blir forberedt på hva som skal skje, sier Raundalen, som mener nordmenn ikke skal ha betenkeligheter ved å dra på slike turer.

– Men er denne praksisen til barnas beste?

– La meg si det slik: Jeg har besøkt barnehjem i blant annet Uganda, Kenya og Mosambik. Jeg vil si at det er bedre at disse frivillige kommer enn at ingen kommer.

LES OGSÅ: Få nordmenn er CV-ryttere

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter